Ήταν 8.15 τα ξημερώματα, το 1953, στη Νέα Υόρκη όταν το υπερωκιάνειο «Ηνωμένες Πολιτείες» έμπαινε στο λιμάνι. Πάνω σε αυτό αυτό ξεχώριζε ένα ζεύγος. Βασιλικό. Ο Παύλος Α’ και η βασίλισα Φρειδερίκη.
Έβρεχε εκείνο το πρωινό και η πρώτη έκπληξη ήταν ένα σκάφος της ακτοφυλακής με επιβάτη έναν στατηγό που φώναξε στον Έλληνα Βασιλιά:
«Δεν έρχομαι να χαιρετήσω μόνο ένα Βασιλιά, αλλά κι ένα φίλο!»
Ήταν ο στρατηγός Τζέιμς βαν Φλιτ, ο αρχηγός της Αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα το 1947.
Το ελληνικό βασιλικό ζεύγος επίσημα πήγαινε να ευχαριστήσει και επίσημα την Αμερική για την αποτελεσματική της βοήθεια στον Εμφύλιο πόλεμο που είχε τελειώσει τέσσερα χρόνια πριν. Ανεπίσημα φιλοδοξούσε να αυξήσει τις ροές της Αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα η οποία είχε αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση (Παπάγος) και προχωρούσε, επιτέλους, στην ανόρθωση της χώρας.
Η άφιξη και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Αϊζενχάουερ απασχόλησε τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα της εποχής…
Μια από τις σημαντικές στιγμές της επίσκεψης όχι μόνο φωτογραφικά ή κινηματογραφικά ήταν και η επίσημη υποδοχή τους στη Νέα Υόρκη στις 2 Νοεμβρίου. Διέσχισαν τη λεωφόρο Μπρόντγουέι με χιλιάδες κόσμου να χειροκροτεί.
Ο Βασιλιάς Παύλος μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θέλησε να ευχαριστήσει τον διεθνή οργανισμό για τη βοήθεια που προσέφερε στους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων που είχαν χτυπήσει κυρίως την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο λίγους μήνες νωρίτερα, ενώ έθεσε την χώρα στην υπηρεσία της διεθνούς ειρήνης.
Μετά τις επίσημες επαφές ξεκίνησε το… ψυχαγωγικό μέρος της περιοδείας. Θα επισκέπτονταν 14 πολιτείες. Μεταξύ αυτών και πόλεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο όπως το Σικάγο.
Οι Βασιλείς ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψή τους στο Χόλιγουντ. Ο δαιμόνιος Σπύρος Σκούρας, ο… κουμανταδόρος της κινηματογραφικής εταιρείας Fox φρόντισε να συναντήσουν μερικά από τα μεγάλα αστέρια της εποχής.
Από τα κορυφαία εκείνης της εποχής η Μέριλιν Μονρόε
Στο Τέξας ντύθηκαν… καουμπόιδες και το απόλαυσαν…