Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 αποκαλύφθηκε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο στην Ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για τους χρυσούς Ισπανούς παραολυμπιονίκες του μπάσκετ, οι οποίοι κλήθηκαν να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία πνευματική αναπηρία.
Οι ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση ήταν οκτώ: Ρωσία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ισπανία, Αυστραλία και Ελλάδα. Στον τελικό, ωστόσο, που διεξήχθη τον Σεπτέμβρη του ιδίου έτους έφτασε η Ισπανία, η οποία επιβλήθηκε της Ρωσίας με 87-63. Όπως αποδείχτηκε, τα χαμόγελα για την επιτυχία δεν κράτησαν πολύ, αφού λίγο αργότερα ήρθε η ταπεινωτική αποκαθήλωση.
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς ήταν οι συμμετέχοντες να έχουν είτε σωματική είτε νοητική αναπηρία. Τον Νοέμβρη του 2000, ένα μέλος της χρυσής ομάδας, ο Κάρλος Ριμπαγόρδα, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι μόνο οι δύο από τους συνολικά 12 παίκτες είχαν όντως νοητική υστέρηση, όπως επίσης ότι κανείς τους δεν πέρασε ποτέ από έλεγχο και ιατρικές εξετάσεις, αλλά και ότι η Ομοσπονδία είχε στρατολογήσει αθλητές που δεν είχαν διανοητική αναπηρία για να κερδίσουν μετάλλια και μεγαλύτερη χορηγία.
Ακολούθησε παγκόσμια κατακραυγή και μετά από έρευνες διαπιστώθηκε τελικά το σκάνδαλο, με τους παίκτες να επιστρέφουν τα μετάλλιά τους πριν από 24 χρόνια. Ο Φερνάντο Μάρτιν Βισέντε, επικεφαλής τότε της Ομοσπονδίας της Ισπανίας για Άτομα με Διανοητική Αναπηρία, αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για την απάτη, αλλά αργότερα ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το λάθος και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη, με την εφημερίδα «Marca» να τονίζει στο πρωτοσέλιδό της «η πιο μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Ισπανίας».
Το σκάνδαλο οδήγησε τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να καταργήσει τα αθλήματα στα οποία έπαιρναν μέρος αθλητές με διανοητική αναπηρία από τους Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008, αλλά οι αγώνες ξαναμπήκαν στο πρόγραμμα στο Λονδίνο το 2012.
Με μια ματιά, τι άλλο συνέβη στα αθλητικά δρώμενα
1901: Διεξάγεται το πρώτο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Λονδίνο.
1915: Ο Τζακ Τζόνσον, ο πρώτος μαύρος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην Ιστορία, χάνει τον τίτλο από τον Τζες Γουίλαρντ στην Κούβα.
1930: Στη ΓΣ της ΕΠΟ αποφασίζεται η διεξαγωγή του πρώτου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
1935: Ο Τεντ Ντρέικ της Άρσεναλ σημειώνει και τα 7 τέρματα της ομάδας του στο 7-1 επί της Άστον Βίλα και γίνεται ο πρώτος παίκτης μετά τον Τζίμι Ρος της Πρέστον το 1888 που σημειώνει τόσα γκολ στην πρώτη κατηγορία.
1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει στον αγώνα εναντίον της Μπελενένσες Λισαβόνας (3-1) το νεόκτιστο στάδιο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», 95.000 θέσεων, που παίρνει το όνομά του από τον παίκτη, προπονητή και πρόεδρό της.
1967: Οι αρχές του Γουίμπλεντον, αψηφώντας την παράδοση και τις ομοσπονδίες του τένις σε όλο τον κόσμο, ψηφίζουν την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών παικτών στο τένις με 295 ψήφους υπέρ και 5 κατά.
1996: Διεξάγεται το 5ο All-Star Game στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα της Ευρώπης με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη κερδίζει την Αμερική με 83-75. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ανακηρύσσεται MVP του αγώνα. Στον διαγωνισμό τριπόντων νικητής είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, στα καρφώματα ο Χάρολντ Έλις.
1998: Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών βραβεύει στην ετήσια γιορτή του 23 αθλητές και αθλήτριες με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Μεταξύ των βραβευθέντων είναι οι Πύρρος Δήμας, Λεωνίδας Σαμπάνης, Κάχι Καχιασβίλι, Όλγα Βασδέκη, Ιωάννης Μελισσανίδης, η Εθνική Ελπίδων στο ποδόσφαιρο και η Eθνική πόλο ανδρών.
2003: Ρεκόρ αποβολών στο ισπανικό πρωτάθλημα σημειώνεται στον αγώνα Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ (3-1), όπου αποβάλλονται έξι παίκτες, τρεις από κάθε ομάδα.
2003: Ο Αργεντινός Κάρλος Μπιάνκι γίνεται ο πρώτος τεχνικός που κατακτά τρία Διηπειρωτικά Κύπελλα όταν η ομάδα του, η Μπόκα Τζούνιορς, κερδίζει τη Μίλαν 3-1 στα πέναλτι στο στάδιο «Γιοκοχάμα» του Τόκιο.
2020: Ο Γάλλος πρώην προπονητής της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγέ, πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών, μία ημέρα αφότου είχε επιστρέψει σπίτι του από επέμβαση στην καρδιά.
2021: Στη Νέα Υόρκη εναντίον των Νικς ο άσος των Ουόριορς, Στεφ Κάρι, φτάνει τα 2.974 εύστοχα τρίποντα προσπερνώντας τον Ρέι Άλεν και πατώντας στην κορυφή της λίστας. Ο Κάρι χρειάστηκε 789 αγώνες κανονικών περιόδων (δεν μετρούν οι επιδόσεις των πλέι οφ) για να γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στην Ιστορία της Λίγκας. Τρίτος στη λίστα ο Ρέτζι Μίλερ με 2.560.
2023: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πετυχαίνει 64 πόντους σε 35 λεπτά στη νίκη των Μιλγουόκι Μπακς επί των Πέισερς με 140-126, πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ καριέρας και ξεπερνώντας το ρεκόρ πόντων παίκτη της ομάδας του που κατείχε ο Μάικλ Ρεντ με 57 πόντους από τον Νοέμβριο του 2006.