Υπάρχει ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο από την Κυριακή του ’44 που άρχισαν τα Δεκεμβριανά. Ο ρεπόρτερ του BBC μεταδίδει ζωντανά από την Πλατεία Συντάγματος τη διαδήλωση και ρίχνει ευθύνες για το αίμα που έτρεξε εκείνη την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη στην Αστυνομία. Από το ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» είχε οπτική επαφή με τα γεγονότα, αλλά δεν μπορούσε να γνωρίζει το τι ακριβώς έγινε. Από που ξεκίνησε το χάος που ακολούθησε.
Είναι ένα ντοκουμέντο, μια συγκλονιστική περιγραφή. Ακούστε την με ελληνικούς υπότιτλους.
Ήταν η αρχή στις μάχες του Δεκέμβρη που έγιναν μέσα στην Αθήνα. Αποφασιστικό ρόλο σε αυτή έπαιξε το Αγγλικό εκστρατευτικό σώμα. Ο επικεφαλής του Ρόναλντ Σκόμπι κατηγορήθηκε από το ΕΑΜ ως υπερπρωθυπουργός με μεγαλύτερες εξουσίες από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία Eθνοφυλακής και τη διάλυση των ανταρτικών ομάδων ήταν η αφορμή των γεγονότων. Οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες.
30 Νοεμβρίου, εκδίδεται διαταγή του πρωθυπουργού για τη διάλυση των αντάρτικων δυνάμεων.
1η Δεκεμβρίου, παραιτούνται οι τέσσερις υπουργοί του ΕΑΜ.
2 Δεκεμβρίου, αποβιβάζονται στο Φάληρο 6.000 Βρετανοί στρατιώτες και δύο ελληνικά τάγματα.
3 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται το ματωμένο συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος.
Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1945 που υπογράφεται η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των Βρετανών στην Αθήνα έχει αλλάξει η κυβέρνηση (πρωθυπουργός ο Πλαστήρας) και η Αθήνα θα είναι ένας σωρός ερειπίων.
Από την άλλη πλευρά οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει «ζωτικό χώρο». Πριν τις μάχες του Δεκεμβρίου έλεγχαν ένα μικρό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα θα μπορούσαν να οργανώσουν το νέο κράτος απερίσπαστες χωρίς τη φανερή τουλάχιστον παρουσία των ενόπλων του ΕΛΑΣ.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται ανήκουν, στην πλειοψηφία τους, στον Αγγλικό στρατό που τις απαθανάτισε για τη δική του μάχη εντυπώσεων όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα γεγονότα της Αθήνας δημιούργησαν αίσθηση και προβλήθηκαν δεόντως στον διεθνή τύπο παρά το γεγονός ότι ο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμος ήθελε ακόμα πέντε μήνες για να τελειώσει και ο Γερμανικός στρατός, όπως κι ο Χίτλερ συνέχιζαν να μάχονται…