Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης ζούσε ένας Κρητικός μάγειρας. Το όνομά του Γιώργος Σταθάκης. Είχε κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο με σχετική επιτυχία. Πνεύμα ανήσυχο παρουσιαζόταν και ως φιλόσοφος. Ήθελε να κάνει κάτι μεγάλο, κάτι σπουδαίο που θα του έφερνε φήμη και ενδεχομένως χρήματα από τις συνεντεύξεις που θα έδινε επί πληρωμή ή τα βιβλία που σκόπευε να γράψει.
Βρισκόμαστε στα 1930 και η μόδα, τότε, ήταν κάποιοι, που το έλεγε η… καρδιά τους. Στόχος να «δαμάσουν» τα ορμητικά νερά στους καταρράκτες του Νιαγάρα.
Το έλεγε κι η καρδιά του 46χρονου Κρητικού που έβαλε σκοπό να πάρει κι αυτός μέρος στο παράτολμο εγχείρημα. Παντρεμένος δεν ήταν. Μόνη του συντροφιά μια χελώνα, η Σόνι, ηλικίας 150 χρόνων. Αυτή θα τον συνόδευε στην περιπέτειά του.
Έφτιαξε ένα ξύλινο βαρέλι, το επένδυσε με χάλυβα που αύξησε δραματικά το βάρος στον ένα τόνο.
Ήταν 5 Ιουλίου του 1930 όταν ξεκίνησε. Είχε μαζί του μια φιάλη οξυγόνου. Κάποιοι τον συμβούλευσαν να πάρει και δεύτερη. Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό του αρνήθηκε.
Στις 3.35 το μεσημέρι χαιρέτησε το πλήθος, τα κινηματογραφικά συνεργεία και ξεκίνησε. Οι συνεργάτες του έκλεισαν το βαρέλι και το άφησαν να πέσει. Μέσα σε αυτό ο Σταθάκης ήταν δεμένος, ενώ ένα ειδικό σύστημα ελατηρίων απορροφούσε τους κραδασμούς της πτώσης,
Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Όμως συνέβη το ανέλπιστο. Το βαρέλι, ενώ άντεξε την πτώση, εγκλωβίστηκε -και λόγω βάρους – στο πίσω μέρος των καταρρακτών. Τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατο να πλησιάσουν.
Για 20 ολόκληρές ώρες Αμερικανοί και Καναδοί προσπαθούσαν να τον απεγκλωβίσουν. Ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος του άτυχου Κρητικού.
Όταν τελικά τα ίδια νερά που τον είχαν εγκλωβίσει έσπρωξαν το βαρέλι προς τα εμπρός έγινε δυνατός ο εντοπισμός του. Ήταν πλέον αργά. Υπολογίζεται ότι για οκτώ ώρες έδινε μάχη επιβίωσης. Οι γρατζουνιές στο εσωτερικό του βαρελιού μαρτυρούν τη μάχη που έδινε.
Κι ενώ ο τολμηρός Κρητικός δεν ζούσε, η χελώνα κατάφερε να βγει αλώβητη.
Ο Σταθάκης έστω και μετά θάνατο γνώρισε τη δημοσιότητα που επιζητούσε, αλλά για τον λάθος λόγο.
Στις δύο ομογενειακές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ εντοπίσαμε τα σχετικά δημοσιεύματα,
Η «Ατλαντίς» φιλοξένησε την είδηση στην πρώτη σελίδα, αλλά δεν στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός.
Αντίθετα ο «Εθνικός Κήρυκας» μας προσφέρει ένα ντοκουμέντο. Τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων μεταφρασμένα στα ελληνικά.
Το βαρέλι αποτελεί πλέον έκθεμα του Μουσείου της περιοχής