Η γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΝΙΑΠ) Ματίνα Παγώνη δηλώνει αντίθετη με τις εντολές του υπουργείου Υγείας, να μειωθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα νοσοκομεία.
Η κυρία Παγώνη στη συνέντευξή της στην «κυριακάτικη δημοκρατία» εξηγεί ότι τα απανωτά lockdowns έχουν αποτύχει, γιατί ουσιαστικά δεν τηρούνται τα μέτρα, ενώ, όπως είπε, δεν έχει βρεθεί λύση για περισσότερα στοχευμένα τεστ αλλά και για αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς, που είναι από τις κύριες εστίες μετάδοσης του Covid-19.
Η κυρία Παγώνη διαπιστώνει λάθη στο διάστημα κατά το οποίο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν παραλείπει να στείλει και ένα μήνυμα ενότητας στα μέλη της επιτροπής.
- Με το νέο lockdown σε ισχύ, η εντολή στα νοσοκομεία τα οποία πλέον ασχολούνται μόνο με τη νοσηλεία πασχόντων από Covid-19 είναι να μειωθούν ακόμη και τα χειρουργεία. Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό; Τι επιπτώσεις έχει αυτό στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων;
Στις ανακοινώσεις του υπουργείου υπάρχει μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80%. Εμείς όμως εισηγηθήκαμε ως ΕΙΝΑΠ ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά με ευθύνη των επιστημονικών συμβουλίων και της επιτροπής χειρουργείου κάθε νοσοκομείου μπορεί να αποφασιστεί καθημερινά πόσα χειρουργεία μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μερικές φορές ένα τακτικό χειρουργείο μπορεί να εξελιχθεί σε επείγον…
- Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με εργαζομένους, αλλά είναι καθημερινές οι κραυγές αγωνίας των γιατρών και των νοσηλευτών για ελλείψεις στο προσωπικό των νοσοκομείων. Τελικά, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η αληθινή εικόνα που επικρατεί;
Στα νοσοκομεία έχει διοριστεί επικουρικό προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές). Οι διαδικασίες διορισμού από προκηρύξεις που έχουν γίνει για μόνιμες θέσεις είναι πολύ χρονοβόρες. Τα νοσοκομεία θέλουν ενίσχυση από μόνιμο προσωπικό και γρήγορη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να στελεχωθούν με γιατρούς και νοσηλευτές νησιά σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές με ειδικά κίνητρα, έτσι θα μπορέσει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση πόνταρε στα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άφησε σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του Covid-19. Δεν θα έπρεπε να γίνουν παράλληλες μελέτες, αλλά και χρηματοδότηση για τα φάρμακα;
Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας και μάλιστα όσο συντομότερο εμβολιαστεί ο πληθυσμός τόσο θα έχουμε μείωση της διασποράς του ιού και των μεταλλάξεων. Εάν πετύχουμε τον εμβολιασμό έως τέλος Ιουνίου του 60% του πληθυσμού, θα έχουμε πετύχει μια σχετική ανοσία και θα μπορούμε να πάμε σε μείωση μέτρων με άνοιγμα επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κ.λπ., που ο κόσμος το έχει ανάγκη, για να ενισχυθεί η οικονομία. Τα πρωτόκολλα που αφορούν τα φάρμακα κατά της νόσου προχωρούν. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναμένουμε τα αποτελέσματά τους και θα βοηθήσουν στις θεραπείες των ασθενών.
- Η χώρα βρίσκεται σε ένα συνεχές lockdown από τις 7 Νοεμβρίου του 2020, αλλά οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τι φταίει και έχει αποτύχει αυτό το παρατεταμένο lockdown, που έχει διαλύσει την κοινωνία και την οικονομία;
Για να πετύχει ένα lockdown θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει μια χαλάρωση, υπάρχουν τα προβλήματα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και βεβαίως αρκετοί ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Πιστεύω ότι εάν γίνονται περισσότερα tests, θα μπορέσουμε να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση, να περιορίσουμε τα κρούσματα και εύχομαι αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που θα περάσουμε.
«Μπορεί να γίνονται και λάθη από την επιτροπή»
- Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος έχαιρε εμπιστοσύνης, πλέον αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Γι’ αυτή την αλλαγή θεωρείτε ότι είναι υπεύθυνη μόνο η κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί την επιτροπή ως μέσο νομιμοποίησης των όποιων αποφάσεών της, ή και τα μέλη της επιτροπής;
Η κάθε επιτροπή αξιολογεί όλες τις παραμέτρους, αποφασίζει και εισηγείται. Ύστερα από έναν χρόνο μπορεί να γίνονται και κάποια λάθη από όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι μαζί δεν θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε έναν επιθετικό μολυσματικό ιό που μας έχει κάνει τη ζωή δύσκολη. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να νικήσουμε τη νόσο Covid-19 και να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας.