Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Σαν σήμερα η αυτοκτονία του Αμερικανού Νομπελίστα

Μάθαινε λογοτεχνία με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας

Must Read

Πέρασαν 63 χρόνια από την ημέρα που ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ και Πούλιτζερ, αυτοκτόνησε με το τουφέκι του!

Ένας αστικός μύθος της εποχής ανέφερε ότι ο Αμερικανός συγγραφέας είχε διαγνωστεί με πολύ επώδυνη πάθηση, γνωστή ως αιμοχρωμάτωση (γενετική διαταραχή που αναγκάζει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε από τα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη και σοβαρή αρθρίτιδα) στις αρχές του 1961. Πέρα από τον σωματικό πόνο, η ψυχική του υγεία είχε κλονιστεί. Ζύγιζε πάνω από 150 κιλά, έβλεπε τον εαυτό του να γερνάει αναπόδραστα και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν θα είχε ένα κοινό τέλος.

Σε ηλικία 61 ετών, στις 2 Ιουλίου του 1961 οπλίστηκε και πυροβόλησε. Λίγο η κατάθλιψη που είχε αποκτήσει με τα χρόνια εξαιτίας της ασθένειάς του, λίγο η υγεία που επιδεινωνόταν οδήγησαν το τρεμάμενο -χέρι του να σηκώσει το δίκανο και να γράψει ο ίδιος το φινάλε στο μυθιστόρημα της ζωής του στο σπίτι του στο Αϊντάχο.

Λίγες μέρες πριν από το τραγικό φινάλε, ο διάσημος συγγραφέας είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο για ψυχιατρική θεραπεία, όπου υποβλήθηκε σε 20 εξαντλητικές ηλεκτροσπασμοθεραπείες. Ο Χέμινγουεϊ γεννήθηκε το 1899 και μεγάλωσε στο Όουκ Παρκ του Ιλινόις. Μετά το γυμνάσιο, έγινε ρεπόρτερ στην εφημερίδα The Kansas City Star πριν φύγει για το ιταλικό μέτωπο για να καταταγεί ως οδηγός ασθενοφόρου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1918 τραυματίστηκε βαριά. Οι εμπειρίες του στην διάρκεια του πολέμου αποτέλεσαν βάση για το μυθιστόρημά του «Αποχαιρετισμός στα Όπλα». Επέστρεψε από τον ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, τον οποίο κάλυψε ως δημοσιογράφος και που αποτέλεσε θεμέλιο για το μυθιστόρημά του «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα».

Ο Χέμινγουεϊ ήταν πλάι στα συμμαχικά στρατεύματα ως πολεμικός ανταποκριτής κατά την απόβαση στη Νορμανδία και στην απελευθέρωση του Παρισιού. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε πυγμάχος – λέγεται μάλιστα ότι στα κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών ξεχώριζε ως μποξέρ και ως παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου – γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ότι έμεινε στο Παρίσι, καθώς έπαιρνε μαθήματα συγγραφής από τον ποιητή Έζρα Πάουντ με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας! Ο Χέμινγουεϊ χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος συγγραφέας της γενιάς του: Ήταν μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30.

Του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ το 1953 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. Ο Χέμινγουεϊ άφησε πίσω περιουσία 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ζωή του ακόμα και μετά τους πολέμους υπήρξε πολυτάραχη, αφού το 1954 λίγο έλειψε να σκοτωθεί σε δύο αεροπορικά ατυχήματα μέσα σε δυο ημέρες. Ενώ βρισκόταν στην Αφρική, ναύλωσε μια πτήση για να περιηγηθεί και να δει τα αξιοθέατα πάνω από το (τότε) Βελγικό Κονγκό με την σύζυγό του Μέρι. Καθώς προσπαθούσαν να φωτογραφίσουν τους καταρράκτες Murchison από ψηλά, το αεροπλάνο χτύπησε έναν στύλο και κατέπεσε.

Ο Χέμινγουεϊ τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ η σύζυγός του έσπασε δύο πλευρά. Την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να φτάσουν σε νοσοκομείο του Έντεμπε στην Ουγκάντα, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο που εξερράγη κατά την απογείωση, αφήνοντας σοβαρά εγκαύματα και ακόμα μία άλλη διάσειση στον Χέμινγουεϊ. Μάλιστα, το χτύπημα στον εγκέφαλο ήταν τόσο σφοδρό πού προκάλεσε διαρροή εγκεφαλικού υγρού. Τελικά έφτασαν στο Έντεμπε, όπου τους περίμεναν δημοσιογράφοι που θα κάλυπταν τον θάνατο του Χέμινγουεϊ!

Ο Έρνεστ δεν ήταν ο μοναδικός στην οικογένειά του που προέβη στο απονενοημένο διάβημα. Τόσο ο πατέρας του Έντμοντ όσο και η αδελφή του Ούρσουλα, αλλά και ο αδελφός του Λέστερ αυτοκτόνησαν. Επίσης, το 1996, στην επέτειο του θανάτου του Χέμινγουεϊ, η εγγονή του Μαργκό, που ήταν διάσημο top model της εποχής, έβαλε τέλος στην ζωή της παίρνοντας υπερβολική δόση ναρκωτικών. «Το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι να το τελειώσεις», είχε πει κάποτε ο συγγραφέας. Το μυθιστόρημα της ζωής του το τέλειωσε ο ίδιος δίχως πολλή πολλή σκέψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Προσθηκη στο ανωτερω: ….εκεινος μου απαντησε “δεν θα με σκοτωσεις, γιατι φοβασαι να το κανεις….αλλωστε θα ηταν παραβιαση της Συνθηκης της Γενευης”

  2. Ο κομμουνιστης αυτος θεοποιημενος “συγγραφευς” ηταν ειδεχθης εγκληματιας πολεμου:
    Σε επιστολες του, που εχουν δημοσιοποιηθει, ομολογει οτι , κατα τον Β΄ Π.Π. στον οποιο ελαβε μερος ως ανταποκριτης και ανακριτης αιχμαλωτων, ειχε σκοτωσει 122 Γερμανους αιχμαλωτους πολεμου.
    Σε μια απο αυτες γραφει: “μια φορα σκοτωσα ενα γερμανο που ηταν θρασυς. Οταν τον προειδοποιησα οτι θα του εριχνα, εκεινος μου απαντησα <> Κανεις λαθος του απαντησα και του εριξα τρεις φορες στην κοιλια. Καθως επεφτε τον πυροβολησα και στο κεφαλι”.
    Σε επιστολη του , τον Ιουνιο του 1950 προς τον καθηγητη λογοτεχνιας Αρθουρ Μιζενερ. ανεφερε τα εξης: “εκανα τον λογαριασμο πολυ προσεκτικα και μπορω να πω με ακριβεια πως σκοτωσα 122 απο αυτους”.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This