Την ευκολία του να «σηκώνουμε» χρήματα ανά πάσα στιγμή επιθυμήσουμε χωρίς να πρέπει να παραστούμε στην τράπεζα με το βιβλιάριο και την ταυτότητά μας την οφείλουμε στην έμπνευση του Τζον Σέφερντ – Μπάρον. Ο Μπάρον γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1925 στο Σίλονγκ της Ινδίας, και σπούδασε οικονομία και ιστορία στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Κέμπριτζ.
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Μπάρον εμπνεύστηκε από το αυτόματο μηχάνημα που πουλούσε σοκολάτες και σκέφτηκε ότι θα ήταν ιδανικό εάν μπορούσαμε κάπως έτσι να κάνουμε ανάληψη χρημάτων από οποιοδήποτε μέρος, ανά πάσα ώρα της ημέρας: «Σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον κόσμο. Είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα άλλαζα τη σοκολάτα με μετρητά» είχε δηλώσει.
Ο Μπάρον κατάφερε να πείσει την τράπεζα Barclays η οποία τελικά κατασκόπευσε και στις 27 Ιουνίου του 1967, τοποθέτησε το πρώτο ΑΤΜ στο υποκατάστημα στο Βόρειο Λονδίνο. Προφανώς αντί για πλαστικές κάρτες, οι κάτοχοι είχαν ειδικές επιταγές εμποτισμένες με άνθρακα 14, τι οποίες το μηχάνημα ανίχνευε και τις ταίριαζε με τον εκάστοτε αριθμό ασφαλείας.
Στην πορεία, ο Μπάρον πρότεινε να καθιερωθεί ένας εξαψήφιος αριθμός ΡΙΝ, κάτι που πρώτα συζήτησε με την σύζυγό του στο τραπέζι της κουζίνας, λίγο πριν το δείπνο. Η σύζυγός του παραπονέθηκε ότι τα 6 ψηφία είναι πολλά για να μπορεί να τα θυμάται απ’έξω και απαίτησε να τα μειώσει σε 4 για να μην τα ξεχνάει!
«Καπρίτσιο» ή όχι, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε αυτή την ευκολία που τελικά καθιερώθηκε, αφού πολλές φορές το γυναικείο μυαλό δίνει πιο πρακτικές και συμφέρουσες λύσεις!