Για τους περισσότερους η Μελίνα Μερκούρη αντιπροσωπεύει την στρατευμένη καλλιτέχνιδα. Οι αγώνες της στο εξωτερικό στη διάρκεια της δικτατορίας, η παρουσία της ως βουλευτής στη Β’ Πειραιά και αργότερα ως υπουργός (Πολιτισμού) στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και φυσικά η δεδηλωμένη αγάπη της για τον Ολυμπιακό.
Ήταν όμως πάντα έτσι;
Σίγουρα όχι.Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο σκέψης της Μελίνας ήταν οι Ζιλ Ντασέν. Τον γνώρισε λίγο μετά την πρώτη της πολύ μεγάλη επιτυχία, τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, της άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της διεθνούς καριέρας με το «Ποτέ την Κυριακή», όπου τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.
Ποια ήταν όμως η άλλη Μελίνα Μερκούρη; Παιδί της καλής Αθηναϊκής κοινωνίας ελάχιστες, έως καθόλου σχέσεις, είχε με τον Πειραιά.
Ο πατέρας της Σταμάτης Μερκούρης ήταν πολιτικός και τον βρίσκουμε σε μια μεγάλη… βεντάλια πολιτικών θέσεων. Από τη Δεξιά και τις… παρυφές της Ακροδεξιάς έως την Αριστερά. Από το Λαϊκό Κόμμα, τον Κονδύλη (Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα), την ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και την αριστερή ΕΔΑ με την οποία εκλεγόταν βουλευτής στην Α’ Αθηνών από το 1958 έως τις τελευταίες προδικτατορικές εκλογές το 1964.
Το κοινό με τη Μελίνα είναι ένα «κουμπί» που «γύρισε» και τον έκανε να αλλάξει την κοσμοθεωρία του. Ήταν η Κατοχή όπου συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση. Αυτό άλλωστε ήταν το γεγονός που τον έκανε να διακόψει κάθε σχέση με τον Γιώργο Μερκούρη, από τους πρώτους Έλληνες Εθνοσοσιαλιστές που στη διάρκεια της Κατοχής ανέλαβε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Μελίνα το 1955, είναι ήδη 35 χρόνων και ζει τον θρίαμβο της «Στέλλας». Δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» και τον Ντίνο Βεντίκο. Μιλά για το θέατρο, τον κινηματογράφο, αλλά και τον αθλητισμό.
Είναι Παναθηναϊκός, προφανώς από οικογειακή παράδοση, αφού το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς του πατέρα της ήταν η ενασχόλησή του με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού.
Τη ρωτά ο δημοσιογράφος:
Στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτει κι ένα άγνωστο περιστατικό των νεανικών της χρόνων που την έκανε να διακόψει μια ενδεχόμενη κολυμβητική καριέρα.
Αυτά το 1955. Το 1960 η Μελίνα άλλαξε. Ο Ζιλ Ντασέν, διωγμένος από τις ΗΠΑ με την κατηγορία του κομμουνιστή, ή έστω του συνοδοιπόρου, όπως θα λέγαμε και στην Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη, στο πρόσωπο της Μελίνας ανακαλύπτει τη μούσα του κι η Μελίνα ανακαλύπτει τον άνθρωπο που θα της αλλάξει όχι μόνο τη ζωή, αλλά και την κοσμοθεωρία της. Μέχρι και ομάδα! Η συμμετοχή της στο «Ποτέ την Κυριακή», η τεράστια επιτυχία την έκανε όχι μόνο… Πειραιώτισα, αλλά και Ολυμπιακό. Την άλλαξε τόσο που αντί να πολιτευτεί στην Α’ Αθηνών, εκλογική περιφέρεια του πατέρα της πήγε στην Β’ Πειραιά…