Μπαλζάκ: Σαν σήμερα γεννήθηκε… το μυθιστόρημα

Δημιούργησε 2.504 ήρωες, 91 μυθιστορήματα, 30 νουβέλες και 5 θεατρικά έργα

Must Read

Στις 20 Μαΐου 1799 γεννιέται ο Ονορέ Μπαλζάκ, ο Γάλλος λογοτέχνης που ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο.

Το 1814 θα εγκατασταθεί στο Παρίσι και σε ηλικία 17 ετών θα ξεκινήσει να σπουδάζει Νομική στη Σορβόνη. Θα την εγκαταλείψει και να ακολουθήσει το πάθος του για την λογοτεχνία, το οποίο τον σπρώχνει το 1819 να αφήσει το πατρικό σπίτι και να ζήσει απομονωμένος σε μία φτωχική σοφίτα, αποζητώντας την έμπνευση. Γράφει ακατάπαυστα, τίποτα όμως δεν τυπώνεται. Από το 1822 αρχίζει να δημοσιεύει έργα, μυθιστορήματα, άρθρα, παραμύθια, θεατρικά, υπογράφοντας με ψευδώνυμα. Παραμένει ωστόσο άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Το 1825 η δούκισσα Ντ’ Αμπραντέ θα αποτελέσει το «διαβατήριό» του για τους κοσμικούς κύκλους του Παρισιού, μιας και ο Μπαλζάκ, εκτός από την συγγραφή, λάτρευε και τις γυναίκες. Ο «βασιλιάς των μυθιστοριογράφων», ο δημιουργός της πολυμυθιστορίας που ονομάστηκε «Ανθρώπινη Κωμωδία», χαρτογράφησε την πλειάδα των ανθρώπινων χαρακτήρων και θεμελίωσε τον αστικό χαρακτήρα του παγκόσμιου μυθιστορήματος. Δεκαπέντε ώρες την ημέρα βρίσκεται καθισμένος στο γραφείο του, καπνίζοντας αρειμανίως και πίνοντας ασύλληπτα πολλούς καφέδες: 20 έως και 50 κούπες.

Αποφασίζει να γίνει εκδότης, καταστρέφεται όμως οικονομικά, με αποτέλεσμα να βρεθεί πνιγμένος στα χρέη. Δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια: το 1829 το μυθιστόρημά του «Οι Σουάνοι» («Les Chouans») θα του χαρίσει την πρώτη επιτυχία. Θα προσθέσει στο όνομά του τον όρο «ντε», ισχυριζόμενος ότι κατάγεται από τους Μπαλζάκ της Αντράγκ.

Ο Μπαλζάκ έκανε πράξη την «αστυφιλία» του Σωκράτη, όπως αυτή διατυπώνεται στον Πλατωνικό Φαίδρο και δραματοποίησε μοναδικά την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Ο συγγραφέας της «Εξαδέλφης Μπέτυ» συνάρμοσε τόσο την Ρεμπαιλική και Θερβαντική παράδοση όσο και τον Ρεαλισμό του Ντιφόε στον «Ροβινσώνα Κρούσου», αξιοποιώντας παράλληλα την εμπειρία του γαλλικού φιλοσοφικού μυθιστορήματος του 18ου αιώνα.

Μία κόμισσα, η πολωνικής καταγωγής Εβελίνα Χάνσκα, θα μπει στην ζωή του με ένα γράμμα στις 18 Φεβρουαρίου 1832, ξεκινώντας αλληλογραφία που θα διαρκέσει δεκαπέντε χρόνια. Η απόφασή του να αναλάβει το 1835 την επιθεώρηση «La chronique de Paris» θα σωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εμπορική επιτυχία που σημείωσαν οι «Χαμένες Ψευδαισθήσεις» το 1837 θα του χαρίσει ένα αγρόκτημα στις Σέβρες, λίγα χρόνια αργότερα όμως θα αναγκαστεί να το πουλήσει. Φιλοξενούμενος στο κτήμα της Χάνσκα, στη Βερσόβνια της Ουκρανίας, αρρωσταίνει. Τον Μάρτιο του 1850 παντρεύεται την Χάνσκα. Το ζευγάρι θα επιστρέψει στο Παρίσι, όπου ο καταπονημένος συγγραφέας θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 18 Αυγούστου 1850, σε ηλικία 51 ετών.

Πρόλαβε να δημιουργήσει 2.504 ήρωες, 91 μυθιστορήματα, 30 νουβέλες και 5 θεατρικά έργα. Αν και σήμερα θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της ρεαλιστικής λογοτεχνίας και μείζων συγγραφέας που έχει επηρεάσει ονόματα όπως ο Φλομπέρ, ο Ζολά και ο Προυστ, κάποτε τα έργα του έφεραν την «ρετσινιά» του εμπορικού.

Η εμβληματική «Ανθρώπινη Κωμωδία» –με τον τίτλο να «συνομιλεί» με την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη– περιλαμβάνει 91 ολοκληρωμένα έργα του Μπαλζάκ και 48 ημιτελή, και στοχεύει να δώσει μια γλαφυρή περιγραφή της γαλλικής κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Η ανάμειξη φιλοσοφίας, Ιστορίας, πολιτικής, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και τέχνης κάτω από ένα συναρπαστικό αφηγηματικό μανδύα είναι έργο του. Πίσω από τον κορυφαίο πεζογράφο έρχονται οι υπόλοιποι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαλζάκ, εκτός από πηγή έμπνευσης για τον Ντοστογιέφσκι χρίστηκε μυθιστορηματικός οδηγός από τον Προυστ στο «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο». Η αφηγηματική δυναμική του θα παραμείνει αξεπέραστη για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This