Υπάρχει μια σέρβικη παροιμία που θέλει να χαρακτηρίσει τον άνθρωπο που πάει κόντρα στο… ρεύμα: «Όταν όλοι πάνε από εδώ, αυτός πάει από εκεί…».
Τη παροιμία αυτή τη χρησιμοποιεί συχνά ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς για να χαρακτηρίσει τον πατέρα του Μπόμπαν. Τον μπασκετμπολίστα που τέτοια μέρα, το 1993, σε μια έκρηξη οργής για το δίκιο που έχανε χτύπησε με το κεφάλι του τη μπασκέτα κι έμεινε 13 χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Μπόμπαν ήταν αυτό που λέει η παροιμία.
Το δίκιο του το διεκδικούσε μέχρι τέλους. Οι, τότε, συμπαίκτες του στον Πανιώνιο τον θυμούνται να οργίζεται όταν τον αδικούσαν ακόμα και στις προπονήσεις!
Πολύ περισσότερο σε ένα αγώνα πρωταθλήματος όπως αυτός με τον Παναθηναϊκό. Οι Νεοσμυρνιώτες που ήταν και γηπεδούχοι προσπαθούσαν να γυρίσουν το ματς από τους «-17» πόντους, το σκορ ήταν 50-56, μπορούσαν να το καταφέρουν, όταν ο διαιτητής Στέλιος Κουκουλεκίδης έδωσε επιθετικό φάουλ στον Μπόμπαν για ενέργεια στον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Ήταν το 5ο του. Τότε για μια ακόμα φορά ο Σέρβος φόργουορντ πήγε κόντρα στο ρεύμα και τη λογική. Χτύπησε το κεφάλι του στη μπασκέτα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική στήλη και να μείνει καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.
Η τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά το ματς κι όλη η Ελλάδα πάγωσε από την αντίδρασή του. Η ενέργεια αυτή σημάδεψε τη ζωή του 30χρονου (είχε γεννηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 1993) αθλητή.
Στον Πανιώνιο τον είχε φέρει από τον Ερυθρό Αστέρα ο Βλάντε Τζούροβιτς, ο μέντορaς του.
Πολλοί συγκινήθηκαν από το δράμα του. Οι επίσημοι υποσχέθηκαν πολλά, αν και τα περισσότερα δεν τα τήρησαν. Ο Μπόμπαν γνώρισε για τα καλά την… άλλη πλευρά της ζωής.
Τις μέρες που όλος ο κόσμος παρακολουθούσε το Μουντιάλ στη Γερμανία, το 2006, ταξίδευε για τη Ρόδο κι εκεί μέσα στο πλοίο σταμάτησε η καρδιά του. Μια καρδιά που χωρούσε τα πάντα εκτός από την αδικία. Ήταν και πάλι 28 του μήνα, όπως τότε που τραυματίστηκε, αλλά Ιούνιος.
Το 8 πάντα έπαιζε ρόλο στη ζωή του. Ήταν ο αριθμός στη φανέλα του, 28 τραυματίστηκε και 28 έφυγε από κοντά μας…
Στο μπάσκετ το όνομά του δεν έσβησε. Συνεχίζει να το τιμά ο γιος του Βλαδίμηρος.