«Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια γυναίκα τόσο περισσότερα “γυάλινα ταβάνια” πρέπει να σπάσει» λέει σήμερα στην «Espresso» η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, που δημιούργησε μεταξύ των άλλων πολιτικών της υποχρεώσεων και την ομάδα «Μαζί πιο Δυνατές», ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών με αφετηρία τις Σέρρες.
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Η Φωτεινή Αραμπατζή πιστεύει ότι τα στερεότυπα και οι διακρίσεις κατά των γυναικών υπάρχουν και στην πολιτική και ότι οι βουλευτίνες κρίνονται αυστηρότερα και πιο απαιτητικά μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Ομως η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. δεν πτοείται και συνεχίζει να δρα μέσα στην πολιτική, που την έκανε να είναι πιο γήινη και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, παρότι, όπως χαρακτηριστικά διατείνεται, η πολιτική τής κλέβει στιγμές από την προσωπική της ζωή.
Η Φωτεινή Αραμπατζή, αναφερόμενη στη δραματική επικαιρότητα της «Κιβωτού του Κόσμου», λέει ότι «σε οποιαδήποτε οργάνωση με παιδιά, κρατική ή ιδιωτική, πρέπει να υπάρχει συνεχής και αξιόπιστος έλεγχος του κράτους». Η βουλευτής Σερρών έχει έναν άνθρωπο να αγαπά πολύ, την αδελφή της Μαρία, και έναν ακόμη που λατρεύει, κι αυτός είναι ο ανιψιός και βαφτισιμιός της, ο Χάρης. «Είναι το πλάσμα που “γυρνάει τον διακόπτη” ακόμη και όταν τα πράγματα γύρω μου ανατρέπονται» υποστηρίζει η Φωτεινή μιλώντας για τον Χάρη, με την παρέα του οποίου, αν και ο μικρούλης δεν καταλάβαινε, έβλεπε το αγαπημένο της σίριαλ, τις «Αγριες μέλισσες». Ηταν φανατική τηλεθεατής του. Η βουλευτής Σερρών δεν μιλά ποτέ για έρωτες μετά το διαζύγιό της. Μας λέει μόνο ότι από τα λάθη της θέλει να διδάσκεται, αλλά δύσκολα το καταφέρνει.
Μόλις ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο «Μαζί πιο Δυνατές». Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας αυτής της πρωτοβουλίας από εσάς;
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε δυστυχώς μάρτυρες όλο και περισσότερων περιστατικών διακρίσεων, στερεοτυπικών συμπεριφορών, έμφυλων διακρίσεων αλλά και ακραίων συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών. Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γυναίκα έπειτα από πολλούς αγώνες ακούστηκε, απέκτησε φωνή, κέρδισε αυτά που της οφείλονταν στην κοινωνία, στην εργασία, στον δημόσιο βίο. Πήγαμε, όντως, πολλά βήματα εμπρός. Ωστόσο, όση απόσταση κι αν έχει καλυφθεί, όταν ακόμη και σήμερα έστω και μια γυναίκα αντιμετωπίζεται άνισα, άδικα, εχθρικά, τα βήματα που πρέπει να μετρήσουμε είναι εκείνα που οφείλουμε να διανύσουμε. Αυτή η διαδρομή ορισμένες στιγμές γίνεται αντίξοη. Ομως όταν γυναίκες στηρίζουν γυναίκες, γίνονται θαύματα. Καμιά μας δεν μπορεί να επηρεάσει πιο πολλά και πιο πολλούς απ’ ό,τι όλες μαζί. Η πρωτοβουλία «Μαζί πιο Δυνατές» είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, ενδυνάμωσης, ευαισθητοποίησης των γυναικών με αφετηρία τις Σέρρες. Στο 2ο συνέδριο πραγματευτήκαμε τα πολλά πρόσωπα της γυναικείας κακοποίησης, για την αντιμετώπιση της οποίας έγιναν και γίνονται βήματα σημαντικά. Και σε επίπεδο θωράκισης του νομικού μας οπλοστασίου -θυμίζω την αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων της ενδοοικογενειακής βίας, τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της εκδικητικής πορνογραφίας- και σε επίπεδο δομών και υπηρεσιών. Αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια και τα αποτελέσματα του 2ου συνεδρίου, που επεξεργάζεται η Ομάδα Εργασίας, σε αυτή την προσπάθεια φιλοδοξούν να συντείνουν.
Πώς είναι για μια γυναίκα να βρίσκεται στο πόστο που έχετε εσείς κοινοβουλευτικά;
Αν σας έλεγα ότι η πολιτική είναι ένας χώρος χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις, θα σας έλεγα ψέματα. Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια γυναίκα τόσο περισσότερα «γυάλινα ταβάνια» πρέπει να σπάσει, τόσο περισσότερα «αυτονόητα» για έναν άνδρα συνάδελφό της. Πρέπει να αποδείξει ότι έφτασε εκεί που έφτασε με την αξία της, με τη δουλειά της, με τον κόπο της, χωρίς υπόγειες ή άλλες διαδρομές. Και ως υφυπουργός και ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος τώρα δεν έχω αφήσει περιθώρια να αντιμετωπίζομαι διακριτικά επειδή είμαι γυναίκα. Εχω πάντα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι κρίνομαι αυστηρότερα και πιο απαιτητικά επειδή είμαι γυναίκα.
Η κυβέρνηση αρχίζει λιγάκι να στριμώχνεται κυρίως λόγω των υποκλοπών κ.λπ. Θα κοστίσει όλο αυτό, πιστεύετε;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τριάμισι χρόνια τώρα είναι αντιμέτωπη, σχεδόν, μόνο με κρίσεις. Τις πιο πρωτόγνωρες, τις πιο οξείες και ταυτόχρονες κρίσεις. Κρίσεις που κατά γενική ομολογία διαχειρίστηκε με επάρκεια, με επιτυχία και άλλες με πρωτοπορία. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που σχεδόν στη συμπλήρωση της τετραετίας είναι σταθερά μπροστά και με αισθητή διαφορά από την αντιπολίτευση σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, γεγονός πρωτόγνωρο μεταπολιτευτικά. Κατ’ αυτή την έννοια, έχουμε μάθει από τα δύσκολα και δεν φοβόμαστε. Το θέμα των υποκλοπών, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει σε μονοθεματικό, προεκλογικό και σίγουρα τοξικό αφήγημα, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στη νόμιμη επισύνδεση, που έκανε η ΕΥΠ και αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και στο παράνομο λογισμικό, που ενδεχομένως χρησιμοποιούσε κάποιο κέντρο στη χώρα μας για παρακολουθήσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Γιατί μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο ρεπορτάζ, μόνο καταγγελίες και όχι αποδείξεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι το να ζούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σε ένα κράτος δικαίου, σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι καταγγέλλοντες οφείλουν να αποδείξουν τα καταγγελλόμενα. Οχι οι καταγγελλόμενοι ότι δεν είναι ελέφαντες. Αλλιώς, χωρίς αποδείξεις, οι καταγγέλλοντες κινδυνεύουν να γίνουν κοινοί συκοφάντες! Επιστρέφω στην αρχή. Για το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη και όποια λάθη έγιναν η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και απομάκρυνε τα στελέχη που θεωρούσε ότι είχαν πλημμελείς συμπεριφορές, ενώ τις επόμενες μέρες φέρνει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρωτοπορώντας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το θέμα των παράνομων λογισμικών όμως είναι κάτι ευρύτερο, κάτι που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και φοβούμαι ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό και χρειάζονται, πέρα από αυτά που θα νομοθετήσουμε εμείς, γενναίες και σύγχρονες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν τα τηλέφωνα τόσο του κ. Μακρόν όσο και της κυρίας Μέρκελ βρέθηκαν παγιδευμένα από παράνομο λογισμικό. Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είπε τότε ότι τον Μακρόν και τη Μέρκελ τους παρακολουθούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα είστε ξανά υποψήφια στην ίδια εκλογική περιφέρεια και πώς προετοιμάζεστε σε προσωπικό επίπεδο για τις εκλογές;
Η προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές ξεκινά την επομένη των εκλογών. Αυτή την αρχή ακολουθώ όσα χρόνια οι συμπολίτες μου, οι Σερραίες και οι Σερραίοι, με τιμούν και με εμπιστεύονται.
Δύσκολο να είσαι γυναίκα σε υπουργικό πόστο, όπως είστε εσείς προσφάτως; Εχετε δεχτεί ρατσιστικές συμπεριφορές;
Οι γυναίκες κρινόμαστε εκ μόνου του λόγου ότι είμαστε γυναίκες. Και αυτό είναι και άδικο και ψυχοφθόρο. Σκεφτείτε το εξής απλό. Οταν σχηματίζεται μια κυβέρνηση, πόσες φορές στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο «πόσες γυναίκες περιλαμβάνει το υπουργικό σχήμα»; Γίνεται ποτέ για άνδρες; Οχι. Είναι και αυτό στη σφαίρα του στερεοτυπικού αυτονόητου, για το οποίο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Τι καλό σάς έχει προσφέρει η πολιτική και τι κακό σάς έχει κάνει; Τι θυσιάσατε για αυτή;
Η πολιτική με έκανε πιο γήινη, μου καλλιέργησε την ενσυναίσθηση, που φέρνει η ουσιαστική επαφή με τον άνθρωπο. Με έμαθε να ακούω, κυρίως να ακούω… Αναμφίβολα μου στέρησε πολλά. Η πολιτική ιδίως για μια γυναίκα κλέβει στιγμές, κλέβει την προσωπική ζωή. Την επέλεξα όμως και δεν παραπονούμαι.
Πώς ακούτε όλη αυτή την ιστορία με τον πατέρα Αντώνιο και την «Κιβωτό»;
Οσα αποκαλύπτονται γύρω από το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι όλων μας. Μια οργάνωση που θεωρούνταν πρότυπο καλής λειτουργίας και συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει. Και εγώ, όπως όλοι μας, που έτυχε μάλιστα να επισκεφθώ και δύο από τις δομές της «Κιβωτού», μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην ακριτική Πωγωνιανή, δηλώνω χωρίς υπερβολή συγκλονισμένη. Και εκείνο που με λυπεί, πέρα από το σοκ και την οργή για τα βάσανα των παιδιών, που φέρεται ότι κακοποιήθηκαν, είναι το γεγονός ότι η κατάρρευση και η αποδόμηση τέτοιων δομών, που απολάμβαναν του επαίνου όλου του κόσμου, κάνουν την κοινωνία μας να μην πιστεύει σε τίποτα και να μηδενίζει τα πάντα. Ενα από τα σημαντικά που πρέπει να μας διδάξει αυτή η ιστορία είναι ότι πλέον σε οποιαδήποτε οργάνωση, κρατική ή ιδιωτική, έχει να κάνει με παιδιά, πρέπει να υπάρχει πάντα συνεχής και αξιόπιστος έλεγχος του κράτους. Κανένας μας πλέον δεν θα δικαιούται ούτε να πέφτει από τα σύννεφα ούτε να αιφνιδιάζεται ξανά. Είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε όλοι μας, κι εμείς οι πολιτικοί κι εσείς οι δημοσιογράφοι, μια και για τη συγκεκριμένη δομή έγιναν δεκάδες παρουσιάσεις και ρεπορτάζ, στα οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως παρουσιάζονταν μόνο η βιτρίνα και το φαίνεσθαι της οργάνωσης.
Είστε πολύ δεμένες με την αδελφή σας τη Μαρία. Τι προσφέρει στην ψυχολογία και τη ζωή σας γενικά η παρουσία της Μαρίας;
Η Μαρία είναι το «αυτί», που μπορεί να ακούσει όταν θέλω να μιλήσω, η ζεστή αγκαλιά και η καταφυγή στην παιδικότητα, που όλοι μας έρχονται στιγμές, που τόση ανάγκη έχουμε.
Θα δεχτείτε τον χαρακτηρισμό «χαζοθεία» ή υπερβάλλω;
Δεν υπερβάλλετε καθόλου! Και χαζοθεία και χαζονονά, καθώς έχω βαφτίσει κιόλας τον ανιψιό μου. Ο Χάρης ασκεί μοναδική επιρροή. Είναι το πλάσμα που «γυρνάει τον διακόπτη» ακόμη και όταν τα πράγματα γύρω μου ανατρέπονται. Μαθαίνω πολλά από αυτόν. Πολύ περισσότερα από όσα, με τρομερή όρεξη, θέλω να του μεταδώσω.
Ο μπαμπάς σας, ως παλαιός δημοσιογράφος, σας επικρίνει, σας επαινεί και γιατί;
Ο πατέρας μου ήταν ανέκαθεν, από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, ένας αυστηρός και δύσκολος κριτής. Μου έθετε πολλούς στόχους και πολλά «πρέπει». Αυτό με σκληραγώγησε και σίγουρα με δυνάμωσε πολύ. Σήμερα μάλλον με επαινεί περισσότερο από όσο πρέπει.
Κεφάλαιο έρωτας; Τι θα μας πείτε; Ο γάμος, όταν τελειώνει, πληγώνει; Ή είναι η αρχή για αλλαγή πορείας;
Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή. Με αυτό το μότο πορεύομαι. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας και η αγάπη είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο και είναι ευλογία να τα συναντήσεις και να τα ζήσεις στη ζωή σου.
Ποιο το αγαπημένο σας τηλεοπτικό σίριαλ ή πρόγραμμα;
Ημουν κι εγώ μία από τους φανατικούς τηλεθεατές των «Αγριων μελισσών». Ετρεχα στο σπίτι για να τις προλάβω ή τις μαγνητοσκοπούσα για να τις παρακολουθήσω, όταν έβρισκα χρόνο για ξεκούραση. Εκτός από την αναμφισβήτητη πλοκή και το σενάριο, στο σίριαλ αυτό με συγκινούσε το δίδαγμα ότι την οίηση ακολουθεί πάντοτε η τίση.
Εχετε μετανιώσει για κάτι στη ζωή σας;
Για πολλά και καθημερινά. Προσπαθώ να διδάσκομαι από τα λάθη μου αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνω πάντα.