Κβαντικός υπολογιστής της Google κάνει μέσα σε μόλις τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα τη δουλειά που θα έκαναν σε 10.000 χρόνια οι σύγχρονοι υπολογιστές.
Αυτό που ανατέθηκε στον κβαντικό υπολογιστή της Google ήταν ένα πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει φυσικοί της το 2016, το οποίο ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να είναι πολύ δύσκολο για λυθεί από έναν συνηθισμένο υπολογιστή.
Αναλυτικότερα, ανατέθηκε στον υπολογιστή Sycamore να περιγράψει το ενδεχόμενο διαφορετικών αποτελεσμάτων από την κβαντική έκδοση μιας γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο Nature (στο οποίο έγινε και η δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου), έχει ως αποτέλεσμα μια ακολουθία 1 και 0 των 53 ψηφίων, με ένα σύνολο 2 εις την 53η πιθανών συνδυασμών (συνολικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο 53 qubits, επειδή το ένα από τα 54 του Sycamore παρουσίαζε πρόβλημα). Η όλη διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη, που το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί, και ως εκ τούτου πρακτικά είναι τυχαίο. Ωστόσο, λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των qubits, κάποιες ακολουθίες αριθμών είναι πιο πιθανόν να προκύψουν από άλλους: Όπως σημειώνεται, είναι παρόμοιο με το να ρίχνει κανείς ένα «πειραγμένο» ζάρι: Δίνει και πάλι έναν τυχαίο αριθμό, ωστόσο κάποιοι είναι πιο πιθανόν να προκύψουν από κάποιους άλλους.
Ο Sycamore υπολόγισε την κατανομή πιθανοτήτων μέσω πολλών δοκιμών, σε μια μέθοδο αντίστοιχη με του να ρίξεις το προαναφερθέν ζάρι ένα εκατομμύριο φορές για να «πιάσεις» τα πιο πιθανά αποτελέσματα. Όσον αφορά στην επικύρωση του αποτελέσματος, οι ερευνητές έκαναν συγκρίσεις με προσομοιώσεις μικρότερων και απλούστερων εκδόσεων των κβαντικών κυκλωμάτων σε συμβατικούς υπερυπολογιστές.
Ως εκ τούτου, η Google θεωρεί πως η προσομοίωση του πλήρους κυκλώματος θα απαιτούσε 10.000 χρόνια, ακόμα και σε έναν υπερυπολογιστή με ένα εκατ. επεξεργαστές (το αντίστοιχο περίπου 100.000 υπολογιστών desktop). Ο Sycamore χρειάστηκε τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.
Ο διαδικτυακός κολοσσός υποστηρίζει ότι η επιτυχία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τα computers του μέλλοντος, τα οποία, χάρη στην εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητά τους, θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να κάνει τεράστια βήματα προόδου στην Ιατρική και την τεχνολογία.