Και όμως η «γνωριμία» της Ελλάδας με τα μνημόνια κρατάει αιώνες! Δυστυχώς δεν πρόκειται για φαινόμενο των τελευταίων 11 χρόνων…
Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1843 όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο της μνημόνιο, μόνο που τότε Τρόικα ήταν η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Η υπερχρεωμένη Ελλάδα, από τα δάνεια που είχε πάρει κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, δεν μπορούσε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων. Ενημέρωσε τις μεγάλες δυνάμεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητάει νέο δάνειο.
Η απάντηση είναι αρνητική, με τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων δυνάμεων να κάνουν διάσκεψη στο Λονδίνο και να καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Τελικά οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει στους επόμενους μήνες το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. Μάλιστα για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου!
Τα μέτρα που πήρε τότε η ελληνική κυβέρνηση ήταν εξοντωτικά: Απολύθηκε το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες «εθνικές γαίες» με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης και άλλα παρόμοια…
Το μνημόνιο του 1843 οδήγησε 50 χρόνια μετά στο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», ενώ τα τότε χρήματα που μας έδωσαν οι μεγάλες δυνάμεις, εξοφλήθηκαν μόλις πριν μερικά χρόνια!