«Είναι μεγάλη ψυχή ο αρχηγός μου» λέει για τον Κυριάκο Βελόπουλο ο, κατά δήλωσή του, «άρρωστος και κυπελλούχος» βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς! Από τα μικρόφωνα των ραδιοφώνων πέρασε στα έδρανα της Βουλής το 2019 και σήμερα είναι ένας από τους εκλεγμένους και πολύ αγαπητούς αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου. Φανατικός ΠΑΟΚτζής ο ίδιος, η γυναίκα που ένωσε μαζί της τη ζωή του, η Σοφία, είναι κόρη του βετεράνου διεθνούς ποδοσφαιριστή Χρήστου Τερζανίδη, που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ!
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Διαθέτει ισχυρότατο και ιδιότυπο χιούμορ, πρωτότυπο για πολιτικό, νιώθει πικρία όταν βλέπει τους συναδέλφους του βουλευτές να θυσιάζουν τη γνώμη τους στην κομματική γραμμή, απεχθάνεται τους σοβαροφανείς και τους υποκριτές, και παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της νόμιμης οπλοκατοχής (όχι οπλοφορίας).
«Ο Ελληνας, που βάλλεται από την εισαγόμενη και ντόπια εγκληματικότητα, πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοπροστασίας» δηλώνει στην «Espresso» ο Απόστολος Αβδελάς, ο οποίος, μιλώντας για πολιτική, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση αντιγράφει τις προτάσεις του κόμματός μας». Στην προσωπική του ζωή, είναι πατέρας τριών παιδιών, του Κωνσταντίνου, πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών της Νομικής ΑΠΘ, και των διδύμων Άννας και Χριστίνας, με σπουδές στη Θεολογική του ΑΠΘ.
Ο 65χρονος σήμερα βουλευτής, συζητώντας για δημοσιογραφία, καταθέτει τον θαυμασμό του για τη δημοσιογράφο Λίνα Κλείτου. Ο ίδιος εργάστηκε για 15 ολόκληρα χρόνια στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», κλείνοντας μια σαραντάχρονη δημοσιογραφική πορεία, και το 2014 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τον ενέταξε στον Focus FΜ 103,6. Από εκεί και μετά προέκυψε και η Βουλή. Όμως, εκείνος, από όλη την ωραία του διαδρομή, νοσταλγεί τα καλοκαιρινά βράδια που πουλούσε πορτοκαλάδες στα θερινά σινεμά ή όταν ως πιτσιρικάκι, για να βγάλει χαρτζιλίκι, πήγαινε τα φαγητά των γειτόνων του στον φούρνο παίρνοντας το διφραγκάκι του!
Γιατί αφήσατε την ενεργό δημοσιογραφία για την πολιτική; Τι ζηλέψατε από το βουλευτιλίκι;
Δεν ζήλεψα τίποτα. Ο κ. Βελόπουλος με έπεισε να πορευθώ μαζί του. Άλλωστε, μου έδωσε ψωμί σε μια δύσκολη στιγμή, όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ενώ είχε κλείσει το αθλητικό του «Αγγελιοφόρου».
Η Ελληνική Λύση στέκεται όπως θα θέλατε στο πολιτικό σκηνικό ή χρειάζεται ρετούς;
Η Ελληνική Λύση είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στη Μεταπολίτευση η οποία όχι μόνο τήρησε στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά έδωσε πολύ περισσότερα από αυτά που υποσχέθηκε. Επί τo έργoν! Διότι ο κανόνας στη Μεταπολίτευση είναι τα πολιτικά κόμματα να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και, εν τέλει, να αναλώνουν σχεδόν το σύνολο της πολιτικής τους παρουσίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν γιατί δεν έκαναν αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί. Μιλάμε για το μοναδικό αντιπολιτευτικό κόμμα το οποίο καταθέτει συγκεκριμένες, πλήρως τεκμηριωμένες, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, που, εάν απέναντί μας είχαμε μια λογική και υπεύθυνη κυβέρνηση, θα τις είχε υιοθετήσει αυτούσιες!
Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Η Ελληνική Λύση καταθέτει μια πρόταση επίσημα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί εμείς όλα τα κάνουμε στο φως και ενώπιον του ελληνικού λαού. Πολλές από αυτές τις προτάσεις απαξιώνονται από την κυβέρνηση και μετά την πάροδο μερικών μηνών η κυβέρνηση αντιγράφει μέρος των προτάσεών μας, τις οποίες απαξίωνε, και τις παρουσιάζει ως δικές της!
Εμείς, φυσικά, δεν έχουμε πρόβλημα να κλέβουν τις προτάσεις μας. Έχουμε όμως μεγάλο πρόβλημα όταν μας αντιγράφουν αποσπασματικά και ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει με το lockdown. Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που αμφισβήτησε από την αρχή την πολιτική των οριζόντιων απαγορεύσεων ως καταστροφική όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία. Έπρεπε να περάσουν 12 μήνες προκειμένου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το έγκλημα που έκανε. Εάν μας είχαν ακούσει από την πρώτη στιγμή, θα είχαν σωθεί ζωές και δουλειές. Ρετούς λοιπόν κάνουν τα κόμματα εξουσίας, τα οποία αθετούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό και προσπαθούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα και δήθεν ανανέωση να δικαιολογήσουν την ανακολουθία τους απέναντι στους ψηφοφόρους τους.
Πώς περάσατε ή περνάτε σε προσωπικό επίπεδο την πανδημία; Εμβολιαστήκατε;
Την πανδημία την πέρασα μεταξύ σπιτιού και Βουλής. Και, όχι, δεν έχω εμβολιαστεί.
Πώς βλέπετε τους συναδέλφους σας βουλευτές από την έδρα του αντιπροέδρου; Απομυθοποιήθηκαν στα μάτια σας ή το αντίθετο;
Ορισμένοι, ναι. Η μεγαλύτερη πικρία είναι όταν βλέπεις βουλευτές να εγκαταλείπουν τις προσωπικές τους θέσεις, θέσεις που πιστεύουν πραγματικά, επειδή τους το επιβάλλει το κόμμα στο οποίο βρίσκονται. Αυτό το φαινόμενο συνιστά κακοποίηση του ίδιου του πολιτεύματος. Διότι ο βουλευτής πρέπει να έχει ελεύθερη βούληση και, φυσικά, το θάρρος της γνώμης του. Ενδεικτικό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Πόσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν καταδίκαζαν τη συμφωνία, δεν κατέβαιναν στα συλλαλητήρια, δεν υπόσχονταν ότι θα την καταψηφίσουν και θα ασκήσουν βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων; Και τους βλέπω τώρα, με θλίψη, να σκύβουν το κεφάλι όταν ακούν την ίδια την κυβέρνησή τους να χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιστορική. Και να σφυρίζουν αδιάφορα όταν η Ελληνική Λύση έχει φέρει πρόταση για εξεταστική, προκειμένου να διερευνηθεί η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης για την επαίσχυντη αυτή συμφωνία. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο ελληνικός λαός χάνει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα.
Πάνω στην έδρα, ως αντιπρόεδρος, έχετε φοβερό χιούμορ, κάτι που δεν συνηθίζουν οι άλλοι. Τι είναι το χιούμορ για εσάς; Είναι όπλο επικοινωνίας;
Μου αρέσει να κάνω τους συνανθρώπους μου να γελούν. Να είναι χαρούμενοι. Δίνω ό,τι έχω γι’ αυτούς. Ίσως είναι λάθος. Το έχω πληρώσει, αλλά δεν κάνω πίσω. Είναι έμφυτο στοιχείο του χαρακτήρα μου, το έχω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και δεν πρόκειται να το αλλάξω και να υποκριθώ ότι είμαι κάποιος άλλος, επειδή έγινα βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής. Πάντα στη ζωή μου απεχθανόμουν τους σοβαροφανείς και τους υποκριτές. Αντίθετα, το χιούμορ είναι ένας ειλικρινής τρόπος να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να βρεις λύσεις σε προβλήματα. Το χαμόγελο, άλλωστε, είναι ένα πολύτιμο όπλο.
Πώς κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα; Εσείς γιατί προτιμήσατε τον Κυριάκο Βελόπουλο;
Μόνο ο λαός κρίνει και ο Θεός. Είναι μεγάλη ψυχή ο αρχηγός μου.
«Του Αβδελά την ομαδάρα τη λένε ΠΑΟΚάρα» λένε όσοι σας γνωρίζουν καλά. Είστε τελικά φανατικός ΠΑΟΚτζής;
Άρρωστος και κυπελλούχος! Τον ΠΑΟΚ τον έχω στην καρδιά μου. Από μικρό παιδί. Δεν μου άρεσαν τα καφενεία, τα χαρτιά, το τάβλι. Μόνο το ποδόσφαιρο. Από τη Δευτέρα σκεφτόμουν το επόμενο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ως Κωνσταντινοπολίτης (η γιαγιά μου ήταν από την Κων/πολη) με τράβηξε αυτή η ομάδα. Άλλωστε, εκείνη την εποχή έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αλλά οι τότε ληστές τίτλων τού πήραν τα τρόπαια.
Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας…
Έχω έναν γιο και δίδυμες κόρες. Γι’ αυτήν (σ.σ.: την οικογένεια) ζω. Την Παρασκευή, που ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη, δεν περνά η ημέρα και την Κυριακή το βράδυ, που φεύγω για Αθήνα, αισθάνομαι μόνο θλίψη. Ωστόσο, όταν μπαίνω στη Βουλή έχω διάθεση μόνο για δουλειά, από την οποία θα έχει κέρδος η χώρα.
Η σύζυγος είναι κόρη βετεράνου ποδοσφαιριστή. Ο παππούς έχει παρακινήσει κάποιο από τα παιδιά στο ποδόσφαιρο;
Ναι. Είναι του διεθνούς Χρήστου Τερζανίδη, ο οποίος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ. Ο γιος μου ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά στην πορεία προτίμησε μόνο τις σπουδές. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Οι κόρες σπούδασαν Θεολογία.
Τελευταία, η εγκληματικότητα χτυπάει «κόκκινο» στις πόλεις. Υπάρχει πολλή βία και μέσα στις οικογένειες. Τι λάθος κάνουμε ως κοινωνία; Eίχατε, νομίζω, και εσείς κάποτε πέσει θύμα ληστείας.
Πρέπει να πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλον. Διαφορετικά, είμαστε όλοι νεκροί. Η αλληλεγγύη λοιπόν είναι απαραίτητη, όταν το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, όταν το κράτος αφήνει ανεξέλεγκτα κακοποιά στοιχεία να εισέρχονται στη χώρα, χωρίς χαρτιά ή με πλαστά χαρτιά, όταν το κράτος επιτρέπει σε κακούργους να αποφυλακίζονται με ευκολία και να διαπράττουν πάλι εγκλήματα. Η Ελληνική Λύση έχει σχέδιο για την πάταξη της εγκληματικότητας και κυρίως για την προστασία των Ελλήνων της γειτονιάς. Των Ελλήνων της υπαίθρου, των Ελλήνων του μόχθου, του μικρομεσαίου επαγγελματία και του εργαζομένου. Διότι αυτοί βάλλονται από την αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας. Οι ολιγάρχες, βλέπετε, έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν εκτός από την κρατική προστασία και ιδιωτική.
Ο Ελληνας όμως, που βάλλεται από την εισαγόμενη και ντόπια εγκληματικότητα, πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοπροστασίας. Όπως γίνεται σε πολλές δυτικές χώρες και στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης δίνει τη λύση που απαιτείται. Από το πραγματικό σφράγισμα των συνόρων, από την ενδυνάμωση, υλικοτεχνική αλλά και ηθική, των Ελλήνων αστυνομικών (αν είναι δυνατόν να μην υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι που δίνουν ακόμα και τη ζωή τους για την προστασία της κοινωνίας!), μέχρι την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή, την αυστηροποίηση των ποινών και τα πραγματικά ισόβια για τα βαριά κακουργήματα, όπως ο παιδοβιασμός, και πολλά άλλα, τα οποία φυσικά θα χρειαζόμασταν τέσσερις συνεντεύξεις για να περιγράψουμε.
Στην τηλεόραση ποιο είναι το αγαπημένο σας πρόγραμμα; Ποιον ή ποια δημοσιογράφο του σιναφιού μας θαυμάζετε;
Από δημοσιογράφους θαυμάζω τη Λίνα Κλείτου. Τα αγαπημένα μου προγράμματα είναι αγώνες ποδοσφαίρου.
Ποια γυναίκα της Βουλής θα καλούσατε σε δείπνο;
Την Μπακογιάννη. Για να τη ρωτήσω γιατί δεν υπέγραψε την εξεταστική για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, τι θα κρατούσατε και τι θα αλλάζατε στη ζωή σας;
Τα μέρη που πήγαινα σχολείο και τα βράδια που πουλούσα πορτοκαλάδα στον κινηματογράφο. Τα καλοκαίρια πήγαινα τα φαγητά των γειτόνων στον φούρνο και, όταν τα έφερνα το μεσημέρι, μου έδιναν 2 δραχμές, ενώ τα ψηστικά ήταν 1,5 δραχμή. Τα 50 λεπτά, έλεγαν, ήταν για τον κόπο μου. Έτσι, έως την Κυριακή, είχα ένα διφραγκάκι για χαρτζιλίκι. Ωραία χρόνια!