«Στην Αυτοδιοίκηση δεν είσαι ό,τι λες, αλλά ό,τι κάνεις» λέει σήμερα στην «Espresso» ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
- Aπό τη
Βίβιαν Μπενέκου
Ο επί πολλά χρόνια πετυχημένος αυτοδιοικητικός ζητεί εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών του στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, έχοντας πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά και έργα, αλλά και μια περισσή ανθρωπιά στην προσέγγιση των προβλημάτων των δημοτών του.
Υποψήφιος δήμαρχος ξανά. Για ποιους λόγους;
Για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Αυτό που ξεκινήσαμε και πετύχαμε με δουλειά, σοβαρότητα, ανθρωπιά και ταπεινότητα. Ενα έργο που επιβραβεύουν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μας, αφού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η παράταξή μας, «Δύναμη Ενότητας», συγκεντρώνει ποσοστό πολύ πάνω από το 50%. Το 2019, μάλιστα, το εντυπωσιακό 71%, από τα ψηλότερα στη χώρα. Τώρα, λοιπόν, που μπήκαμε στην κανονικότητα, θα τρέξουν όλα τα έργα, θα αποκτήσουν ταχύτητες και θα ολοκληρωθούν για το καλό της τοπικής κοινωνίας μας. Εχουμε το σχέδιο, έχουμε την εμπειρία, έχουμε και την ομάδα για να το πετύχουμε.
Εχετε ως δήμαρχος τη διαχείριση πολλών περιοχών με διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Πώς γίνεται ο συγκερασμός;
Εχετε δίκιο. Στον δήμο μας έχουμε κοινότητες αστικές, ημιαστικές και αγροτικές, από το βουνό μέχρι τη θάλασσα. Γι’ αυτό ήταν και δύσκολο την εποχή του «Καλλικράτη», που ενωθήκαμε ξαφνικά, και οι μέχρι τότε κοντοχωριανοί γίναμε συγχωριανοί, και εγώ από δήμαρχος ενός δήμου έγινα δήμαρχος τριών δήμων και μιας μεγάλης περιοχής. Το ότι ενώσαμε αυτές τις κοινωνίες ήταν σημαντικό. Στον δήμο μας αυτό δεν έγινε με αντιπαράθεση των αυτοδιοικητικών, αλλά με τη συνένωση των δυνάμεων, που είναι το βασικό μου μότο. Δυστυχώς, όμως, η Πολιτεία δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση, αν και η Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει θαύματα στις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα θεσμικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.
Τι προτεραιότητες πρέπει να βάζει ένας δήμαρχος για να πετυχαίνει;
Ο καλός δήμαρχος στη συνείδηση των συμπολιτών μας είναι ταυτισμένος με τον νοικοκύρη δήμαρχο. Ακόμη σημαντικό είναι ο πολίτης να νιώθει τον δήμαρχο δικό του άνθρωπο και το δημαρχείο σπίτι του, όπου μπορεί να καταφεύγει ο πολίτης και να εξυπηρετείται με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ούτε μυστικά. Στην Αυτοδιοίκηση δεν είσαι ό,τι λες, αλλά ό,τι κάνεις.
Το 2019 συμπληρώσατε πέντε δημοτικές θητείες και 21 χρόνια ως δήμαρχος. Πρύτανης πια της Αυτοδιοίκησης;
Πάντοτε είχα λογική αυτοδιοικητική, που είναι και η σφραγίδα μου. Από την ώρα που εκλέχτηκα, είμαι στο DNA μου αυτοδιοικητικός. Οποιος μπαίνει στο γραφείο μου μπαίνει για να καταθέσει το πρόβλημά του, την ελπίδα του, την πρότασή του. Και εγώ τον αντιμετωπίζω πάντα σαν συμπολίτη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι στον δήμο και γι’ αυτό με εμπιστεύονται. Ανεξαρτήτως από κόμματα ή πολιτικούς χώρους, ο κάθε δημότης αξίζει σεβασμού και τον έχει. Επειτα από τόσα χρόνια είναι κάτι που το κέρδισα, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των συμπολιτών μου, και νιώθω ευλογημένος γι’ αυτό.
Τι σας κούρασε και τι σας γοήτευσε σε αυτή τη θητεία που λήγει;
Για τα προβλήματα σας μίλησα και προηγουμένως. Ηταν μια πολύ δύσκολη τετραετία. Οχι με όρους αυτοδιοικητικούς, αλλά ανθρώπινους. Φανταστείτε ότι επί 2,5 χρόνια κάθε μέρα είχα έξω από το γραφείο μου 30 ανθρώπους που κλαίγοντας ζητούσαν με αγωνία να επικοινωνήσει ο δήμαρχος με το νοσοκομείο για να μάθουν αν ο αδελφός τους, το παιδί τους ή η μητέρα τους κινδυνεύουν, μπήκαν στην Εντατική ή διασωληνώθηκαν. Από την άλλη πλευρά, είμαι πραγματικά υπερήφανος γιατί εμείς εδώ στον δήμο μας δεν σταματήσαμε ποτέ να εργαζόμαστε για να προχωρήσουν τα έργα. Μικρά και μεγάλα. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες των καιρών. Σήμερα έχουμε να επιδείξουμε έναν πραγματικά μεγάλο απολογισμό, με πάνω από 174 σημαντικά έργα, που έγιναν πραγματικότητα χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίσαμε και τα οποία ξεπέρασαν τα 120.000.000 ευρώ. Εργα με τα οποία άλλαξε η εικόνα του τόπου μας.
Κατάγεστε από προσφυγική οικογένεια. Ποια στοιχεία της σας χαρακτηρίζουν;
Είμαι περήφανος για τους γονείς μου, τον Ορέστη και την Ελένη. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στο Πανόραμα, αλλά η καταγωγή του παππού μου ήταν από την Ιμερα, ένα χωριό της Τραπεζούντας. Ο παππούς ήταν από τους πρώτους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εδώ, στο Πανόραμα. Η μητέρα μου έχει καταγωγή από τον Ακρίτα του Κιλκίς, στη λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα. Χαίρομαι που είχα τέτοιους γονείς που μου πρόσφεραν το δώρο του να κατανοήσω από μικρός τη σημαντικότητα της αγάπης, της ανθρωπιάς, της ταπεινότητας, της ίδιας μας της ζωής και τις αξίες της.
Τι σημαίνει για την οικογένειά σας ο εκλογικός αγώνας; Εχει συνέπειες;
Ο μοναχογιός μας, ο Ορέστης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως αναλυτής – προγραμματιστής Τεχνητής Νοημοσύνης, για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι και τον καμαρώνουμε. Είναι η σύζυγός μου, η Αγάπη, μάχιμη δικηγόρος για χρόνια και στο πλευρό μου με απόλυτη αφοσίωση και αγάπη. Περνά και αυτή τις αγωνίες και τα τρεχάματα που έχει ένας προεκλογικός αγώνας, και ταυτόχρονα είναι στήριγμα δικό μου και όλης της δημοτικής μας ομάδας, καθώς «τρέχει» την εκλογική μας καμπάνια.