Είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου που έχουν σχεδόν το ίδιο σχήμα με τα αμυγδαλωτά και αποτελούν κορυφαίο δείγμα της ιστορικά υψηλής ζαχαροπλαστικής του νησιού. Είναι αέρινα, με φύλλο τόσο λεπτό στα όρια του ανύπαρκτου, που απορείς πως συγκρατεί αυτή την μοναδικής ισορροπίας γέμιση που είναι συγχρόνως υγρή, στεγνή, πλούσια «φορτωμένη» αλλά και ελαφριά.
- της Πολυξένης Μέγα
Ένα θαύμα της αστικής ζαχαροπλαστικής του νησιού, της οποίας τον πήχη ανέβαζε η ναυτική Άνδρος με την εισαγωγή γνώσης, τεχνικών, υλικών και απαιτήσεων από την εφοπλιστική κοινότητα που ήθελε μόνο τα καλύτερα στα καλέσματά της.
Πασίγνωστο το νησί για τα αμυγδαλωτά του, αλλά τα καλσούνια τους είναι μοναδικά. Στην Άνδρο τα έφτιαχναν σύμφωνα με την Παλιοπολιανή παράδοση στα σπίτια τους οι νοικοκυρές για κέρασμα σε γιορτές και ειδικές περιπτώσεις. Είναι μπελαλίδικο γλυκό αλλά ήταν και του γάμου και η ταλαιπωρία δεν μέτραγε.
Με ιδιαίτερη μαεστρία φτιάχνεται το λεπτεπίλεπτο φύλλο και γεμίζεται με το πρώτης τάξεως μοσχομυρωτάδο μείγμα με καρπούς και μέλι, μετά αφήνεται πάνω στα ταψιά να «τραβήξει», σχεδόν βδομάδα! Έπειτα, βούτηγμα σε ανθόνερο και πέρασμα σε άχνη, ένα, ή δύο χέρια!
Τα καλσούνια της Άνδρου είναι τα γλυκά του γάμου και της χαράς, και ότι πιο νόστιμο και συγκινητικό δοκίμασα στο νησί. Και αυτά του Ζαΐρη, απαράμιλλα, αφού όπως μου είπαν φίλοι στο νησί, ταξιδεύουν όσο χρειάζεται, για να πάνε απ’όλα τα σημεία του νησιού στο ζαχαροπλαστείο του, που βρίσκεται λίγο έξω από την Xώρα, στην Μεσσαριά.
Αφοσιωμένος επαγγελματίας, ο παππούς Αδαμάντιος Ζαΐρης που από νωρίς εκπαιδεύτηκε στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής στο περίφημο Ζαχαροπλαστείο «Γαλανός» στην Χώρα της Άνδρου, και εν συνεχεία στην Αθήνα στου Zonars, πριν επιστρέψει στη νησί και φτιάξει το πρώτο του ζαχαροπλαστείο, άφησε κληρονομιά του, την περίφημη συνταγή για τα καλσούνια, με την οποία η τρίτη γενιά τα φτιάχνει και σήμερα με το ίδιο μεράκι και πάθος. Ο Λεωνίδας που θα σας υποδεχτεί με ένα τεράστιο χαμόγελο στο ζαχαροπλαστείο του για να σας εξυπηρετήσει, μαζί με την υπέροχη γυναίκα του Ευαγγελία, δυνατό team οι δυο τους, διατηρούν και συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση δυναμικά προς το μέλλον, με αξίες και πολύ αγάπη!