Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα! Η πλήρης επιβεβαίωση της μεσαιωνικής αυτής παροιμίας βρήκε την πλήρη εφαρμογή της στην περίπτωση κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα το βάπτισε, του έδωσε όνομα της αρεσκείας της χωρίς να ρωτήσει τον πατέρα. Αυτός, δικηγόρος στο επάγγελμα, το… ξαναβάπτισε, με άλλο όνομα και προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της πρώτης βάπτισης , αλλά και της πρώτης ονοματοδοσίας.
Όλα αυτά συνέβαιναν πριν ακριβώς 70 χρόνια, το 1953 προκαλώντας πρόβλημα στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας.
Η εξήγηση είναι απλή. Ο πατέρας προσέφυγε στα δικαστήρια, κέρδισε την υπόθεση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό κι ενώ το ζήτημα είχε φθάσει στον Άρειο Πάγο, η μητέρα έκανε προσφυγή στην Ιερά Σύνοδο. Την καλούσε να ακυρώσει την δεύτερη βάπτιση αφού θεωρείται «αναβάπτιση» και απαγορεύεται αυστηρά από τους Ιερούς Κανόνες.
Η Ιερά Σύνοδος, με τη σειρά της, ανέθεσε στον Μητροπολίτη Λάρισας την παράσταση στον Άρειο Πάγο με τεκμηριωμένη άποψη ότι η βάπτιση είναι μία και δεν υπάρχει αναβάπτιση.
Την υπόθεση τη διαβάζουμε στην εφημερίδα Εμπρός του 1953 στην οποία φιλοξενούνται δηλώσεις του Μητροπολίτη Λάρισας Δωρόθεου. Ο Ιεράρχης υποστήριζε ότι «το βάπτισμα είναι μυστήριο, στηρίζεται στην πίστη και στη χάρη του Θεού». Ακόμη απέκρουε την εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση λέγοντας ότι «οι ιερές πράξεις δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ανθρώπινης εξέτασης και ερμηνείας», σημειώνοντας μάλιστα ότι «η βάπτιση αποτελεί Ιεροπραξία και όχι δικαιοπραξία».
Όσο κι αν ψάξαμε δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Πάντως η υπόθεση ίσως να αποτέλεσε αφορμή να αλλάξουν οι νόμοι τόσο της εκκλησίας, όσο και της πολιτείας. Στην ονοματοδοσία (πολιτεία), αλλά και στο μυστήριο της βάπτισης (εκκλησία) εάν ένας από τους δύο γονείς απουσιάζει πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση ότι συμφωνεί με το όνομα που θα δοθεί στο παιδί.
Το κοριτσάκι του 1963 που απασχόλησε πολιτεία και εκκλησία και λίγο έλειψε να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις τους σήμερα θα είναι μια κυρία 70 χρόνων και θα έχει ενδιαφέρον να μας πληροφορήσει κάποιος ποιο από τα δύο ονόματα επικράτησε!