Ο Νοέμβριος του 1955 ήταν γεμάτος σοβαρά πολιτικά γεγονότα. Ο αγώνας της ανεξαρτησίας στην Κύπρο από την Αγγλική κατοχή είχε αρχίσει την 1η Απριλίου, ακολούθησαν τα Σεπτεμβριανά με τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης από τους Τούρκους, ενώ στις 4 Οκτωβρίου άφηνε την τελευταία του πνοή ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος. Δύο μέρες αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιρνε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Παύλο.
Οι εφημερίδες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα γεγονότα. Συχνά με τη δύναμη που είχαν παρενέβαιναν στη διαμόρφωσή τους. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση, ίντερνετ και το ραδιόφωνο περιοριζόταν σε επίσημες ανακοινώσεις, ότι δεν έγραφε η εφημερίδα ήταν ως μη γενόμενο!
Είχαν όμως και οι εφημερίδες τις κόντρες τους, συχνά για τον επηρεασμό όχι τόσο των αναγνωστών τους, αλλά του κόμματος που υποστήριζαν.
Αξωματική αντιπολίτευση ήταν ο συνασπισμός της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρας) και των Φιλελευθέρων (Σ. Βενιζέλος). Στον χώρο του τύπου, τουλάχιστον το απόγευμα, τους εξέφραζαν ΤΑ ΝΕΑ του συγκροτήματος Λαμπράκη και η Αθηναϊκή του Γιάννη Παπαγεωργίου. Αμφότεροι προσπαθούσαν να ασκήσουν επιρροπή στις εξελίξεις. Ο αριθμός των αναγνωστών ήταν από τα βασικά όπλα.
Η Αθηναϊκή είχε κυκλοφορήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, τον Μάιο του 1955 και είχε έντονα χρώματα, πολλές γελοιογραφίες, ιστορικές σειρές και μυθιστορήματα. Στόχευε σε ένα ευρυτερο κοινό από τις παραδοσιακές, τότε, εφημερίδες. Γρήγορα απέκτησε αναγνώστες που «έφυγαν» και από ΤΑ ΝΕΑ.
Με περηφάνεια έγραφε στην πρωμετοπίδα της ότι είχε την πρώτη κυκλοφορία σε Αθήνα και Πειραια «εξ όλων των ελληνικών εφημερίδων».
ΤΑ ΝΕΑ προσπέρασαν την Αθηναϊκή στη μάχη της πρωτιάς σε Αθήνα και Πειραιά. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου γνωστοποιούσαν στους αναγνώστες τους το γεγονός.
Στη σχετική ανακοίνωση έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και καλούσε την αντίπαλό της – χωρίς να την κατονομάζει – να «παύσει υποστηρίζουσα μίαν ανακρίβειαν.»
Η Αθηναϊκή την επομένη μέρα άλλαξε την πρωτομετωπίδα της αναφέροντας ότι έχει την πρώτη κυκλοφορία σε όλη την Ελλάδα
Καταχώρησε όμως και μια δήλωση αναφέροντας ότι «έχει την πρώτην κυκλοφορία σε Αθήνα – Πειραιά και επαρχία».
ΤΑ ΝΕΑ επανήλθαν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου εκφράζοντας την ικανοποίησή τους που η Αθηναϊκή – αυτή τη φορά λέει το όνομά της δεν αναφέρει ότι έχει την πρώτη κυκλοφορία σε Αθήνα και Πειραιά.
Σημειώνουν μάλιστα ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα η πρώτη κυκλοφορία σε Αθήνα και Πειραιά τους ανήκει.
Η Αθηναϊκή επανήλθε, ξανά, δημοσιεύοντας επιστολή του πρακτορείου εφημερίδων θυμίζοντας ότι κάθε μήνα η δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα πουλά 230.000 φύλλα λιγότερα.
Αναζητήσαμε την αλήθεια, που όπως συνήθως συμβαίνει βρίσκεται κάπου στη μέση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων το Νοέμβριο του 1955 η Αθηναϊκή είχε όντως την πρώτη κυκλοφορία μεταξύ των απογευματινών, μόνο, εφημερίδων με ΤΑ ΝΕΑ να την ακολουθούν κι αμέσως μετά την Απογευματινή που κι αυτή είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα και τέταρτη την Βραδυνή. Υπήρχε όμως μια διαφορά. Ο κόσμος, ειδικά στην περιφέρεια, δεν αγόραζε την εφημερίδα του το πρωί επειδή πολύ απλά έφθαναν στις μακρινές από την Αθήνα περιοχές το μεσημέρι, ενώ οι απογευματινές την επόμενη μέρα. Έτσι η περιβόητη πρωτιά γινόταν 3η θέση αφού η Ακρόπολις και η Καθημερινή, πρωινές εκδόσεις, πουλούσαν περισσότερα φύλλα.
Ίδια εικόνα και τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 1955 με ελαφρές διαφοροποιήσεις προς τα κάτω.
Τι έμεινε απ’ όλα αυτά; Μόνο οι εντυπώσεις. Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, ο Καραμανλής ίδρυσε δικό του κόμμα, την ΕΡΕ και τον Φεβρουάριο του 1956 έγιναν εκλογές που τις κέρδισε.