Τα Χριστούγεννα του 1989 για πρώτη φορά όλη η υφήλιος παρακολουθούσε «επανάσταση σε ζωντανή μετάδοση»! Η πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου και τα όσα ακολούθησαν ήταν αδιανόητα για τα ευρωπαϊκά μέτρα.
Ο έλεγχος σε όλους τους τομείς έγινε μπούμερανγκ. Οδήγησε στο θάνατο το ισχυρότερο ζεύγος της Ευρώπης: Τον Νικολάι και τη σύζυγό του Έλενα Τσαουσέσκου.
Ο άνθρωπος που ήξερε να ελίσσεται, να διατηρεί καλές σχέσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, να ανήκει στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και να κλείνει συμφωνίες με Κινέζους και Αμερικανούς έπεσε στο τέλος θύμα της αιματηρής εσωτερικής πολιτικκής του.
Ακόμα και η επανάσταση που αφετηρία είχε την οικονομική κρίση που μάστιζε τη χώρα, είχε αφορμή την έλλειψη ενημέρωσης για όσα συνέβαιναν στην Τιμοσοάρα, τη πόλη που στα μέσα Δεκεμβρίου ξέσπασαν ταραχές.
Ο Στρατός ανέλαβε να επιβάλλει την τάξη, αλλά ενώθηκε με τους διαδηλωτές. Η καταστολή ήταν αιματηρή. Οι ψίθυροι μιλούσαν για 60.000 νεκρούς που στην πραγματικότητα ήταν γύρω στους 150! Ο κόσμος όμως που δεν είχε, δικαίως, εμπιστοσύνη στην επίσημη ενημέρωση πίστεψε τους ψιθύρους.
Ο Τσαουσέσκου υποχρεώθηκε να διακόψει την επίσημη επίσκεψη στο Ιράν για να επιστρέψει στη Ρουμανία. Στο Βουκουρέστι, από το παλάτι του αποφάσισε να μιλήσει στο λαό στις 21 Δεκεμβρίου. Το πλήθος κρατούσε πανό υποστήριξης. Μπροστά – μπροστά ήταν οι οπαδοί του. Όμως ένα μπλοκ 1.500 φοιτητών εισχώρησε στο πλήθος κι άρχισε τις αποδοκιμασίες. Σε λίγο οι φωνές «δολοφόνοι» ακούγονται καθαρά στην τηλεοπτική μετάδοση. Ο Τσαουσέσκου αιφνιδιάστηκε, το ίδιο και οι παράγοντες που ήταν πιστοί στο καθεστώς. Δεν τολμούσαν να διακόψουν τη μετάδοση. Το βίντεο της ρουμανικής τηλεόρασης είναι αποκαλυπτικό.
Ο στρατός και η αστυνομία κράτησαν ουδέτερη στάση. Η πιστή φρουρά του Τσαουσέσκου, η μυστική αστυνομία, οργάνωσε τη διαφυγή του, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν από τα γύρω κτίρια σε μια τελευταία προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος που άρχισε να μπαίνει στο κτίριο. Το ζεύγος Τσαουσέσκου, μαζί με στενούς συνεργάτες επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο που τους παρέλαβε από την ταράτσα του παλατιού, ενώ το πλήθος ήδη είχε φτάσει σε αυτήν!
Σχεδόν αμέσως καταλαμβάνεται το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.
Την επόμενη μέρα παρουσιάζουν το γιο του Νίκου που είχε συλληφθεί. Στο πρόσωπό του είναι φανερά τα σημάδια της μάχης που έδωσε για να αποφύγει τη σύλληψη.
Οι Τσαουσέσκου συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε δίκη που κράτησε μια ώρα. Καταδικάζονται σε θάνατο. Είναι ανήμερα Χριστούγεννα και η κάμερα της ρουμανικής τηλεόρασης καταγράφει τις τελευταίες στιγμές τους.
Τους εκτελούν, η τηλεόραση δείχνει την εκτέλεση για να πειστούν όλοι ότι το καθεστώς πήρε τέλος. Την επομένη απαγορεύτηκαν οι εκτελέσεις στη Ρουμανία!
Τι απέγινε όμως η οικογένεια Τσαουσέσκου; Η περιουσία και των τριών παιδιών του δεσμεύτηκε.
Ο μεγαλύτερος γιος ο Βαλεντίν είναι ο πιο τυχερός, Οπαδός της Στεάουα και λάτρης του ποδοσφαίρου σπούδασε φυσικός στην Αγγλία. Απέφυγε να ασχοληθεί με την πολτική. Επέστρεψε στη Ρουμανία, παντρεύτηκε δύο φορές, έμεινε 9 μήνες φυλακή και με την αποφυλάκισή του συνέχισε να εργάζεται. Σήμερα παίρνει σύνταξη 450 ευρώ το μήνα, ενώ του επιδικάστηκε κι ένα ποσό για την περιουσία του που του είχε κατασχεθεί.
Η Ζόγια – Έλενα Τσαουσέσκου σπούδασε μαθηματικός. Παντρεύτηκε, αλλά οι φήμες την ήθελαν ελεύθερο πνεύμα που αρκετές φορές σόκαρε τη συνήθως συντηρητική κοινωνία της πρωτεύουσας. Πέθανε το 2006 στα 57 της χρόνια από καρκίνο του εντέρου.Το σπίτι που έμενε με το σύζυγό της επίσης κατασχέθηκε και τα τελευταία χρόνια της ζωής της τη φιλοξενούσαν φίλοι.
Ο πιο γνωστός ήταν ο Νίκου που φιλοδοξούσε να διαδεχτεί τον πατέρα του. Είχε, όμως, πάθη που δεν κατάφερε να τιθασεύει. Του άρεσαν το ποτό, ο τζόγος και οι γυναίκες. Στο Λας Βέγκας έχανε μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ίδιο γινόταν και στην Ελλάδα που ερχόταν συχνά. Λέγεται ότι βίασε τη Νάντια Κομανέτσι στα 14 χρόνια της. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή, βγήκε μετά από τρία χρόνια. Υπέφερε από κίρρωση του ήπατος και πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 1996 σε κλινική της Βιέννης. Οι φίλοι του είχαν συγκεντρώσει 4.000 δολάρια για να νοσηλευτεί.
Ο Τσαουσέσκου είχε εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα, ανεξαρτήτως καθεστώτος. Επρόκειτο να την επισκεφτεί το 1973, αλλά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου την ακύρωσαν. Την επισκέφθηκε πολλές φορές αργότερα.
Η σύζυγός του Έλενα που δεν είχε βγάλει ούτε το Δημοτικό βραβεύτηκε το 1976 από την Ακαδημία Αθηνών!