Στην Σαντορίνη για (οινο)τουρισμό!

Must Read

Λέω να αναφερθώ στην Σαντορίνη, αλλά να κάνω την έκπληξη. Δηλαδή να μην εστιάσω στους σεισμούς που την ταλανίζουν από τον Ιανουάριο, αλλά να δώσω έμφαση στο κρασί και στον οινοτουρισμό της, θέλοντας –και ελπίζοντας– να περάσω το μήνυμα του «business as usual».

Μια κουβέντα είναι αυτό, βέβαια. Ειδικά όταν όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας (και του κόσμου) έχουν την Σαντορίνη ως μία από τις βασικές τους ειδήσεις. Επιπλέον, η κινδυνολογία που καλλιεργείται παντού δεν έχει προηγούμενο. Και, βέβαια, κατά την προσφιλή συνήθεια ημών των Ελλήνων, οι σεισμολόγοι της χώρας, τόσο οι πιστοποιημένοι επιστήμονες όσο και οι… αυτοδίδακτοι, βρήκαμε (άλλον) έναν λόγο για να τσακωθούμε, με τους μισούς να προβλέπουν ότι το φαινόμενο σταδιακά θα εξασθενήσει και τους υπόλοιπους να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι θα κλιμακωθεί με μία δόνηση πολλών Ρίχτερ ή και –γιατί όχι;– την έκρηξη του μυθικού ηφαιστείου της Σαντορίνης! Πάντως, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές –και, ελπίζω, στο διηνεκές–, το νησί κουνιέται μεν, χωρίς όμως καταστροφές ή άλλες, χειρότερες συνέπειες.

Πίσω στα δικά μας, όμως, καθότι ο δικός μου ο καημός είναι οι συνέπειες όλου αυτού του φαινομένου για το κρασί και τον τουρισμό –οινικό και μη– του νησιού. Γιατί, ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη, η Σαντορίνη αποτελεί κεφάλαιο ζωτικής σημασίας για την τουριστική «βιομηχανία» της χώρας μας. Ώς τώρα, οι πηγές μου λένε ότι οι ακυρώσεις των κρατήσεων που αφορούν στην τουριστική περίοδο του 2025 είναι ακόμα σε διαχειρίσιμο επίπεδο, ωστόσο η πρόοδος των νέων κρατήσεων έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η πολυπόθητη εξασθένηση θα έρθει πριν το Πάσχα, όταν δηλαδή ξεκινάει η σαιζόν για τα μεγάλα νησιά. Αν όχι, τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα…

Αν με ρωτάτε τι προτείνω να κάνουμε εμείς, θα σας το πω ξεκάθαρα: να πάμε Σαντορίνη! Να το δούμε θετικά: οι τιμές, αναπόφευκτα, θα πέσουν, η κίνηση θα είναι σίγουρα μειωμένη και, επειδή το «έργο» το έχω ξαναδεί στα χρόνια της πανδημίας, η Σαντορίνη θα είναι πιο κούκλα από ποτέ – και θα έχει ανάγκη την στήριξή μας περισσότερο από ποτέ. Και για όποιον ζοριστεί ή αλλάξει γνώμη, ακόμα και την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες προσωπικές μου πηγές, σας ενημερώνω ότι την φετινή σαιζόν τα περισσότερα καταλύματα του νησιού –αν όχι όλα– θα προσφέρουν ασφάλεια δωρεάν αλλαγής ή ακύρωσης κράτησης λόγω ανωτέρας βίας.

Και με το κρασί τι γίνεται; Εκεί, πιστεύω και ελπίζω, τα προβλήματα είναι μόνο προσωρινά, καθότι αρχικά το μεγαλύτερο μέρος τού εργατικού δυναμικού που εργάζεται στα αμπέλια (και όχι μόνο) έχει εκκενώσει το νησί, με αποτέλεσμα οι εργασίες να πάνε αρκετά πίσω. Αν όμως, όπως όλοι ελπίζουμε, η κανονικότητα επιστρέψει σύντομα στο νησί, τότε ένα έχω να σας πω: υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εσοδεία 2025 για τα κρασιά της Σαντορίνης να είναι η καλύτερη στην νεώτερη οινική ιστορία του νησιού! Πώς μπορώ να το ξέρω αυτό; Ανατρέχω σε μία κουβέντα που είχα πριν πολλά χρόνια με έναν από τους θρυλικότερους οινοποιούς της Καλιφόρνια, ο οποίος υπέγραψε κάποια από τα κρασιά που την έβαλαν στον παγκόσμιο οινικό χάρτη! Πρώτος εκείνος λοιπόν μου είχε εξηγήσει πως η σεισμική δραστηριότητα είναι ευεργετική για μια αμπελοοινική περιοχή, λόγω της ενέργειας που εκλύεται, αλλά και του… ανακατέματος της γης, που την βοηθάει να αναπνέει και να ανανεώνεται.

Ας ελπίσουμε όλοι λοιπόν η Σαντορίνη του 2025 να είναι εντέλει γεμάτη από αναμνήσεις όμορφων διακοπών και συγκλονιστικών κρασιών. Ραντεβού στην Σαντορίνη!

ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ;

* Αν υπάρχει ένα ραντεβού που κανείς οινόφιλος –είτε ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας– δεν χάνει με τίποτα, αυτό είναι το Οινόραμα, η μεγάλη ετήσια έκθεση κρασιού. Το φετινό Οινόραμα μας υπόσχεται σημαντικές απολαύσεις και εμπειρίες, όπως: να δοκιμάσουμε περισσότερα από 2.500 κρασιά και αποστάγματα από την Ελλάδα και τον κόσμο, να γνωρίσουμε 250 Έλληνες οινοποιούς, καθώς και εισαγωγείς, αλλά και εκπροσώπους οινοποιείων και οίκων από το εξωτερικό, να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τα κρασιά της τελευταίας εσοδείας που σιγά σιγά αρχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά, να ανακαλύψουμε κάποια από τα ανερχόμενα οινοποιεία της Ελλάδας που θα κάνουν την πρώτη επίσημη εμφάνισή τους, να μάθουμε άγνωστες ή/και αφανείς ποικιλίες από διάφορα σημεία του ελληνικού αμπελώνα και πολλά άλλα. Το Οινόραμα 2025 θα λάβει χώρα το τετραήμερο 7-10 Μαρτίου, όπως πάντα στο Ζάππειο Μέγαρο. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://tickets.vinetum.gr/el/oenorama

* Τα wine bars αυξάνονται και πληθύνονται στην Αθήνα. Το ευτύχημα είναι όμως ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και τα αγκαλιάζει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ήθελα εδώ και καιρό να πάω στο «Φελλός», μη νομίζετε ότι ήταν πολύ εύκολο όμως, καθότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και καθημερινά γεμάτο. Τα κατάφερα όμως – και το απόλαυσα πραγματικά. Το περιβάλλον είναι φρέσκο και έχει πολύ ωραίο «vibe», όπως λένε στα μέρη μου. Κεφάτη μουσική, καλαίσθητη industrial αρχιτεκτονική (στον χώρο παλιότερα στεγαζόταν ένα από τα παραδοσιακά υφασματοπωλεία της Αθήνας) και αρκετός εξωτερικός χώρος για όταν ο καιρός το επιτρέπει. Κι ακόμα δεν φτάσαμε στα πιο ουσιαστικά: στο κρασί και τα συνοδευτικά του. Οι ετικέτες κρασιού είναι αρκετές και πολύ καλά διαλεγμένες – προσωπικά, με κάλυψαν απόλυτα. Για όποιον θέλει να πιει κάτι διαφορετικό, ο κατάλογος περιλαμβάνει και ιδιαίτερα ευφάνταστα κοκτέιλς και spritz, ενώ για το… απαραίτητο (κατ’ εμέ) συνοδευτικό τσιμπολόγημα προσφέρονται νόστιμα ζεστά και κρύα πιάτα, καθώς και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από επιλεγμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Το «Φελλός» wine bar είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 6 το απόγευμα και βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας (Κολοκοτρώνη & Βασιλικής / 210-3231187)

* Είναι γεγονός ότι καλή και αυθεντική ιταλική κουζίνα δεν βρίσκουμε εύκολα στην Αθήνα. Μια νόστιμη ιταλική πίτσα ή μια πλούσια μακαρονάδα έχει καταντήσει σπανιότης, μια… «Rarita», όπως θα την λέγαμε στα ιταλικά και όπως –συμπτωματικά– ονομάζεται το εστιατόριο στην Κηφισιά που έχει γίνει στέκι για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας στα βόρεια προάστια. Όμορφος, ζεστός χώρος, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και φωτισμό, φιλική εξυπηρέτηση και καλές τιμές, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Όσο για το φαγητό, αυτό είναι νόστιμο και χορταστικό, σε ένα αρκετά πλήρες μενού, το οποίο συνοδεύεται από μία επαρκή λίστα κρασιών που περιλαμβάνει επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ιταλικό αμπελώνα. Το «Rarita» βρίσκεται στις νότιες παρυφές της Κηφισιάς (Χαριλάου Τρικούπη 159 / 210-6202007) και είναι ανοιχτό μεσημέρι και βράδυ, όλες τις μέρες, εκτός της Τρίτης.

 

*Ο Θόδωρος Λέλεκας είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτής οίνου και αποσταγμάτων. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου & Αποσταγμάτων, ενώ παράλληλα είναι και κριτής σε ορισμένους από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Από το 2017 είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης και Brand Ambassador του Ομίλου Moët Hennessy για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Πρώτα και πάνω από όλα, όμως, δηλώνει winelover!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This