Πανευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών σήμερα, Σάββατο

Πως άλλοτε το «ιερό πτηνό» έπεσε θύμα των δεισιδαιμονιών

Must Read

Οι γλαύκες, οι κουκουβάγιες, τα ιερά πουλιά της Αττικής, αφού γνώρισαν δόξες και υμνήθηκαν στο βάθος των αιώνων, περιέπεσαν σε πλήρη ανυποληψία τα τελευταία προπολεμικά χρόνια.

  • Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η ονομασία τους, παρά το γεγονός ότι είναι πουλιά της νύχτας, συνδέεται με το ακτινοβόλο φως. Προέρχεται από το γλαυκός = ακτινοβόλος, φωτεινός και οφείλεται στα μάτια της κουκουβάγιας που είναι λαμπερά και απαστράπτοντα. Είναι ατέλειωτες οι ιστορίες που συνοδεύουν τις γλαύκες και ακόμη περισσότερες οι δεισιδαιμονίες, οι οποίες τις ακολουθούν στον διάβα του χρόνου.

Σοφία και φρόνησις

Ορισμένες απ’ αυτές κατέγραψε ο Π. Κατηφόρης το 1938, όταν αισθάνθηκε την ανάγκη να υπεραμυνθεί της ιστορίας και της παρουσίας των πουλιών αυτών. Κακοπούλια τα ανέβαζαν, χαροπούλια τα κατέβαζαν οι νοικοκυρές, ιδιαίτερα όταν τα άκουγαν να θρηνούν νύχτα κοντά στο σπίτι. Έτρεχαν να τα κυνηγήσουν και αν μπορούσαν να τα σκοτώσουν, διότι έτσι πίστευαν πως θα διωχνόταν το κακό. Είχαν συνδέσει την παρουσία τους με τον θάνατο και μόνον αν τα σκότωναν απομάκρυναν τον Χάρο από το σπίτι τους.

Ξεχνούσαν πλέον την ιστορικότητα του πτηνού, το οποίο κάποτε θεωρούνταν ως ο διαγγελέας της Θεάς Αθηνάς και τον πλήρη συμβολισμό του σε σημαντικά γεγονότα της αρχαιότητας. Δεν ήταν βεβαίως τυχαίο το γεγονός, πως είχε αναχθεί σε σύμβολο της σοφίας και της φρονήσεως, φορέα του ελληνικού πνεύματος, ιερό και ευνοούμενο πτηνό της πάνσοφης προστάτιδας του άστεως. Εξάλλου, οι τιμές που της απέδιδαν έφθαναν μέχρι του σημείου να την απεικονίσουν στο πλέον πολύτιμο αντικείμενο, τα νομίσματα.

Οι οιωνοί

Όταν απελευθερώθηκε η χώρα από τους Τούρκους, η κουκουβάγια διατηρούσε ακόμη την αίγλη της. Διάσημη έγινε η βαλσαμωμένη γλαύξ που δωρήθηκε στον βασιλιά Όθωνα από τους υπηκόους της και η χάρη της έφτασε μέχρι το Μουσείο του Μονάχου. Το πώς ξέπεσε η υπόστασή της ύστερα από τόσα μεγαλεία, κανείς δεν το έχει ακόμη προσδιορίσει με ακρίβεια. Συνδέεται μάλλον με την νοοτροπία μας και τον πλούτο που παρήγαγε η λαϊκή φαντασία, η οποία ήθελε τους θρηνητικούς κρωγμούς της να ακολουθούνται από δυσάρεστα γεγονότα. Να είναι κακοί οιωνοί και το λάλημά της να προμαντεύει συμφορές. «Κουκουβάγιες να λαλήσουν σπίτι σου» έλεγε όποιος ήθελε να καταραστεί κάποιον.

  • Δείτε περισσότερα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This