Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτοποριακή χημική μέθοδο για την ανακύκλωση υφασμάτων

Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι -οικονομικά και βιομηχανικά- εφικτή στο μέλλον

Must Read

Μία νέα χημική μέθοδος -που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ- φέρνει καινοτομία. Μπορεί να διαχωρίζει άμεσα τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα υφάσματα, αντιμετωπίζοντας μία βασική πρόκληση στην ανακύκλωσή τους. Την ώρα που -σε παγκόσμιο επίπεδο- λιγότερο από το 0,5% των υφασμάτινων αποβλήτων, ανακυκλώνεται! Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science Advances»…

Πολυεστέρας, νάιλον, βαμβάκι, spandex είναι υλικά που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα μεικτής σύνθεσης, αλλά αυτή η ανάμειξη δυσχεραίνει την προσπάθεια ανακύκλωσης των ρούχων και παράλληλης μείωσης των απορριμμάτων, της μόδας.

Υπολογίζεται ότι παράγονται περίπου 92 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτινων αποβλήτων παγκοσμίως -κάθε χρόνο- και λιγότερο από το 0,5% αυτών ανακυκλώνεται. Με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία να αποτεφρώνεται ή να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα περισσότερα υφάσματα περιέχουν μείγμα ινών. Η ανακύκλωση μικτών υφασμάτων απαιτεί διαχωρισμό των διαφορετικών ινών, διαδικασία που δεν είναι εφικτή σε βιομηχανική κλίμακα.

Η ερευνητική ομάδα, μεταξύ των οποίων είναι και ο Έλληνας καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, Διονύσης Βλάχος, ανέπτυξε χημική διαδικασία διαχωρισμού των μικτών ινών, μέσω γλυκόλυσης και χρήσης ενός καταλύτη οξειδίου του ψευδαργύρου. Η διαδικασία αποπολυμερισμού διαρκεί 15 λεπτά και διασπά τον πολυεστέρα και το spandex στα μονομερή τους.

Όταν δοκιμάστηκε σε μείγματα πολυεστέρα-βαμβακιού και spandex-νάιλον, η διαδικασία διατήρησε την ακεραιότητα τόσο του βαμβακιού όσο και του νάιλον. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επιβραδυντικά φλόγας και οι χρωστικές ουσίες βλάπτουν την γλυκόλυση, οπότε ενθαρρύνουν την προηγούμενη απομάκρυνση των συστατικών, πριν την ανακύκλωση.

Επιπλέον, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μαθηματική μοντελοποίηση για να διαπιστώσουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι -οικονομικά και βιομηχανικά- εφικτή στο μέλλον. «Η περαιτέρω τελειοποίηση αυτής της διαδικασίας έχει την δυνατότητα να επιτύχει ένα παγκόσμιο ποσοστό κυκλικότητας των υφασμάτων της τάξης του 88%», σημειώνουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This