Ένα ερωτικό τρίγωνο με διάσημους, στις μέρες μας περιορίζεται στα στενά όρια των κουτσομπολίστικων τηλεοπτικών εκπομπών που στήνουν με ιδιαίτερη ευκολία στα πάνελ… κοινωνικής κριτικής.
Στην Αθήνα, όμως του 1927 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Πολύ περισσότερο όταν ένας από τους ήρωες είναι ο δημοφιλέστερος τραγουδιστής της αγάπης εκείνα τα χρόνια, ο τενόρος Πέτρος Επιτροπάκης με πολλές κατακτήσεις, αλλά και πάμπολλες επιτυχίες.
Ήταν γύρω στα τριάντα, ωραίος, με εξαιρετική φωνή, αλλά και θητεία τενόρου σε μεγάλες όπερες του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία) και σπουδές στη χώρα της όπερας με υποτροφία του Εμμανουήλ Μπενάκη.
Κι επειδή στην Αθήνα ως τενόρος θα είχε αβέβαιο παρόν εργαζόταν με μεγάλη επιτυχία στο μουσικό θέατρο και την οπερέτα.
Εκεί είχε γνωρίσει και είχε δημιουργήσει σχέση εδώ και δύο χρόνια με την υψίφωνο Αλίκη Βίτσιου. Υπήρχε όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: Ο Επιτροπάκης συζούσε με άλλη κοπέλα, την Άννα, την οποία παρουσίαζε παντού ως σύζυγό του.
Στους καλλιτεχνικούς κύκλους το ερωτικό τρίγωνο ήταν γνωστό. Δεν άργησε να γίνει γνωστό και στην οικογένεια της Βίτσιου. Ο 40χρονος θείος της, ο εργοστασιάρχης Γιάννης Αργυρίου, αποφάσισε να… ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Ήταν βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 1927, γύρω στις δέκα, ο Επιτροπάκης όπως το συνήθιζε πήγε στο μπαρ Λαΐς στην οδό Ακαδημίας, δίπλα στο θέατρο «Ολύμπια». Μαζί του ο συνάδελφός του Αγγελόπουλος και ο φίλος του Καραντινός.
Ο Αργυρίου πλησίασε τον Επιτροπάκη και του είπε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής του είπε:
-Μπορώ να σου μιλήσω ιδιαιτέρως.
Ο Επιτροπάκης τον ακολούθησε μέχρι τη διασταύρωση της Ακαδημίας με τη Μαυρομιχάλη.
-Γιατί έχεις σχέσεις με την Αλίκη; τον ρώτησε
-Δεν πιστεύω να αποτελεί έγκλημα…, ήταν η απάντηση του Επιτροπάκη.
Τότε ο Αργυρίου έβγαλε το πιστόλι του τύπου Λογκάν και πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον τενόρο. Μόνο που από τη σύγχυση αστόχησε. Ο Επιτροπάκης πρόλαβε να τρέξει και να μπει να κρυφτεί στο θέατρο «Ολύμπια», ενώ περαστικοί αφόπλισαν τον δράστη.
Τις λεπτομέρειες τις διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ελληνικός Ταχυδρόμος»
Ο Αργυρίου οδηγήθηκε στο Ε’ Τμήμα Ασφαλείας όπου υποστήριξε στον υπομοίραρχο Περράκη ότι οδηγήθηκε στην πράξη του για λόγους τιμής.
Στην εφημερίδα «Βραδυνή», ο Αργυρίου που ήταν και πατέρας τεσσάρων παιδιών δεν είχε όρεξη για πολλά λόγια:
«Μυθιστόρημα θα το κάνετε; Τους λόγους τους γράφουν οι πρωινές εφημερίδες. Έμαθα ότι είχε σχέσεις με την ανιψιά μου και θέλησα να τον σκοτώσω. Ο καθένας υπερασπίζεται την τιμή του όπως μπορεί…»
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι τόσο ο Επιτροπάκης που έμενε κλεισμένος στο σπίτι του στην οδό Τζορτζ, κοντά στην Πλατεία Κάνιγγος με την σύντροφό του Άννα, όσο και Βίτσιου αρνήθηκαν να μιλήσουν.
Το θέμα πήρε το δρόμο του, την παραπομπή της απόπειρας στη δικαιοσύνη, ενώ οι εφημερίδες ασχολήθηκαν σχολιογραφικά με το θέμα.
Στον «Ελεύθερο Λόγο», ο χρονογράφος που υπογράφει ως Λοξίας παίρνει χωρίς περιστροφές το μέρος του Επιτροπάκη.
Αντίθετα στην «Ελληνική» ο χρονογράφος μιλά για ανανδρία από μέρους του καλλιτέχνη
Τη συνέχεια της ιστορίας τη βρίσκουμε στο περιοδικό «Εβδομάς» δύο χρόνια αργότερα. Ο Επιτροπάκης έχει νόμιμη σύζυγο την Αλίκη κι έχουν αποκτήσει ένα κοριτσάκι.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος που υπογράφει τη συνέντευξη με το ψευδώνυμο ΠΙΜΠΡΙΝΕΤ (πιθανότατα είναι ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Σώτος Πετράς) μας αποκαλύπτει ότι το πρώτο βήμα στη σχέση του ζευγαριού την έκανε η ίδια η Αλίκη. Γράφει σχετικά:
«Δια το ιστορικόν του πράγματος πρέπει να θυμήσω στον Πέτρο ότι κι εγώ έχω συμπράξει με εκείνους που τον εβοήθησαν με την νυν γυναίκα του… Μια βραδυά στο «Ολύμπια» μούφερε ένας λούστρος ένα γράμμα.
-Αυτό μου το έδωσε μιά δεσποινίς, μου λέει… -Μου το αφήνει και φεύγει. – Ο λούστρος, είχε κάνει λάθος!… Μας είχε ιδή η Αλίκη να καθώμαστε μαζί με τον Πέτρο στο καφενείο του θεάτρου, έδειξε τον Πέτρο στον λούστρο από το απέναντι πεζοδρόμιο και έφυγε. Εν τω μεταξύ ο Πέτρος ανέβηκε στη σκηνή να ντυθεί και ο λούστρος κατά λάθος μου ‘δωσε το γράμμα σ’ εμένα… Το ανοίγω και τι να ιδώ…
»Ερωτικόν σημείωμα! Ραντεβού: Στις 9… μπόρεσα και απέσπασα από τη μαμά την συγκατάθεσί της να λείψω μια ώρα, να πάω στο σπίτι μιας φίλης μου. Σε περιμένω, στη στάσι. Εκεί που ξέρεις.
Αλίκη.
Αμέσως κατάλαβα την γκάφα του λούστρου και έτρεξα στη σκηνή. Βρήκα τον Πέτρο και τούδωσα το γράμμα …»
Ο Πέτρος Επιτροπάκης πέθανε ξεχασμένος τον Απρίλιο του 1977. Στην τελευταία του παράσταση ήταν άτυχος. Πέθανε παραμονές Πάσχα κι η κηδεία που που έγινε τρεις μέρες αργότερα περιορίστηκε σε ένα μονόστηλο στις περισσότερες εφημερίδες.
Ακούστε το ζευγάρι σε μια από τις επιτυχίες του