Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής υφίσταται γιατί η βάναυση πρακτική που εφαρμόζεται από τον 5ο αιώνα π.Χ, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό.
Ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας αποσκοπεί σε σεξουαλικό ευνουχισμό ώστε να την υποτάξει απόλυτα στον σύζυγό της.
Σύμφωνα με το sansimera.gr, o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα της Αφρικανούς για την εξοργιστικά βάρβαρη πρακτική, που εκτός από τα να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας.
Το έθιμο ακολουθείται σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο Κοράνι. Η κλειτοριδεκτομή έχει αναφερθεί από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όταν τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.