Στις 14 Φεβρουαρίου 1964 οι δύο εφημερίδες της Ελένης Βλάχου, η Καθημερινή και η Μεσημβρινή κυκλοφόρησαν με αποκλειστικές φωτογραφίες του Βασιλιά Παύλου να κάνει βόλτα στον Πειραιά.
Δεν ήταν μια τυπική βόλτα. Ο Παύλος ήταν άρρωστος από καιρό, οι φήμες ότι δεν του μένουν και πολλές μέρες παρά τα 62 του χρόνια, έδιναν κι έπαιρναν. Το να κάνει βόλτα ήταν είδηση και απόδειξη ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα.
Λίγες μέρες αργότερα και οι Εικόνες, επίσης του συγκροτήματος Βλάχου, κυκλοφορούσαν με τις ίδιες φωτογραφίες, αλλά διαφορετικό τίτλο.
Και εξηγούσαν:
Μίαν εβδομάδα προτού υποστεί την πιο κρίσιμη εγχείρηση, ο Βασιλεύς έκαμε έναν σύντομο περίπατο, για να κρύψη από τον Λαό, χάριν του Λαού, το μυστικό του: Ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή του… Οι ΕΙΚΟΝΕΣ δημοσιεύουν όλο το φιλμ του περιπάτου που είχε σκοπό να καθησυχάση τον Λαό.
Τι είχε αλλάξει; Προφανώς η Ελένη Βλάχου είχε πληροφορηθεί τα αληθινά γεγονότα, ή έστω κάποια από αυτά. Άλλωστε…
*Η βόλτα της 13ης Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία.
*Στις 18 ιατρικό ανακοινωνθέν έκανε λόγο για «επιδείνωση του έλκους» και απαραίτητη εγχείρηση.
*Το επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν μιλούσε για «στένωση του πυλωρού συνεπεία παλαιού έλκους».
*Στις 3 Μαρτίου ήρθε η εικόνα της Παναγίας της Τήνου για να κάνει το… θαύμα της.
*Τρεις μέρες μετά, 6 Μαρτίου, ο Παύλος άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο λαός έμαθε πολύ αργότερα την αλήθεια. Ούτε από έλκος (παλιό ή νέο) υπέφερε ο Βασιλιάς, ούτε η κατάσταση της υγείας του είχε βελτιωθεί. Καρκίνο στο στομάχι είχε και αντί να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο, μια αίθουσα των ανακτόρων έγινε «ιατρικό δωμάτιο» και «χειρουργείο».
Η Ελένη Βλάχου και μαζί με αυτήν οι εφημερίδες της που είχαν προνομιακή πληροφόρηση από το Παλάτι, χρησιμοποιήθηκε για να καθησυχάσουν τον κόσμο.
Χρόνια αργότερα στο βιβλίο της Στιγμιότυπα περιγράφει τα όσα έγιναν:
«Σας το λέμε υπεύθυνα! Ο Βασιλεύς είναι, ευτυχώς, πολύ καλύτερα! Βρίσκεται οριστικά στο στάδιο της αναρρώσεως! Και εάν δεν μας πιστεύετε στείλτε το φωτογράφο σας αύριο το πρωί στην Καστέλλα, που έχει σκοπό να πάει περίπατο να πάρει λίγο αέρα και θα το πιστοποιήσετε! Μην το πείτε σε κανέναν άλλον…!»
Στείλαμε το φωτογράφο μας, το Βασίλη Καραμανώλη, που είχε το προνόμιο ν’ ανταλλάξει το τελευταίο, «δημοσιογραφικό» κουρασμένο χαμόγελο με τον Παύλο. Την επομένη, 14 Φεβρουαρίου, και στις δύο εφημερίδες μας δημοσιεύσαμε τη φωτογραφία υιοθετώντας, άθελά μας, ένα μεγάλο ψέμα. Ο Βασιλεύς δεν ήταν καλύτερα, ήταν χειρότερα, σχεδόν δεν μπορούσε να σταθεί στα πόιδια του, αλλά τον είχαν σηκώσει από το κρεβάτι διότι όπως του είπαν, (το μάθαμε αργότερα), έπρεπε να «καθησυχάσει τον κόσμο». Συμμορφώθηκε στις συμβουλές του περιβάλλοντός του, διότι επίστεψε στη χρησιμότητά τους. Γιατί ήταν ένας βαθύτατα καλός άνθρωπος, ένας πατριώτης και ένας εξαίρετος χριστιανός, χωρίς πείσματα και εγωισμούς.
Αυτά έγραψε η Ελένη Βλάχου. Τότε, η εξουσία, η κάθε εξουσία, έπρεπε να ξεγελάσει εκδότες και δημοσιογράφους για να περάσει τα δικά της fake news. Σήμερα, αντίθετα, οι πρόθυμοι να τα διακινήσουν περισσεύουν…