16 Φεβρουαρίου 1968: Η εκτέλεση του… Δράκου του Σέιχ Σου

Must Read

Ώρα 7.05 τα ξημερώματα στις φυλακές Επταπυργίου Θεσσαλονίκης. Ένας κρατούμενος πηγαίνει για εκτέλεση. Στην πραγματικότητα τον… πηγαίνουν. Αρνείται να προχωρήσει στο θάνατο. Φωνάζει ότι είναι αθώος. Το όνομά του Αριστείδης Παγκρατίδης και στην εποχή είναι είναι ο πιο… διάσημος κρατούμενος. Τον ξέρουν όλοι ως «Δράκο του Σέιχ Σου».

Ένας φαντάρος που συνοδεύει το εκτελεστικό απόσπασμα του προσφέρει το τελευταίο τσιγάρο. Το καπνίζει και ζητά να του δέσουν τα μάτια.

Από το «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Ακρόπολις»

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» περιγράφει τη σκηνή

Τι είχε κάνει ο 28χρονος Παγκρατίδης για να καταδικαστεί τετράκις εις θάνατο;

Είναι βέβαιο είναι ότι στις 7 Δεκεμβρίου 1963 μπήκε νύχτα στο ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» και ασέλγησε σε 12χρονη τρόφιμο. Ήταν μεθυσμένος, τον έπιασαν μάλλον τυχαία,. Η κοπέλα άρχισε να φωνάζει κινητοποιήθηκαν τρόφιμοι και υπάλληλοι του ιδρύματος, ο Παγκρτίδης τόσκασε, αλλά ένας εισπράκτορας λεωφορείων τον καταδίωξε και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει. Στο μεταξύ κατέφθασε η Χωροφυλακή. Την ίδια εποχή κυκλοφορούσε ελεύθερος ένας δράκος που σκότωνε και λήστευε τα θύματά του. Πριν καν την αστυνομία έσπευσαν οι εφημερίδες να θεωρήσουν ότι ο Παγκρατίδης είναι ο δράκος που ταλαιπωρεί την πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Στις 11Δεκεμβρίου ομολογεί ότι αυτός είναι ο Δράκος του Σέιχ Σου. Τέσσερις μέρες αργότερα (15/12) το ανακοινώνει η Αστυνομία που θέλει να «δέσει» την υπόθεση. Την επόμενη μέρα ανακαλεί την ομολογία του.

Η παρουσία του δράκου έχει παραλύσει τη ζωή της πόλης. Όχι μόνο οι γυναίκες φοβούνται να κυκλοφορήσουν, αλλά και ολόκληρες οικογένειες κλείνονται σπίτι μόλις νυχτώσει. Την αρχική ανακούφιση τη διαδέχεται ο προβληματισμός.

Ο Παγκρατίδης είναι το εύκολο θύμα. Παιδί πάμφτωχης οικογένειας, έμεινε ορφανός από πατέρα στα πέντε του χρόνια, σχεδόν αγράμματος, πήγε τρία χρόνια στην Α’ Δημοτικού κι άλλα δύο στη Β’, διαβάζει με δυσκολία και από νωρίς πήρε αυτό που λέμε τον κακό το δρόμο. Εκδίδεται, καπνίζει χασίς, μεθά, έχει απασχολήσει την αστυνομία ως ανήλικος για μικροκλοπές και του αρέσει να παρακολουθεί τα ζευγαράκια. Είναι ηδονοβλεψίας ή απλός ληστής; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Από την εφημερίδα «Μακεδονία»

Στο δικαστήριο όταν ακούει την ποινή για τετράκις σε θάνατο καταρρέει. Είναι Φεβρουαρίου 1966.

Η εφημερίδα «Βραδυνή» την επόμενη μέρα κιόλας μέρα της εκτέλεσης θίγει το θέμα των χρημάτων της επικήρυξης. Το ποσό των 100.000 δρχ ήταν τεράστιο για την εποχή και το διεκδίκησαν πολλοί. Ακόμα και κάποιοι από τους Χωροφύλακες που τον συνέλαβαν. Κι έφθασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο ο οποίος απέρριψε το αίτημά τους θεωρώντας ότι η σύλληψη ήταν μέσα στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα

Ο εμβληματικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης κάλυψε όλες της φάσης της υπόθεσης. Ήταν παρών ακόμα και στην εκτέλεση όπου κρυφά απαθανάτισε κάποιες στιγμές όπως αυτή.

Ο Κυριακίδης ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν ότι του… φόρτωσαν τα άλλα εγκλήματα. Άλλοι, περισσότεροι ειδικοί, όπως ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Κώστας Τσαρούχας στο βιβλίο του «Υπόθεση Παγκρατίδη αθώος ή ένοχος;» φιλοξενεί μαρτυρία ενός απόστρατου αξιωματικού της Χωροφυλακής ο οποίος υποστηρίζει:

«…είχαμε εντολή να τον βγάλουμε δράκο, τον λυπόταν η ψυχή μου αλλά η εντολή ήταν από ψηλά….»

Ο Κώστας Αντωνίου ταγματάρχης της Χωροφυλακής και διευθυντής της Σήμανσης της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχε πει: « Ο Παγκρατίδης ήταν αθώος. Ο δράκος κατά τη γνώμη μου, ήταν γόνος κάποιας γνωστής πλούσιας οικογένειας που γεννήθηκε σχιζοφρενής. Η οικογένεια το πήγε σε όλο τον κόσμο από Ανατολή σε Δύση. Δε μπόρεσαν όμως να το γιατρέψουν. Ήμαστε πολύ μικροί, κι εγώ και οι συνάδελφοί μου, ώστε να φτάσουμε να τον εξετάσουμε, αυτόν για τον οποίον είχαμε τις υπόνοιες. Δηλαδή υπήρχε ένα ταμπού.»

Έγιναν κι άλλα. Η σωματική διάπλαση του Παγκρατίδη δεν δικαιολογούσε το φόνο ενός ιλάρχου που ήταν οπλισμένος η πάλι ή παρουσία αυτοκινήτου ενώ ο ίδιος δεν ήξερε να οδηγεί.

Πρόσφατα ένας απόστρατος υποστράτηγος της Χωροφυλακής υποστήριξε ότι είχε συλλάβει τον πραγματικό δράκο το 1971, αλλά η υπόθεση καλύφθηκε. Ο δράκος που είχε συλλάβει καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά η ομολογία του θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην Χωφυλακή και τη δικαιοσύνη.

Πρόσφατα ένας πρώην δικαστικός και νυν δικηγόρος Κωσνταντίνος Λογοθέτης ανακάλυψε πρακτικό της μειοψηφίας στην περίφημη δίκη που πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον διατυπώνει καίριες επισημάνσεις που δεν έλαβε υπόψη της η πλειοψηφία. Το περιέλαβε στο βιβλίο του  «Παγκρατίδης : Εις θάνατον τετράκις…» που εξετάζει την υπόθεση από τη δικαστική πλευρά.

Αθώος ή ένοχος για τις περισσότερες κατηγορίες ο Παγκρατίδης ελάχιστη σημασία έχει πια αφού η ζωή του πήρε τέλος με την εκτέλεσή του. Αν όμως υπήρξε δικαστική και αστυνομική πλάνη τότε θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This