1951: Με την ευλογία του Αμερικανικού παράγοντα επιστρέφουν οι ιπποδρομίες – Πως η κοσμική Αθήνα ξαναβρήκε το στέκι της

Must Read

Για πολλά χρόνια ο Φαληρικός ιππόδρομος δεν ήταν απλά ο χώρος που παιζόταν το ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά κι ένας τόπος συνάντησης της κοσμικής Αθήνας. Η πρωτεύουσα ήθελε στο Φάληρο να «κλέψει» κάτι από τη δόξα του Άσκοτ.

Από το 1925 που ήρθαν οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα το Δέλτα του Φαλήρου έγινε το σημείο αναφοράς.Κούρσες, κουβεντούλα κι έπειτα διασκέδαση στα γειτονικά κέντρα που έκαναν χρυσές δουλιές.

Μόνο που στις 27 Οκτωβρίου 1940 η συνήθεια πήρε τέλος. Εκείνη τη μέρα έγινε η τελευταία συγκέντρωση. Ακολούθησε ο πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος.

Αρχικά το ιπποδρόμιο μεταράπηκε σε χώρο ανεφοδιασμού των Βρετανών. Βοηθούσε η εγγύτητα με τον όρμο του Φαλήρου που έπιαναν τα πλοία τους. Μετά το πήραν οι Γερμανοί για τον ίδιο σκοπό και στη συνέχεια ξανά οι Άγγλοι στη διάρκεια του εμφυλίου.

Τα άλογα εξαφανίστηκαν. Τα περισσότερα τα πήραν οι κατακτητές για τις μονάδες ιππικού. Τα υπόλοιπα δεν άντεξαν την πείνα.

Στις 17 Ιουνίου 1951 στις 4.15 το μεσημέρι, ημέρα Κυριακή 13.000 φίλιπποι έκοψαν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν την επανεκκίνση των ιπποδρομιών. Ο χώρος είναι ανακαινιστεί από τον αρχιτέκτονα Κ. Κιτσίκη και είχε στοιχίσει επτά δισεκατομμύρια (πληθωριστικές) δραχμές!

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το παρόν έδωσε όχι μόνο ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, αλλά και ο υπερπρωθυπουργός για πολλούς, ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Πιουριφόι με την σύζυγό του.Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ήταν και πάλι υπό οικονομική εποπτεία. Η οικονομική της πολιτική στηριζόταν στην Αμερικανική βοήθεια και οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον είχαν το πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα πάντα. Ακόμα και τις εισαγωγές αλόγων για αγώνες. Δρόμωνες ίπποι λέγονται. Η λύση ήταν ο «δανεισμός» από τη Συρία και την Αίγυπτο. Αναζητήθηκαν και οι τζόκει. Οι περισσότεροι αγωνίζονταν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Στον ίδιο χώρο διεξάγονταν και Ιππικοί Αγώνες με την παρουσία των Βασιλέων, αλλά και διάφορα φιλανθρωπικά γκαλά, όπως αυτό που οργάνωσε λίγες μέρες αργότερα η σύζυγος του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα.

Με τον καιρό ανανεώθηκε και ο τεχνικός εξοπλισμός. Στα «Ελληνικά Επίκαιρα», το κινηματογραφικό δελτίο ειδήσεων που έδειχναν οι κινηματογράφοι στο διάλειμμα των ταινιών εντοπίσαμε ρεπορταζ για τα αυτόμματα μηχανήματα για τις θέσεις των ίππων.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι κυκλοφόρησαν έξι περιοδικά (Ιπποδρομιακά Σπορ, Φωνή των Φιλίππων, Φαβορί, Ιπποδρομιακός Στίβος, Τ’ Άλογα και Ντέρμπι) με προγνωστικά για τις ιπποδρομίες που διεξάγονταν κάθε Κυριακή με προοπτική να προστεθεί άλλη μια μέρα μεσοβδόμαδα.

Παράλληλα οι εφημερίδες συναγωνίζονταν στις προβλέψεις για τους νικητές και διαφήμιζαν ανάλογα τις επιτυχιες τους από την πρώτη κιόλας συγκέντρωση.

Η επιστροφή των ιπποδρομιών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους γελοιογράφους και όσους σκάρωναν σατιρικούς στίχους που ήταν της μόδας στον Τύπο της εποχής.

Από την εφημερίδα «Η Βραδυνή»

 

Από την εφημερίδα «Εμπρός»
Σταμάτης Πολενάκης από την εφημερίδα «Βραδυνή»
Από την εφημερίδα «Αθηναϊκή»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This