Το τι μπορεί να μας φέρει ο νέος χρόνος, το 2023 που ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Μπορούμε όμως να θυμηθούμε τι έγινε τον τελευταίο αιώνα σε χρονιές που τελείωναν σε… 3, έτσι για να μη λέμε το τετριμμένο «κάθε πέρσι και καλύτερα…».
1923 – Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Τραγωδιας, αλλά δεν της φθάνει μόνο αυτό. Σε αντίποινα για τη μυστηριώδη δολοφονία της ιταλικής αντιπροσωπείας κοντά στην Κακαβιά στις 27 Αυγούστου, οι Ιταλοί τέσσερις μέρες μετα (31/8) καταλαμβάνουν την Κέρκυρα. Αποχωρούν στις 27/9 αφού διεθνές δικαστήριο υποχρέωσε τη χώρα να καταβάλλει αποζημίωση στην ιταλική πλευρά. Η χρονιά είχε 13 μέρες λιγότερες για να προσαρμοστεί στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Από τις 16/2 πήγαμε απευθείας στην 1η Μαρτίου!
Στη Γερμανία (8/11) απέτυχε το πραξικόπημα του Μονάχου με επικεφαλής έναν άσημο πρώην ζωγράφο. Λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ. Συνελήφθη και φυλακίστηκε.
1933 – Το αποτυχημένο κίνημα του Πλαστήρα την επομένη των εκλογών της 5ης Μαρτίου όπου είχε θριαμβεύσει το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη με παράλληλη βαριά ήττα της βενιζελικής παράταξης, πυροδοτεί εξελίξεις. Σημαντικότερη από αυτές η απόπειρα κατά της ζωής του ίδιου του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λεωφόρο Κηφισίας (6/6).
Στη Γερμανία εξελίξεις πυροδότησε μια πυρκαγιά. Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ (27/2), της γερμανικής Βουλής αποδόθηκε στους κομμουνιστές, ενώ ήταν έργο των Ναζί που στις 6 Μαρτίου κέρδισαν τις εκλογές με εντυπωσιακό ποσοστό (43,9%). Ο δρόμος της εξουσίας για τον Αδόλφο Χίτλερ είχε ανοίξει. Στην Αμερική (15/12) πήρε οριστικό τέλος η Ποτοαπαγόρευση με την ψήφιση του σχετικού νόμου.
1943 – Η χρονιά ξεκίνησε άσχημα για τη Γερμανία με την παράδοση (3/1) του Γερμανού στρατάρχη Φρίντριχ Πάουλους στους Σοβιετικούς στο Στάλιγκραντ. Ακολούθησε η παράδοση 91.000 στρατιωτών! Ο πόλεμος άρχισε να φαίνεται ότι θα κερδιθεί από τους Συμμάχους. Αποτελέσμα;Στην Ελλάδα οι Κατοχικές δυνάμεις έγιναν ακόμα σκληρότερες. Στις 4/2 εκτελέστηκε στην Καισαριανή ο Κώστας Περρίκος αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ. Στις 16 και 17/2 οι Ιταλοί εκτελούν 150 κατοίκους στο χωριό Δεμένικο κοντά στην Ελασσόνα, στις 29/9 οι Γερμανοί εκτελούν 49 προκρίτους στο Κομμένο Άρτας με υπόδειξη των Τσάμηδων της περιοχής, ενώ 13/12 έχουμε τη σφαγή στα Καλάβρυτα. Στη βουλγαροκρατούμενη Μακεδονία οι σφαγές είναι συνεχείς, ενώ η απόφαση των κατακτητών για επέκταση της κυριαρχίας των Βουλγάρων προκαλεί συλλαλητήριο στην Αθήνα (22/7) με 30 νεκρούς, 300 τραυματίες και 500 συλλήψεις.
Η Ιταλία πάλι συγκλονίζεται από τη σύλληψη του Μουσολίνι (25/7) και την εντυπωσιακή απελευθέρωσή του από Γερμανούς κομάντος δύο μήνες αργότερα (12/9)
1953 – Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην κοινοβουλευτική ιστορία. Εκλέγεται στις επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη (18/1) με τη σημαία του Ελληνικού Συναγερμού. Ο θανατος του Ιωσήφ Στάλιν (4/3) στην ΕΣΣΔ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, ενώ στην Κορέα σταματούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Βορείων και Νοτίων (27/6)
1963 – Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί εντάσεις και πυροδοτεί εξελίξεις. Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στις 22/5, ο βουλευτής της ΕΔΑ πέθανε στις 27/5. Ακολούθησαν η παραίτηση Καραμανλή (11/6), οι εκλογές (3/11) που ανέδειξαν πρώτο κόμμα την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου χωρίς αυτοδυναμία και η αυτοεξορία του Κωνσταντίνου Καραμανλή (9/12).
Στις 26/6 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι είπε το περίφημο «Είμαι Βερολινέζος» για να αποδείξει την έμπρακτη υποστήριξη της χώρας του προς τη Δυτική Γερμανία. Ο ίδιος θα δολοφονηθεί στο Ντάλας (3/11), ενώ λίγες μέρες αργότερα έντρομοι οι Αμερικανοί τηλεθεατές θα ποαρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση τη δολοφονία του δολοφόνου του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ!
1973 – Είναι η χρονιά της πετρελαϊκής κρίσης, αλλά και του Πολυτεχνείου. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις που είχαν αρχίσει από τον Φεβρουάριο κορυφώθηκαν τον Νοέμβριο, έληξαν με την είσοδο των τανκς (17/11). Νωρίτερα υπήρξε το κίνημα του Ναυτικού (23/5), το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα που προέβλεπε την κατάργηση της Βασιλείας με το «ΝΑΙ» να φθάνει το 78,4%, με πολλές κατηγορίες για νοθεία (στην Αθήνα το «ΟΧΙ» έφθασε το 43%, ενώ στην περιφέρεια περιορίστηκε στο 10%), αλλά και το αντιπραξικόπημα του Ιωαννίδη (25/11).
Ελληνικό ενδιαφέρον είχε και η παραίτηση – αποπομπή των ελληνικής καταγωγής αντιπροέδρου των ΗΠΑ Σπύρου Άγκνιου για φοροδιαφυγή.
1983 – Στις 19/2 εκτελείται στο γραφείο του ο εκδότης της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης, ενώ στις 3/9 πεθαίνει η Έλλη Λαμπέτη. Η ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από τον Ραούλφ Ντεκτάς επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πάντως υπογράφει (8/9) τη νέα συμφωνία για παραμονή των Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στο Ζάππειο το χάσμα μεταξύ Βρετανίας και των άλλων εταίρων παραμένει.
Στις 23/3 ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αναγγέλλει το νέο αμυντικό δόγμα με την ονομασία «πόλεμος των άστρων». Για πολλούς ήταν η αρχή του τέλους της Σοβιετικής κυριαρχίας που οδήγησε στην πτώση του κομμουνισμού. Την 1η Σεπτεμβρίου η ανθρωπότητα «πάγωσε» με την κατάρριψη από τους Σοβιετικούς Κορεατικού αεροσκάφους με 269 επιβάτες θεωρώντας το κατασκοπευτικό! Στα… ψιλά πέρασε η είδηση (10/11) της παρουσίασης από τον Μπίλι Γκέιτς του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών Windows 1.0.
https://www.youtube.com/watch?v=PUee_W3y0m0&ab_channel=%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%95%CE%91%CE%A3%CE%A7%CE%91%CE%A4%CE%96%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%91%CE%9F%CE%A5
1993 – Στις 10/10 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές. Νωρίτερα (29/3) έχει αποσυρθεί από την πολιτική ο Γεώργιος Ράλλης, ενώ στις 30/6 ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει την «Πολιτική Άνοιξη».
Στην Κύπρο η Βασίλισσα Ελισάβετ επισκέπτεται το νησί. Στους περισσότερους Κύπριους ξυπνούν μνήμες από την Αγλική Κατοχή και τη βία στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα. Την κατηγορούν ότι αρνήθηκε να δώσει χάρη σε Κύπριους αγωνιστές.
Η χρονιά μπαίνει με το «βελούδινο διαζύγιο». Η Τσεχοσλοβακία γίνεται δύο κράτη: Τσεχία και Σλοβακία. Την ίδια μέρα ξεκινά τις εκπομπές του το πολύγλωσσο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.
2003 – Είναι η χρονιά του πολέμου στο Ιράκ. Στις 20/3 ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πρώτο πόλεμο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Στις 9/4 πέφτει η Βαγδάτη και στο τέλος του χρόνου (13/12) συλλαμβάνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν σε ένα υπόγειο κοντά στη γέντειρά του Τακρίτ.
Στις 13/4 η Ελλάδα συγκλονίζεται από την τραγωδία στα Τέμπη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, επιστρέφοντας από σχολική εκδρομή συγκρούστηκε με φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν. Εικοσιένα παιδιά από το χωριό Μακροχώρι της Βέροιας έχασαν τη ζωή τους. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ένας ακόμα από τους τότε μαθητές που είχε διασωθεί, 35 χρόνων πια, έδωσε τέλος στη ζωή του. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ της τραγωδίας.
2013 – Στις 11/6 η κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίζει να κλείσει την ΕΡΤ. Στις 18/9 δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας κι αρχίζει ξετυλίγεται το κουβάρι της «Χρυσής Αυγής» που από κόμμα κατέληξε εγκληματική οργάνωση με τα κορυφαία μέλη της στη φυλακή. Η απολογία του Αντώνη Κάντα (26/12) περιέχει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Στην Κύπρο (17/3) οι Τράπεζες μένουν κλειστές για δύο εβδομάδες μέχρι η κυβέρνηση να συμφωνήσει στο «κούρεμα» των καθέσεων.
Στις 18 Απριλίου δύο Τσετσένοι τρομοκράτες σκορπούν τον τρόμο στον διασημότερο Μαραθώνιο στον Κόσμο, αυτόν της Βοιστώνης. Από έκρηξη βομβών σκοτώνονται τρεις άνθρωποι και τραυματίζονται άλλοι 185. Την ίδια χρονιά πεθαίνουν ο Ούγκο Τσάβες (5/3) και ο Νέλσον Μαντέλα (5/12).