Στις 20 Ιουλίου 1934 ο Γιάννης και η Έμη Βουγιουκλάκη κρατούσαν για πρώτη φορά στα χέρια τους την κόρη τους.
- Από την Έλενα Φάκου
Η Ελλάδα αποκτούσε εκείνη την ημέρα την πρώτη (μελλοντική) ηθοποιό την οποία όλοι θα φώναζαν με το μικρό της όνομα, την Αλίκη.
Ο πατέρας της ήταν Νομάρχης Αρκαδίας και εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ το 1943. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δήλωνε αργότερα «ήθελα να γίνω ηθοποιός για να ξεφύγω απ’αυτό που με πόναγε». Το 1952 δίνει εξετάσεις και μπαίνει στο Εθνικό Θέατρο. Το 1954 παίζει πριν ακόμα τελειώσει τη Σχολή, στην παράσταση « Κατά φαντασίαν ασθενής» από την οποία έμεινε η ατάκα «Μπαμπά, το πουλί σου είπε ψέματα». Κι όταν την είπε με προφορά τέτοια που το νόημα έμοιαζε ακατάλληλο σύστηκε το θέατρο. Όμως δεν το διόρθωσε ποτέ παρόλες τις επιπλήξεις του σκηνοθέτη.
Ο Χορν της στέρησε το άριστα
Στην παράσταση « Ρωμαίος και Ιουλιέτα» αντικατέστησε στον ρόλο της Ιουλιέτας την μεγάλη Άννα Συνοδινού. Οι κριτικοί έγραψαν πως «η Βουγιουκλάκη ήταν η καλύτερη Ιουλιέτα που είδαμε στην Ελλάδα». Παρόλα αυτά, αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο με «Λίαν Καλώς». Ο μόνος που της αρνήθηκε το άριστα ήταν ο Δημήτρης Χορν. Η «εθνική σταρ» συγκέντρωσε τόσο κόσμο στις θεατρικές παραστάσεις της που οι ουρές έκλειναν την Πανεπιστημίου και ήταν απαραίτητη η παρουσία Αρχιφύλακα. Το 1965 τη σήκωναν μαζί με το αυτοκίνητό της για να την πάνε στο θέατρο.
Η καταξίωση και οι Κάννες
Με την ταινία Μανταλένα, η Αλίκη κερδίζει το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960 και το οποίο παραλαμβάνει από τα χέρια της Κατίνας Παξινού. Μέντοράς της στο τραγούδι ήταν ο Μάνος Χατζηδάκις. Η ταινία προτάθηκε και για το Φεστιβάλ Καννών στο οποίο μάλιστα θα έκανε το ντεμπούτο της ταυτόχρονα με την Κλαούντια Καρντινάλε. Ο Φίνος δεν την άφηνε να πάει για να μην την χάσει. Η ίδια δήλωσε πως του έκανε το χατήρι γιατί ήταν ο πατέρας που είχε χάσει, γι αυτό και δεν έγινε ποτέ διεθνής.
Το ειδύλλιο με τον βασιλιά
Ο Κωνσταντίνος είχε ερωτευτεί την Αλίκη. Κάθε μέρα της έστελνε στο θέατρο ένα μπουκέτο κίτρινα τριαντάφυλλα, υπογράφοντας απλά ως «Κώστας». Η βασίλισσα Φρειδερίκη δεν ενέκρινε την Αλίκη για τον διάδοχο. Όσο επιτυχημένη κι αν ήταν δεν ήταν γαλαζοαίματη. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 οι εφημερίδες έγραφαν ότι «το ειδύλλιο μεν έσβησε, αλλά η καριέρα της οδεύει από επιτυχία σε επιτυχία». Αργότερα σε μια δημόσιά συνάντησή τους, η Αλίκη χαιρέτησε τον βασιλιά καθιστή, αγνοώντας το Πρωτόκολλο και προκαλώντας ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη. Όταν την ρώτησαν «Δεν θα ήθελες να γίνεις μια Γκρέις Κέλυ;» εκείνη απάντησε «Όχι θα έπληττα».
Οι άνδρες της ζωής της
Η Αλίκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ήταν συμφοιτητές από το Εθνικό ακόμη αλλά έσμιξαν πολλά χρόνια μετά. Παντρεύτηκαν το 1965. «Έπρεπε να είχα παντρευτεί το Δημήτρη από καιρό» δήλωσε η Αλίκη λίγο μετά το γάμο της ο οποίος κράτησε 9 χρόνια. Απέκτησαν μαζί κι ένα γιο, τον Γιάννη. Πολλοί έλεγαν πως ο Παπαμιχαήλ ήταν βίαιος απέναντί της. «Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να αγάπησε τόσο την Αλίκη και να πόνεσε τόσο πολύ όταν έφυγε» δήλωσε ο ίδιος φανερά συγκινημένος.
Η Αλίκη έζησε μεγάλους έρωτες. Μετά τον Γιώργο Ηλιάδη είπε το περίφημο «σας την έσκασα» αφού παντρεύτηκε στον δεύτερο γάμο της χωρίς να την πάρει είδηση κανείς για να πάρει διαζύγιο το 1983. Με τον Νίκο Μομφεράτο τους χώρισε ο θάνατος όταν τον δολοφόνησε η 17 Νοέμβρη το 1985. Στην οντισιόν «Για την Εβίτα», ο Βλάσσης Μπονάτσος περνάει ακρόαση για τον ρόλο του Τσε. Ερωτεύονται με την Αλίκη και μένουν μαζί 5 χρόνια. Ο τελευταίος της έρωτας ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος με τον οποίο έμεινε μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της.
Η αυλαία
Την Άνοιξη του 1996 η Αλίκη Βουγιουκλάκη διαγνώστηκε με καρκίνο στο ήπαρ και το πάγκρεας. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα έφευγε από τη ζωή σε 63 ημέρες από την ημέρα που έμαθε ότι ήταν άρρωστη. «Τώρα σας ζητάω κι εγώ κάτι. Την αγάπη σας και τις ευχές σας» είπε στο φινάλε της τελευταίας της παράστασης. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει την ασθένειά της στο Μόναχο και στη Βοστώνη, αλλά οι γιατροί ήταν σαφείς: δεν υπήρχε ελπίδα.
«Ένα θέλω να σας παρακαλέσω, προσευχηθείτε για μένα» ήταν η τελευταία της τηλεοπτική δήλωση. Η «Λίζα Παπασταύρου» όπως υπέγραψε κατά την είσοδό της στο νοσοκομείο, έφυγε για τον ουρανό τρεις ημέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996.
Πηγή φωτογραφιών Φίνος Φιλμ