Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι – Tα σημαντικότερα γεγονότα

Με μια ματιά στο παρελθόν

Must Read

Στις 6 Ιουνίου 1968 δολοφονήθηκε ο Ρόμπερτ Κένεντι. Υπήρξε Αμερικανός πολιτικός, αδελφός του δολοφονηθέντος Προέδρου Τζον Κένεντι, με την μοίρα να γράφεται επίσης στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι, επίλεκτο μέλος της πολιτικής δυναστείας, δολοφονήθηκε στη διάρκεια της εκστρατείας για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, για την προεδρία της χώρας το 1968, «χρονιά του εθνικού νευρικού κλονισμού», όπως έχουν αποκαλέσει την ταραγμένη περίοδο οι Αμερικανοί ιστορικοί.

Από το 1952 άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του στην Μασαχουσέτη, διευθύνοντας τον προεκλογικό αγώνα του αδελφού του, Τζον, για την έδρα γερουσιαστή της πολιτείας. Σε εθνικό επίπεδο δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τον επόμενο χρόνο, ως βοηθός σύμβουλος της Μόνιμης Εξεταστικής Υποεπιτροπής της Γερουσίας, με επικεφαλής τον διαβόητο Τζόζεφ Μακ Κάρθι (παραιτήθηκε στα μέσα του 1953 και επανήλθε το 1954 στην Υποεπιτροπή ως σύμβουλος της Δημοκρατικής μειοψηφίας της). Το 1957 ήταν επικεφαλής των συμβούλων της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Γερουσίας που διενεργούσε έρευνες γύρω από τα σκάνδαλα εκβιασμών στα συνδικάτα, γεγονός που προκάλεσε την εχθρότητα του Τζίμι Χόφα, του θρυλικού προέδρου του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων «Teamsters».

Οι μήνες μετά τον θάνατο του αδελφού του ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης γι’ αυτόν. Είχε λυγίσει από την θλίψη και στεκόταν κοιτάζοντας από τα παράθυρα ή έκανε περιπάτους στα δάση της Βιρτζίνια. Μοναδικό του αποκούμπι η ανάγνωση των αρχαίων Ελλήνων τραγικών και ιδιαίτερα του Αισχύλου.

Τον Νοέμβριο του 1964 επανήλθε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, κερδίζοντας πανηγυρικά την εκλογή στο αξίωμα του ομοσπονδιακού γερουσιαστή της Νέας Υόρκης. Στις 16 Μαρτίου 1968 ανήγγειλε την υποψηφιότητά του για το προεδρικό αξίωμα με το σύνθημα: «Μπορούμε καλύτερα». Ως τις 5 Ιουνίου είχε ήδη κερδίσει 5/6 προκριματικές αναμετρήσεις για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και μια νίκη του στην Καλιφόρνια. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και αφού προηγουμένως είχε μιλήσει στους ενθουσιώδεις οπαδούς του στο ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ» του Λος Άντζελες, κατευθύνθηκε διαμέσου της κουζίνας του ξενοδοχείου στην αίθουσα όπου επρόκειτο να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Την στιγμή που περνούσε από τον προθάλαμο της κουζίνας, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από έναν νεαρό άνδρα, τον 24χρονο Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν, χριστιανό ορθόδοξο στο θρήσκευμα. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν (κι ενώ εξαπλώθηκε η φήμη για ανάμειξη της CIA) επ’ αυτοφώρω ο δράστης δήλωσε ότι σκότωσε τον Κένεντι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φιλοϊσραηλινές του θέσεις.

Ο Κένεντι είχε προαισθανθεί την δολοφονική απόπειρα. Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», που συμπτωματικά δημοσιεύτηκε την ημέρα της δολοφονίας του (6 Ιουνίου 1968), είχε δηλώσει προφητικά: «Δεν υπάρχει τρόπος προστασίας ενός υποψήφιου Προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρέπει να βασίζεται κανείς στην τύχη, μόνο στην τύχη. Γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και εναντίον μου δολοφονική απόπειρα. Όχι τόσο για πολιτικούς λόγους όσο για λόγους μεταδοτικότητας. Ζούμε σε μια εποχή επιδημίας της πολιτικής βίας».

Δύο μήνες πριν την επίθεση είχε δολοφονηθείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το είδωλο του κινήματος των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Με μια ματιά, τι συνέβη σαν σήμερα, κάποτε:

1925: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler.

1931: Γεννήθηκε η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτήν τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα, στο αυτοκίνητο.

1944: «D-Day». Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1956: Γεννήθηκε ο Σουηδός τενίστας Μπιον Μποργκ.

1961: Πέθανε ο Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας.

1965: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το «(I can’t get no) Satisfaction».

1967: Γεννήθηκε ο Πολ Τζιαμάτι, Αμερικανός ηθοποιός.

1984: O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Πάζιτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι-παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1995: Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.

2023: Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης, Έλληνας τραγουδιστής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This