Στο πάνθεον! Με ένα γεμάτο άλμπουμ (ποδοσφαιρικών) αναμνήσεων. Γι’ αυτούς που τον έζησαν και τον θυμούνται στα γήπεδα και για όσους τον έμαθαν από μαρτυρίες και βίντεο…
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ δεν άλλαξε απλώς το γερμανικό αλλά συνολικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όλον τον ρου της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Όπως φυσικά και την θέση του αμυντικού και ακόμη περισσότερο του λίμπερο, αφού ο τρόπος παιχνιδιού του ήταν πολύ μπροστά, πολύ πιο σύγχρονος από την εποχή του, εισάγοντας νέα δεδομένα! Σε ηλικία 78 ετών ο θρύλος της Μπάγερν έφυγε από την ζωή και άφησε τον χώρο του ποδοσφαίρου φτωχότερο, αλλά συνάμα πιο πλούσιο με όλα αυτά που πρόσφερε και μένουν ως απόλυτη παρακαταθήκη. Ο «Κάιζερ» στους ουρανούς θα συναντήσει άλλους θρύλους, άλλους εμβληματικούς πρωταγωνιστές των γηπέδων και σίγουρα οι κουβέντες εκεί θα αφορούν την «στρογγυλή θέα».
Η αρχή ενός μύθου
Γεννήθηκε σε μια εργατική κοινότητα στο Γκίζινγκ του Μονάχου, γνωστό ως «Glasscherbenviertel» ή συνοικία με σπασμένα γυαλιά μετά τους βομβαρδισμούς που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε από την ερασιτεχνική SC Μόναχο 1906. Μια ημέρα, ο Μπεκενμπάουερ και οι φίλοι του ενημερώθηκαν ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης οι ακαδημίες θα κλείσουν. Βρήκαν την Μόναχο 1860 και σκέφτηκαν όλοι μαζί την επόμενη χρονιά να γραφτούν εκεί. Στην αρχή έπαιζε στη θέση του επιθετικού και σιγά-σιγά μετατοπίστηκε προς το κέντρο και τελικά βρήκε τον ρόλο του στην άμυνα. Αμυντικός αντίπαλης ομάδας (Μόναχο 1860) χαστούκισε τον Κάιζερ. Ήταν το χαστούκι που θα άλλαζε τα πάντα.
Ο Ότο
Ο Μπεκενμπάουερ πίστευε πως η Μόναχο 1860 δεν ήταν για εκείνον και έψαξε να βρει αλλού την ποδοσφαιρική του στέγη. Πήγε στην ομάδα όπου έγραψε το ποδοσφαιρικό του παραμύθι και όνειρο. Μπάγερν Μονάχου! Σε ηλικία 19 ετών έκανε το ντεμπούτο του στους Βαυαρούς, οι οποίοι τότε αγωνίζονταν στην 2η κατηγορία. Την επόμενη χρονιά ο Μπεκενμπάουερ βοήθησε σημαντικά στην άνοδο στην πρώτη κατηγορία. «Αν ο Μπεκενμπάουερ πει στους Γερμανούς ότι η μπάλα είναι τετράγωνη, αυτοί θα τον πιστέψουν», είχε πει ο Ότο Ρεχάγκελ, θέλοντας να δείξει πόση μεγάλη επιρροή είχε στο γερμανικό ποδόσφαιρο.
Χρυσή Μπάλα
Η Μπάγερν λοιπόν σύντομα έγινε η μεγάλη δύναμη στο γερμανικό πρωτάθλημα! «Διέταζε και την επίθεση και την άμυνα με αρχοντιά: στην άμυνα τίποτα δεν του ξέφευγε, ούτε μια μπαλιά, ούτε μια μύγα, μπορούσε να περάσει. Και όταν διέσχιζε το γήπεδο ήταν σαν φωτιά», είχε έλεγαν για τον Μπεκενμπάουερ. Μεταξύ 1970 και 1976 ήταν ένας από τους λίγους αμυντικούς που βρισκόταν σταθερά μεταξύ των υποψηφίων για την Χρυσή Μπάλα, καταφέρνοντας να την κερδίσει δύο φορές, το 1972 και το 1976.
Ήταν αυτός ο τύπος που κυριαρχούσε στην πίσω ζώνη του γηπέδου, αλλά είχε την ποιότητα, την στόφα ενός δεκαριού. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το πώς έγινε γνωστός ως Κάιζερ, αλλά το κομψό, αρχοντικό στυλ παιχνιδιού του επηρέασε. Ο Μπεκενμπάουερ έμοιαζε αέρινος, μπορούσε να μεταφέρει με χαρακτηριστική ευκολία την μπάλα από τη μία μεριά στην άλλη του γηπέδου. Αργότερα, βελτίωσε περισσότερο τις κοντινές του πάσες και συνήθιζε να βγαίνει μπροστά. Πώς ήρθε αυτή η βελτίωση… Παίζοντας με τον τοίχο του σπιτιού του! «Αυτός ο τοίχος ήταν ο πιο ειλικρινής συμπαίκτης που θα μπορούσατε να επιθυμήσετε», δήλωσε. «Αν παίξεις μια σωστή πάσα, θα την πάρεις πίσω σωστά, χωρίς να χρειάζεται να τρέξεις», έλεγε.
Τα «πάντσερ»
Με την εθνική Γερμανίας ο Μπεκενμπάουερ κατέκτησε το Μουντιάλ, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Λίγο πίσω στο 1970 ανήκει μια ιστορία του Γερμανού. Τα «πάντσερ» στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου αντιμετώπιζαν την Ιταλία. Ο Μπεκενμπάουερ τραυματίζεται. Η ιατρική διάγνωση ανέφερε εξάρθρωση ώμου και δεν γινόταν να συνεχίσει. Αμ δε. Ο Μπεκενμπάουερ ζήτησε αμέσως να του δέσουν το χέρι. Με έναν επίδεσμο, ουσιαστικά στερέωσαν το χέρι στο ύψος της καρδιάς, σαν να αγγίζει το σήμα της χώρας του κατά την διάρκεια του ύμνου. Σαν να πήρε έξτρα δύναμη συνέχιζε να παίζει μέχρι την παράταση! Ηγέτης. Συγκινητικός.
ΗΠΑ και… λευκός Πελέ
Από το 1977 μέχρι το 1980 αγωνίστηκε στην Νιού Γιόρκ Κόσμος, με λιγότερη πίεση, ενώ στην συνέχεια επαναπατρίστηκε για το Αμβούργο μέχρι το 1983. «Ήταν η καλύτερη απόφαση στη ζωή μου να έρθω στη Νέα Υόρκη. Εδώ είναι τόσο ιδιωτικά. Πηγαίνω σε μέρη χωρίς να με αναγνωρίζουν οι άνθρωποι», είχε πει κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ. Λίγους μήνες πριν πάρει τη μεταγραφή εκεί, το 1977, το γερμανικό αθλητικό περιοδικό Kicker τον κατονόμασε ως «ο λευκός Πελέ» (αν και έπαιζαν βέβαια σε άλλες θέσεις).
Απολογισμός
Συνολικά στην μεγάλη καριέρα του έπαιξε 560 φορές και σκόραρε 79 γκολ, ενώ το 1984 ξεκίνησε την καριέρα του στην προπονητική, αναλαμβάνοντας την εθνική Γερμανίας, την Μαρσέιγ και φυσικά την Μπάγερν. Είχε δημιουργήσει το «Ίδρυμα Φραντς Μπεκενμπάουερ» για να υποστηρίξει άτομα με αναπηρίες. Συμμετείχε στη δημιουργία της φιλανθρωπικής ομάδας ποδοσφαίρου του Άουγκσμπουργκ Datschiburger Kickers, η οποία έχει στόχο να συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Θοδωρής Λινάρδος