Η Ελλάδα έχει τις καλύτερες πατάτες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην κορυφαία πεντάδα με τις ποικιλίες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas, η χώρα μας κατέκτησε την 1η και την 4η θέση.
Η πατάτα Νευροκοπίου αναδείχθηκε καλύτερη από τον διεθνή οδηγό γαστρονομίας.
1. Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στους Δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου.
Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή την δεκαετία του 1920 και έκτοτε βρίσκετται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.
Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη.
Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις περισσότερες.
Στην 4η θέση η διάσημη πατάτα Νάξου.
4. Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Alaska που καλλιεργούνται στο νησί της Νάξου. Έχουν λείο κίτρινο δέρμα και περιέχουν πάνω από 18% άμυλο και λιγότερο από 1% ζάχαρη. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα από άλλες πατάτες, είναι περιζήτητες στην αγορά.
Η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών συνταγών. Για την προώθηση αυτής της νόστιμης πατάτας, οι τοπικές Αρχές της Νάξου διοργανώνουν το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου κάθε Αύγουστο.
Στην δεύτερη θέση της λίστας του Taste Atlas αναδείχθηκε η Yukon Gold από τον Καναδά, στην 3η η Papa criolla από την Κολομβία και στην 5η θέση η Patata de Galicia από την Ισπανία.
Δείτε επίσης:
- Ελληνική σαλάτα και όχι η χωριάτικη είναι η κορυφαία του κόσμου
- Λιτανεία στις Κυκλάδες για την παρατεταμένη ανομβρία
Δώσε και στην αδερφούλα σου τη ρουφιάνα