Το 1928 στην Ελλάδα δεν υπήρχε ραδιοφωνικός σταθμός. Επίσημα το μέσο αυτό ήρθε το 1938. Για την τηλεόραση μην το συζητάμε, την είδαν οι Έλληνες μόλις το 1966.
Κι όμως, τότε, στις 5 Ιουλίου 1928 ο άνθρωπος που καθιέρωσε το χρονογράφημα στην Ελλάδα, ο Τίμος Μωραϊτίνης, δημοσίευσε ένα χρονογράφημα που μιλούσε για το νέο μέσο που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.
Ακόμη και το όνομα δεν είχε κατοχυρωθεί, όπως βλέπουμε και στην αρχή του κειμένου. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Μωραϊτίνης βλέπει πέρα από το… αύριο, στο μεθαύριο κι ακουμπά το… σήμερα. Προβλέπει, μοναδικά, μερικά από τα καλά, αλλά και τα στραβά του νέου μέσου, μια εποχή που ελάχιστοι είχαν ασχοληθεί, διεθνώς, μαζί του, πολύ περισσότερο να εξετάσουν τις αλλαγές που μπορούσε να επιφέρει.
Αξίζει να διαβάστε το χρονογράφημα του Μωραϊτίνη, ως απόδειξη ότι ακόμα και οι απλές, καθημερινές στήλες, με ελαφρό στιλ, μπορούν να δώσουν τροφή για σκέψη.
Ο Τίμος Μωραϊτίνης (1975-1952) ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα. Εκτός από το χρονογράφημα στο οποίο διακρίθηκε, υπήρξε θεατρικός συγγραφές, πολλοί τον θεωρούν… πατέρα της νεοελληνικής κωμωδίας, ποιητής και ιστορικός. Λάτρεψε την Αθήνα, αποτελεί τη βασική πληγή πληροφοριών για την καθημερινότητα της πρωτεύουσας τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, διακρίθηκε ως οργανωτής εκδηλώσεων της αθηναϊκής αποκριάς, ενώ έγραψε πολλά τραγούδια με πιο γνωστό αυτό που λέει «στης Πλάκας τις ανηφοριές».