Ένα τεχνολογικό επίτευγμα συνετελέστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επιστήμονες έφτιαξαν ανθρώπινα μικροσκοπικά ρομπότ. H ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Tufts και του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ τα δημιούργησε από ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να χρησιμοποιθούν στην Ιατρική.
Τα «ανθρωπομπότ», όπως τα ονόμασαν, βασίστηκαν σε προηγούμενες εργασίες από τους ίδιους επιστήμονες, οι οποίοι κατασκεύασαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ (xenobots), από βλαστοκύτταρα εμβρύων του αφρικανικού νυχοβάτραχου (Xenopus laevis).
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ανθρωπομπότ δεν είναι ολοκληρωμένοι οργανισμοί καθώς δεν έχουν πλήρη κύκλο ζωής, εξηγούν οι ερευνητές. Ωστόσο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επούλωση πληγών ή κατεστραμμένων ιστών στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα από την τραχεία της αναπνευστικής οδού, από ενήλικες ανώνυμους δότες διαφορετικών ηλικιών και φύλων. Τα ανθρωπομπότ που δημιουργήθηκαν δεν ήταν πανομοιότυπα. Ορισμένα ήταν σφαιρικά και πλήρως καλυμμένα με βλεφαρίδες, ενώ άλλα έμοιαζαν περισσότερο σαν μπάλα ποδοσφαίρου και ήταν ακανόνιστα καλυμμένα με βλεφαρίδες.
Κινούνταν επίσης με διαφορετικούς τρόπους, σε ευθείες γραμμές, σε στενούς κύκλους, ενώ άλλα απλά κινούνταν. Επιβίωσαν έως και 60 ημέρες σε εργαστηριακές συνθήκες.
Πηγή φωτό: Wikipedia