Η σβάστικα, πριν την οικειοποιηθεί ο Χίτλερ αποτελούσε σύμβολο που το συναντάμε σε πολλούς λαούς. Για τους Έλληνες ήταν το Γαμμάδιον. Για τους Γερμανικούς λαούς αποτελούσε το σύμβολο στο σφυρί του Θεού Θορ. Το αποκαλούσαν «Φίλφορτ». Οι Σλάβοι το θεωρούσαν σύμβολο του θεού Σβαρόγ. Ακόμη και οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν.
Το συναντάμε ακόμα ως θρησκευτικό σύμβολο στους Ιουδαίους, στους βουδιστές και αλλού.
Παντού έφερνε τύχη ή συμβόλιζε την ευτυχία.
Η ιστορία της που κράτησε χιλιάδες χρόνια γκρεμίστηκε μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, όταν έγινε σύμβολο των Ναζί του Χίτλερ. Υπάρχουν χώρες που απαγορεύεται ακόμα και η απεικόνισή της.
Κι όμως η σβάστικα «επιζεί» ως σύμβολο σε Ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η Φινλανδία που αποτελεί έμβλημα της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι αντίστοιχο με τι δική μας σχολή Ικάρων!
Η ιστορία της φυσικά προηγείται των Ναζί. Ήταν από το 1918 το σύμβολο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, τότε που ο Σουηδός Έριχ φον Ρόζεν δώρισε ένα διθέσιο γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος στους Φινλανδούς. Σε αυτό υπήρχε ως έμβλημα ο αγκυλωτός σταυρός σε μπλε φόντο που ήταν το έμβλημα της οικογένειάς του και συμβόλιζε την καλή τύχη.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι Φινλανδοί διατήρησαν το οικόσημο που με τον καιρό έγινε έμβλημα της πολεμικής τους αεροπορίας.
Με τον καιρό παρέμεινε ως έμβλημα μόνο της Ακαδημίας.
Κι εκεί όμως προκύπτουν αντιρρήσεις. Μελετητές έψαξαν να βρουν από… που κρατά η σκούφια του Σουηδού ευεργέτη. Δεν άργησαν να βγάλουν άκρη. Η καταγωγή της οικογένειάς του είναι από τη Βεστφαλία. Ο ίδιος ίδρυσε στη Σουηδία το «Εθνικοσιαλιστικό Μπλοκ», μια οργάνωση στα πρότυπα των Γερμανών Ναζί.
Κι όχι μόνο αυτό. Η αδελφή της γυναίκα του παντρεύτηκε τον Χέρμαν Γκέρινγκ, τον πανίσχυρο αρχηγό της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τον γνώρισε όταν έβγαζε το ψωμί του ως πιλότος στη Σουηδία. Εργαζόταν σε μια εμπορική αεροπορική εταιρία.
Η Κάριν Φοκ,. κόρη Σουηδού βαρώνου τον γνώρισε, τον ερωτεύτηκε, χώρισε τον άντρα της με τον οποίο είχε ένα παιδί και το 1923 τον παντρεύτηκε. Πέθανε όμως το 1931 από καρδιακή προσβολή.
Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Γκέρινγκ ενέπνευσε στον Χίτλερ την ιδέα της σβάστικας λόγω του κουνιάδου του. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύειο. Ο Γερμανός δικτάτορας την είχε καθιερώσει δύο χρόνια πριν γνωρίσει τον Γκέρινγκ.
Όμως κι εδώ, στην Ελλάδα ,χρησιμοποιήθηκε η σβάστικα. Η ποδοσφαιρική ομάδα Απόλλων Σμύρνης από το 1910 την είχε ως έμβλημα. Με αυτή συστήθηκε στους Έλληνες φιλάθλους με την επαναλειτουργία του στην Αθήνα πλέον κι όχι στη Σμύρνη. Την εγκατέλειψε όμως το 1945 με τη επιστροφή της στην ενεργό δράση. Την αντικατέστησε με το κεφάλι του θεού Απόλλωνα, σύμβολο που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.
Κι αν ο Απόλλωνας την άλλαξε υπάρχει ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που την έχει ως βασικό διακοσμητικό στοιχείο. Είναι το Ιλίου Μέλαθρον, στην οδό Πανεπιστημίου που σήμερα φιλοξενεί το Νομισματικό Μουσείο. Το θαυμάσιο αυτό κτίριο, έργο του Τσίλερ, ήταν η κατοικία του Ερρίκου Σλίμαν, του ανθρώπου που ανακάλυψε την αρχαία Τροία. Ένα από τα πρώτα ευρήματά του ήταν μια στήλη με τη σβάστικα. Λογικό να ήθελε να τη συμπεριλάβει στον πλούσιο διάκοσμο του σπιτιού του.