Στις 29 Ιουλίου 1858, δυο ατμοκίνητα πολεμικά πλοία συναντήθηκαν στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, προκειμένου να συνδέσουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική με ένα τηλεγραφικό καλώδιο μήκους 4000 χιλιομέτρων!
Από την Ελενα Στάθου
Λίγες εβδομάδες αργότερα η βασίλισσα Βικτόρια της Βρετανίας έστειλε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζέιμς Μπιουκάναν για την βοήθεια του στην επίτευξη αυτής της …καλωδιακής ένωσης των δύο ηπείρων, για την οποία απαιτήθηκαν προσπάθειες δύο δεκαετιών.
Το πρώτο τηλεγράφημα χρειάστηκε 17 ολόκληρες ώρες για να παραδοθεί από τη μια πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη, καθώς κάθε γράμμα – σήμα του κώδικα Μορς έφτανε μετά από 2 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα στον προορισμό του!
Το υποβρύχιο καλώδιο λειτούργησε μόνο ένα μήνα αλλά αποτέλεσε την αρχή της πρώτης παγκόσμιας επανάστασης στο χώρο της τηλεπικοινωνίας.
Μέχρι το 1886 έγιναν αρκετές ακόμα προσπάθειες επικοινωνίας που ευδοκίμησαν, με νέου τύπου τηλεγραφικά καλώδια που έστελναν 6-8 λέξεις το λεπτό!
Το 1956 τοποθετήθηκε το πρώτο υποβρύχιο τηλεφωνικό καλώδιο ΤΑΤ-1 (Transatlantic no 1) ενώ μέχρι το 1988 το ΤΑΤ-8 έπιανε πλέον ταχύτητες μετάδοσης 280 μεγαμπάιτ το δευτερόλεπτο, με τη χρήση των οπτικών ινών.
Το 2018, το καλώδιο του Μαρέα που άρχισε να λειτουργεί μεταξύ του Μπιλμπάο της Ισπανίας και της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, έστελνε τα σήματα με ταχύτητες ….διαστημικές: 160 τεραμπίτς ανά δευτερόλεπτο, ταχύτητα 16 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μέση οικιακή ταχύτητα του διαδικτύου!
Σήμερα στον υπέργειο κόσμο που λειτουργεί σχεδόν ασύρματα, υπάρχουν σε λειτουργία ανά τον κόσμο 380 υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων! Τα περισσότερα χρηματοδοτούνται από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, την Google, την Facebook, την Microsoft και την Amazon και πραγματοποιούν σχεδόν το σύνολο των επικοινωνιών του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι εμείς σχεδόν δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη τους!