Νικόλας Φαραντούρης: Είχα προειδοποιήσει για αυτό που θα ακολουθούσε αλλά ο Κασσελάκης δεν άκουσε

Must Read

«Θα ηγηθώ του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοπεποίθηση και πολιτικό πρόγραμμα» λέει στην «Espresso» ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτής, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, ποιητής, πιανίστας, δικηγόρος και πατέρας τριών παιδιών, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος δηλώνει.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Εάν με είχε ακούσει ο Κασσελάκης, τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» υποστηρίζει ο Νικόλας Φαραντούρης στη συζήτησή μας για την κρίση στο κόμμα του. Επιμένει, δε, ότι «όταν θέλεις να ηγηθείς ενός κόμματος πρέπει να προλαβαίνεις καταστάσεις και όχι να δίνεις γροθιά στο μαχαίρι από πείσμα ή από λάθος υπολογισμούς».

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κυκλοφορεί με ποδήλατο στις Βρυξέλλες, βρήκε πιάνο ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο κι έπαιξε δημοσίως, ξεσηκώνοντας το κτίριο του Κοινοβουλίου στο πόδι!

Τολμώ να πω ότι καλύτερα που λείπετε από την Αθήνα, με τόσα πολλά που γίνονται στο κόμμα σας αυτό το διάστημα. Πώς αισθάνεστε για όλα αυτά;

Μα δεν λείπω! Δίνω κάθε μέρα το «παρών» με τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα από Πέμπτη έως Δευτέρα και Τρίτη με Πέμπτη στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο με τις επιτροπές και την Ολομέλεια αλλά και το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό έργο. Το βλέμμα μου είναι συνεχώς στραμμένο στην πατρίδα μας και στα ζητήματα της καθημερινότητας. Και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξώ αυτό ακριβώς: Να ξανακάνουμε το κόμμα μας περήφανο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και με συνεχή παρουσία σε όλη την Ελλάδα, που θα λύνει προβλήματα και θα διεκδικεί και θα πετυχαίνει λύσεις για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ θέλω εγώ και για αυτόν θα αγωνιστώ. Όλα τα υπόλοιπα, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και οι διχόνοια δεν με αφορούν.

Πρέπει να είναι ή όχι υποψήφιος ο Κασσελάκης; Συμφωνείτε με την πρόταση μομφής και όσα ακολούθησαν;

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες των επιλογών του. Πριν από ενάμιση μήνα, όπως θυμάστε, είχα προειδοποιήσει για αυτό που θα ακολουθούσε και είχα προσκαλέσει και δημόσια τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει μια γενναία πρωτοβουλία και να προχωρήσει ο ίδιος σε εσωκομματικές εκλογές, ώστε να μην κατατεθεί η πρόταση μομφής που τον κήρυξε έκπτωτο. Τότε, πολλοί μου είχαν επιτεθεί λέγοντας πως δεν είναι σωστό αυτό που προτείνω, αφού είχε εκλεγεί μόλις πριν από έναν χρόνο. Όμως έβλεπα τι έρχεται και γι’ αυτό είχα ζητήσει να ληφθούν πρωτοβουλίες. Ο κ. Κασσελάκης (αντίθετα με ό,τι έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μόλις αμφισβητήθηκε πήγε σε εκλογές) επέλεξε να έρθει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να ζητήσει ο ίδιος να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του «εδώ και τώρα»! Πίστευε, ενδεχομένως, ότι η πρόταση μομφής δεν θα περνούσε, ή έτσι τον είχαν συμβουλέψει. Τελικά, και σε εκλογές οδηγηθήκαμε και η απαξιωτική πρόταση μομφής εναντίον του πέρασε και ο ίδιος κηρύχθηκε έκπτωτος. Εάν με είχε ακούσει τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όταν θέλεις να ηγηθείς ενός κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να μπορείς να προλαβαίνεις δυσάρεστες καταστάσεις, να έχεις διορατικότητα και δυνατότητα σύνθεσης και όχι να δίνεις γροθιά στο μαχαίρι από πείσμα ή από λάθος υπολογισμούς.

Η δική σας υποψηφιότητα τι θα φέρει στο κόμμα; Πώς σκέφτεστε να κινηθείτε;

Είμαι υποψήφιος διότι πιστεύω ότι μπορώ να ενώσω, να συνθέσω και να οδηγήσω ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξωστρέφεια και τη σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, με αυτοπεποίθηση και μία νικηφόρο πορεία. Δεν κατεβαίνω ούτε από ιδιοτέλεια ούτε από προσωπική πικρία ούτε από πείσμα ούτε επειδή δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω στη ζωή μου. Δόξα τω Θεώ, είχα σημαντικές θέσεις ευθύνης στο παρελθόν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κύρος και αναγνωρισιμότητα. Και τώρα θα μπορούσα να επιλέξω να μην ασχοληθώ με τα εσωτερικά του κόμματός μας σε αυτή τη δύσκολη περιδίνηση αλλά να επαναπαυτώ για τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως επειδή όλα κρέμονται πια από μία κλωστή και επειδή αισθάνομαι ότι μπορώ να βγάλω το κόμμα απ’ τη φθορά και την εσωστρέφεια και τον διχασμό και να το ξανακάνω περήφανο και νικηφόρο εκφραστή της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, γι’ αυτό δηλώνω παρών.

Με αίσθημα ευθύνης αλλά και με τη σιγουριά ότι όλα είναι στο χέρι μας. Αρκεί να μιλήσουμε πολιτικά, να παραμερίσουμε τα πολλά και μεγάλα «εγώ» και τις προσωπικές ατζέντες. Ήδη δημοσιοποίησα τους δέκα άξονες του πολιτικού μου σχεδίου: απ’ την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και από την καταπολέμηση της ακρίβειας μέχρι τη θωράκιση της εξωτερικής μας πολιτικής. Και προχωρώ στη δημοσιοποίηση και δέκα ακόμη προτάσεων για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Με ενίσχυση των περιφερειακών οργανώσεων μελών και ίδρυση περιφερειακών συμβουλίων ώστε οι προτάσεις πολιτικής να έρχονται «από τα κάτω προς τα πάνω» και όχι αποκλειστικά από την κορυφή προς τη βάση. Έτσι θέλω να κινηθώ και έτσι θα κάνουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ περήφανο, δραστήριο και νικηφόρο, για να διώξουμε επιτέλους το καθεστώς Μητσοτάκη.

Εσείς από ένα σημείο και μετά πήρατε αποστάσεις από τον Κασσελάκη. Τι είδατε που δεν σας άρεσε;

Οι απόψεις μου και οι προτάσεις μου είναι πολιτικές. Όπως και οι διαφορές μου και οι διαφωνίες μου με τον Στέφανο Κασσελάκη. Για παράδειγμα, μετά τις ευρωεκλογές, αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων με αυτοπεποίθηση και συναίσθηση του ιστορικού του ρόλου ως η ραχοκοκκαλιά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, μπήκαμε σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας, κουτσομπολιού, προσωπικής ζωής και φολκλόρ. Όσοι από εμάς -κι εγώ προσωπικά- ζητούσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει μπροστά και να ηγηθεί μιας προγραμματικής συζήτησης με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, δαιμονοποιηθήκαμε ως «κεντροαριστερός χυλός» κ.λπ. Επίσης ξεκίνησε μία επίθεση στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, με απίστευτες και ανυπόστατες καταγγελίες για μαύρα ταμεία και άλλα τέτοια που μας έβγαλαν απ’ την αποστολή μας να αντιπολιτευτούμε δυνατά και αποφασιστικά και να επανέλθουμε σε νικηφόρο κυβερνητική τροχιά. Και έτσι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία μετά τις ευρωεκλογές να ξανασυσπειρώσουμε τον κόσμο που απομακρύνθηκε από εμάς. Αυτές είναι οι πολιτικές μου διαφωνίες και σε αυτές μένω.

Συνέδριο πώς μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες;

Και συνέδριο θα γίνει, και εκλογές θα γίνουν, και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναγίνει ο εκφραστής των δημοκρατικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων στη χώρα και την Ευρώπη, με αυτοπεποίθηση, κύρος και διεθνείς παρεμβάσεις. Αρκεί να έρθουν ξανά οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες να ψηφίσουν και να επιλέξουν με κριτήριο ποιος μπορεί πραγματικά να επαναφέρει το κόμμα σε αυτή την ανοδική τροχιά και τελικά στη νίκη.

Πώς είναι οι πρώτοι μήνες σας ως ευρωβουλευτής; Πώς ζείτε στις Βρυξέλλες;

Οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο (όπου περνάμε μία εβδομάδα κάθε μήνα για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) μου είναι απολύτως γνώριμο περιβάλλον. Πηγαινοέρχομαι στις Βρυξέλλες εδώ και 20 χρόνια λόγω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Τώρα πλέον και ως ευρωβουλευτής. Το πρόγραμμα είναι γεμάτο κάθε μέρα με επιτροπές, συναντήσεις και συσκέψεις αλλά και συνεντεύξεις και εκδηλώσεις. Και ασφαλώς πίσω στην Ελλάδα Πέμπτη βράδυ με Δευτέρα απόγευμα αλλά και όποτε άλλοτε χρειάζεται. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τα προβλήματα της χώρας και όλης της περιφέρειας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και να βρίσκουμε λύσεις. Αλλά και το αντίστροφο. Να μεταφέρουμε κάθε σημαντική εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και αφορούν τη ζωή μας. Και πιστεύω ότι ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά. Από κονδύλια για τις αποζημιώσεις των αγροτών μας και όσων επλήγησαν από θεομηνίες μέχρι αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αλλά και παρεμβάσεις μου για τα εθνικά θέματα και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Και θα συνεχίσω με αμείωτους ρυθμούς.

Μαθαίνω ότι γίνατε Βρυξελλιώτης όσον αφορά την καθημερινή σας συμπεριφορά, δηλαδή οδηγείτε ποδήλατο κ.λπ. Αληθεύει;

Ναι, έτσι είναι! Μου αρέσει να περπατώ και να παίρνω το ποδήλατό μου για μεγαλύτερες αποστάσεις. Το έκανα και στην Οξφόρδη, όταν σπούδαζα. Το προτιμώ από το αυτοκίνητο, παρότι υπάρχει η δυνατότητα υπηρεσιακής μετακίνησης για τους ευρωβουλευτές. Γενικώς, απολαμβάνω μία βόλτα είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο πολύ περισσότερο. Συνδυάζει την άσκηση αλλά και τη χαρά της περιήγησης στους δρόμους των Βρυξελλών και την αποσυμφόρηση από την κίνηση. Είναι ένας πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μετακίνησης. Μην ξεχνάτε ότι είμαι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο,τι πιο κοντά στον φυσικό τρόπο ζωής είναι προτιμητέο.

Πιάνο παίξατε ως ευρωβουλευτής;

Ασφαλώς! Καταρχάς, το σπίτι που νοικιάζω έχει πιάνο! Υπάρχει όμως πιάνο και στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ανακάλυψα ένα απόγευμα τον περασμένο Ιούλιο και άρχισα να παίζω. Μαζεύτηκε γύρω κόσμος, ευρωβουλευτές αλλά και απλοί εργαζόμενοι. Και τελικά όλο αυτό εξελίχθηκε σε μία αυτοσχέδια αλλά μοναδική βραδιά τέχνης και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά ενδιαφέροντα ή πολιτικές πεποιθήσεις. Η τέχνη ενώνει. Η τέχνη δίνει έμπνευση. Η τέχνη νικά.

Τι περιέχει η βαλίτσα σας στο ταξίδι Αθήνα – Βρυξέλλες;

Η βαλίτσα μου πάντοτε, από τα 21 μου το 1997, που ταξίδεψα για μεταπτυχιακά και διδακτορικό στην Οξφόρδη μέχρι σήμερα περιέχει τα απολύτως απαραίτητα. Σχεδόν ποτέ δεν δίνω τη βαλίτσα, γιατί λογίζεται ως χειραποσκευή. Έχω συνηθίσει να ταξιδεύω απλά και αυτό με διευκολύνει να πηγαίνω παντού χωρίς πολλά πολλά. Μου δίνει ευελιξία και άνεση κινήσεων. Κι αν χρειαστώ κάτι το προμηθεύομαι από εκεί που βρίσκομαι. Αυτή είναι η ζωή μου και έχουμε μάθει και τα τρία μας παιδιά από μικρά να ταξιδεύουν έτσι.

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This