1953: Το γαϊτανάκι των σεισμών σε Ιόνιο και Τουρκία καταλήγει στην Κύπρο

Must Read

Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 1953 ο Εγκέλαδος διάλεξε την Ανατολική Μεσόγειο για να χτυπήσει με μανία. Ξεκίνησε από τη θάλασσα του Μαρμαρά (18/3 στο Μπαλικεσίρ) με 7,3 ρίχτερ, συνέχισε στην Ανδριανούπολη (18/6) με 5,5 ρίχτερ, στο Ιόνιο που ερήμωσε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο με 6,8 ρίχτερ, τρεις σεισμούς και 135 προ ή μετασεισμούς για να καταλήξει στην περιφέρεια της Πάφου στις 10 Σεπτεμβρίου με 6,3 ρίχτερ.

Η Κύπρος τότε ήταν υπό Αγγλική κατοχή. Είχε αρχίσει ο αγώνας για την Ένωση με την Ελλάδα, αλλά όχι η ένοπλη αντίδραση που ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα (1955). Ήδη όμως οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρννηση για διεθνοποίηση του Κυπριακού ήταν έντονες.

Ήταν πρωί όταν σείστηκε το έδαφος στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου. Αν και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα οι καταστροφές κυρίως σε χωριά ήταν τεράστιες για τα δεδομένα της εποχής.

Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 100 τραυματίστηκαν, 4.000 έμειναν άστεγοι.

Τα σπίτια εκείνη την εποχή ήταν πέτρινα στη συντριπτική τους πλειοψηφία και παλιά. Δεν άντεξαν τη δύναμη του σεισμού.

Οι πρώτες μέρες ήταν δραματικές. Άνθρωποι έψαχναν  στα χαλάσματα όχι μόνο για τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και τρόφιμα που θα τους βοηθούσαν να επιζήσουν.

Οι Βρετανοί είδαν τον σεισμό ως ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι πιο αποτελεσματικοί από τις Ελληνικές αρχές που στις αντίστοιχες καταστροφές χρειάστηκαν ξένη βοήθεια για να συλλέξουν τους νεκρούς (ήταν 455) και να περιθάλψουν τους τραυματίες (έφθασαν τους 912).

Με δεδομένο ότι οι καταστροφές ήταν μικρότερες κινητοποίησαν τον μηχανισμό τους σε τρεις μέρες. Το αεροπλανοφόρο «Θησέας» έφθασε στην περιοχή κι από κοντά ένα αντιτορπιλικό, άρματα μάχης για να ανοίγουν δρόμους στα χαλάσματα και τζιπ.

Τα αεροπλάνα της RAF πέταξαν 500 σκηνές, ενώ το μηχανικό φρόντισαν να στηθούν γέφυρες, σκηνές και να μοιραστούν κουβέρτες και τρόφιμα στους σεισμόπληκτους. Κι όλα αυτά με κινηματογραφικά συνεργεία και φωτογράφους που διέσωσαν την εικόνα της καταστρφοφής, αλλά και τη βοήθεια των κατακτητών.

Αυτό που δεν δείχνουν α φιλμ των επικαίρων είναι αυτά που δεν κατάφεραν. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κοιμόντουσαν στην ύπαιθρο, αφού ακόμα κι αυτοί που είχαν σπίτι από το φόβο των μετασεισμών δεν έμπαιναν σε αυτά, γυναίκες έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους κάτω από χαρουπιές κι ελιές.

Περισσότερο αποτελεσματική ήταν η βοήθεια της Κυπριακής εκκλησίας. Μοίραζε τρόφιμα, ζωοτροφές για τα επίσης άστεγα ζώα των κτηνοτρόφων, ενώ δύο μοναστήρια (Κύκου και Αγίου Νεόφυτου) της περιοχής που νοίκιαζαν εκτάσεις στους γεωργούς παραιτήθηκαν του ενοικίου μέχρι να περάσει το κακό.

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This