Συνάντησε στον δρόμο της εφηβείας του τον σπουδαίο συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη και εκείνος του άλλαξε ρότα ζωής. Τον έχασε, δηλαδή, η πρώτη του αγαπημένη, η δημοσιογραφία, και τον κέρδισε η δικηγορία. Πλέον, διεκδικεί την προεδρία του Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), στις εκλογές που θα διεξαχθούν 28 και 29 Νοεμβρίου 2021, ως ένας πετυχημένος νομικός.
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Ο λόγος για τον υποψήφιο πρόεδρο για τον ΔΣΑ Δημήτρη Αναστασόπουλο, αυτοδημιούργητο δικηγόρο και φανατικό Μεσσήνιο, από το όμορφο Πεταλίδι, που κατεβαίνει στις εκλογές «Με το δικηγόρο» του… Αυτό είναι το σύνθημα του συνδυασμού του Δημήτρη Αναστασόπουλου, του οποίου η πετυχημένη νομική πορεία τού επιτρέπει να υποστηρίζει με σθένος μιλώντας στην «Espresso» ότι ο συνδυασμός του «δεν παζαρεύει θέσεις και αξιώματα πίσω από κλειστές πόρτες».
«Με το δικηγόρο», λοιπόν. Χρειάζεται συνήγορο ο δικηγόρος;
Χρειάζεται μια διοίκηση, μια νέα ηγεσία που θα συνηγορεί υπέρ του. Που θα προασπίζεται τα συμφέροντά του με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Που θα είναι μόνο με τον δικηγόρο. Με κάθε δικηγόρο ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα με όλους μαζί. Σήμερα, δυστυχώς, όπως επανειλημμένως έχουμε πει και κυρίως αποδείξει, δεν έχουμε έναν ΔΣΑ, αλλά έναν Δ.Σ. ημετέρων. Για όλα αυτά, λοιπόν, ο δικηγόρος χρειάζεται το «Με το δικηγόρο».
Γιατί θα πρέπει οι δικηγόροι να σας επιλέξουν;
Γιατί έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε εξαρτήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να «σπάσουμε αβγά», όπου χρειάζεται. Θυμίζω ότι είμαστε οι μόνοι που δεν συνδιαλλαχτήκαμε με την παρούσα διοίκηση του ΔΣΑ, οι μόνοι που δεν παζαρέψαμε θέσεις και αξιώματα πίσω από κλειστές πόρτες. Επίσης, γιατί έχουμε αποδείξει με την πορεία μας τι μπορούμε να κάνουμε. Και, βεβαίως, πως λειτουργούμε μόνο για τον δικηγόρο και όχι για λογαριασμό κομμάτων και άλλων συμφερόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είμαστε οι μόνοι που εμπράκτως υποστηρίξαμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε κόμματα και μηχανισμοί να τεθούν εκτός εκλογικής διαδικασίας.
Ποιες οι σημερινές παθογένειες του κλάδου που σας απασχολούν; Πόσοι είναι οι δικηγόροι Αθηνών σήμερα;
Πράγματι, μία από τις βασικές παθογένειες είναι ο δικηγορικός υπερπληθωρισμός. Σκεφτείτε, το 2017 είχαν δικαίωμα ψήφου 21.500 δικηγόροι στην Αθήνα και σήμερα 23.500. Δυστυχώς, η συντεχνιακή και παλαιοκομματική αντίληψη που διακατέχει την παρούσα ηγεσία μας την οδηγεί σε επιλογές φτωχοποίησης του σώματος, ανοίγματος την ψαλίδα υπέρ των λίγων, και δημιουργίας αδιεξόδων στους νέους συναδέλφους μας. Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σε όλα αυτά. Και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.
Η Νομική εξακολουθεί να είναι όνειρο χιλιάδων παιδιών, παρότι υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι οι νεαροί δικηγόροι αρχίζουν ψήνοντας καφέδες στους προϊσταμένους τους. Επίσης, η πανδημία έβγαλε στο φως μεγάλα προβλήματα, ακόμη και επιβίωσης, των νέων δικηγόρων. Για όλα αυτά τι πρέπει να γίνει;
Χρειάζεται, καταρχάς, επανασχεδιασμός της δικηγορικής άσκησης, ώστε αυτή να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή και να είναι ουσιαστική. Επειτα κατοχύρωση των αμοιβών τους. Δε νοείται ένας ασκούμενος δικηγόρος να λαμβάνει αμοιβές της τάξεως των 200-300 ευρώ και ένας νέος δικηγόρος της τάξεως των 500-600 ευρώ. Μπορεί να δυσαρεστήσουμε κάποιους, όμως θα προστατέψουμε τα νέα παιδιά. Θα κατοχυρώσουμε τις αμοιβές τους σε αξιοπρεπή επίπεδα, που δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 600 ευρώ για τους ασκούμενους και κάτω από τα 1.000 ευρώ για τους νέους δικηγόρους. Τέλος, θα επενδύσουμε πολύ στη συνεχή ενημέρωση και κατάρτισή τους.
Τι λέτε για τους «δικηγόρους σταρ» ή τηλεστάρ;
Δεν με ενδιαφέρουν οι τίτλοι και οι επιθετικοί προσδιορισμοί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού ή παραβίασης του Κώδικα Δεοντολογίας δεν θα είμαστε απαθείς παρατηρητές, όπως η νυν διοίκηση του συλλόγου μας.
Εσάς, τι σας οδήγησε στη Νομική; Ποιο το έναυσμα;
Η επιθυμία μου να γίνω δημοσιογράφος. Μέχρι και έναν μήνα προτού συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου ήμουν αποφασισμένος να δηλώσω πρώτη επιλογή τη δημοσιογραφία. Μέχρι που συνάντησα σε μια εκδήλωση στην Καλαμάτα τον αγαπημένο μου συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, ο οποίος με προέτρεψε να δηλώσω Νομική, που θα μου άνοιγε και την πόρτα της δημοσιογραφίας, αν τελικά το επιθυμούσα, όπως μου είπε. Ετσι, λοιπόν, και δήλωσα Νομική. Εν τέλει, όπως διαπιστώνετε, με κέρδισε η δικηγορία.
Μιλήστε μου για την οικογένειά σας:
Παντρεύτηκα τον Ιούλιο του 2016 τη Νατάσα μου. Δικηγόρος, αυτοδημιούργητη και παιδί της επαρχίας και εκείνη. Πολύ καλή τύχη την έφερε στον δρόμο μου. Και εκτός από τη συζυγική οικία μοιραζόμαστε και την επαγγελματική μας στέγη, καθώς έχουμε ιδρύσει μαζί και λειτουργούμε μια δικηγορική εταιρία. Πλέον έχουμε και ένα μικρό παιδί, 11 μηνών, τον Χρήστο μας, τον οποίο βαπτίσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε στο χωριό μου, το Πεταλίδι Μεσσηνίας.
Η σύζυγος συμπαραστέκεται στον αγώνα σας και πώς;
Βεβαίως. Καταρχάς, κρατά όρθιο το σπίτι και το γραφείο μας! Καθώς εγώ από τον Σεπτέμβριο και μετά έχω απορροφηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προεκλογική περίοδο. Επίσης, δεν μου γκρινιάζει ποτέ. Αντιθέτως, συζητάμε τα πάντα και τη συμβουλεύομαι για τα πάντα. Χωρίς τη Νατάσα δίπλα μου δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σε όσα κάνω.
Τι σας κάνει ευτυχισμένο στην καθημερινότητά σας;
Να κρατάω αγκαλιά τον γιο μου. Είναι η υπέρτατη ευτυχία. Η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν είμαστε και οι τρεις μαζί.