Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1938 όταν η Αθήνα σημαιοστολίστηκε για να υποδεχτεί τους υψηλούς καλεσμένους και να ζήσει λίγο από το… παραμύθι ενός γάμου που δεν ήταν βασιλικός, αλλά θα… προέκυπτε στην πορεία.
Γαμπρός ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Παύλος. Παντρευόταν την… ανιψιά του, Φρειδερίκη, αφού ήταν ξάδελφος της μητέρας της. Στους γαλαζοαίματους τέτοιες συγγένειες είναι συνηθισμένες κι όσο λιγοστεύουν οι βασιλικοί οίκοι τόσο στενότεροι γίνονται οι συγγενικοί δεσμοί.
Συνήθως οι γάμοι μεταξύ εστεμμένων ή προσεχώς εστεμμένων γίνονται από συμφέρον. Πολιτικό ή οικονομικό. Αυτός εδώ αποτελούσε εξαίρεση. Ο Παύλος είχε γνωρίσει την Φρειδερίκη δύο χρόνια νωρίτερα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνου. Εκεί άρχισε το ειδύλλιο.
Νωρίτερα, η Φρειδερίκη, λίγο έλειψε να παντρευτεί τον πρίγκιπα Πέτρο, μοναχογιό του πρίγκιπα Γεωργίου και της Μαρίας Βοναπάρτη, δευτερότοκου γιου του Γεωργίου Α’.
Ο ίδιος, έλεγε, ότι κάποια στιγμή είδε τη φωτογραφία της με τη στολή της χιτλερικής νεολαίας, τη ρώτησε γιατί κι αυτή του απάντησε «έτσι μου άρεσε».
Ο Πέτρος έδωσε τέλος στη σχέση. Δεν του άρεσε τέτοια συμπεριφορά. Αργότερα κυνηγήθηκε από την Αυλή. Πάντως πολέμησε τον ναζισμό και στην Κρήτη το 1941 έσωσε τη ζωή του Γεωργίου Β’ που κινδύνευσε να σκοτωθεί από τους Γερμανούς λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και αργότερα το Λονδίνο.
Ο γάμος ήταν το γεγονός της χρονιάς. Πλήθος εστεμμένων ήρθε στην Αθήνα. Όλοι γνώριζαν ότι ήταν ο μελλοντικός βασιλιάς κι από εκεί θα προερχόταν ο διάδοχος, αφού ο Γεώργιος Β’ δεν είχε παιδιά και δεν σκόπευε να παντρευτεί ξανά μετά το διαζύγιό του με την Ελισάβετ της Ρουμανίας.
Άλλωστε λίγο πριν επιστρέψει στο θρόνο είχε γνωρίσει την Τζόις Μπρίτεν Τζόουνς μια Αγγλίδα που ήταν εκτός από… κοινή θνητή είχε κι ένα γάμο πίσω της. Ο δεσμός τους άντεξε στο χρόνο κι η Τζόουνς έμεινε πιστή στον Έλληνα Μονάρχη.
Ο πατέρας της Φρειδερίκης νοίκιασε αμαξοστοιχία για ταξιδέψει άνετα η κόρη του αλλά και ο ίδιος με τη σύζυγό του Βικτωρία – Λουίζα και τα παιδιά τους.
Παύλος και Φρειδερίκη δεν χάλασαν χατίρι στους φωτογράφους κι όλες σχεδόν οι εφημερίδες είχαν μια αποκλειστική φωτογραφία την παραμονή του γάμου.
Η Τελετή έγινε στις 10.30 το πρωί στη Μητρόπολη. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις απογευματινές εφημερίδες να κυκλοφορήσουν την ίδια μέρα με κύριο θέμα το γάμο.
Όσο για τις πρωινές έδωσαν την επομένη τη δική τους μάχη με περισσότερες λεπτομέρειες και φυσικά φωτογραφίες
Πέρα από τις γιορτές και τα χαμόγελα οι νεόνυμφοι φρόντισαν να υπογράψουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο. Φιλοχρήματη η Φρειδερίκη συμφώνησε να κρατήσει αυτή την προίκα της που έφθανε τα 300.000 δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή. Ο Παύλος πιο λαρτζ της έδωσε ως δώρο 855.000 δρχ, ποσό σεβαστό για την εποχή εκείνη.
Ο γάμος όμως λίγο έλειψε να δημιουργήσει προβλήματα στη δικτατορία του Μεταξά από εκεί που δεν το περίμενε. Προσκεκλημένοι ήταν ο Ιωάννης Θεοτόκης, ένθερμος βασιλικός, αλλά και αντι-μεταξικός, που βρισκόταν υπό επιτήρηση στην Κέρκυρα, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχηγός των Φιλελευθέρων και ο Γιώργος Καφαντάρης, αρχηγός των Προοδευτικών. Και οι τρεις έστειλαν υπόμνημα στο Βασιλιά για να επαναφέρει στη χώρα τον Κοινοβουλευτισμό. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και παράνομες διακηρύξεις προς τον ελληνικό λαό μαζί με άλλους πολιτικούς.
Αποτέλεσμα, αντί για μπομπονιέρες του γάμου να πάρουν φύλλο εκτόπισης. Ο Καφαντάρης στη Ζάκυνθο, ο Θεοτόκης στην Πάρο, ο αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος Αλέξανδρος Μυλωνάς στην Ικαρία, ο Γεώργιος Παπανδρέου στα Κύθηρα.
Οι ανέμελες μέρες κράτησαν λίγο. Σε δύο χρόνια έμπαινε και η Ελλάδα στον πόλεμο ακολούθησαν εξορίες, εμφύλιος, άνοδος στο θρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο του Γεωργίου Β’.
Διαφορετικοί χαρακτήρες κατάφεραν να συνυπάρξουν. Ο Παύλος αγαπούσε την καλή ζωή και ελάχιστα την πολιτική. Αντίθετα η Φρειδερίκη διψούσε για εξουσία. Πολλοί μελετητές της ιστορίας της Βασιλείας στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι εάν ίσχυε το αντίθετο το μέλλον του θρόνου θα ήταν διαφορετικό.
Από το «Πανόραμα του αιώνα»