Ποια εταιρεία φέρεται ως υπεύθυνη για τον ψηφιακό χαμό μετά το διεθνές «βραχυκύκλωμα» – Πού παρατηρούνται προβλήματα

Η κατάρρευση έχει επηρεάσει τους servers των Windows σε όλο τον κόσμο

Must Read

Σε διεθνές ψηφιακό «μπλακ άουτ» παραπέμπει η τεράστια βλάβη της Microsoft, η οποία πλήττει χρήστες διεθνώς, ανάμεσά τους αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, οδηγώντας σε ακυρώσεις πτήσεων, ενώ επηρεάστηκαν επίσης τράπεζες και τηλεοπτικά δίκτυα. Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι από τις 22:59 μ.μ. οι χρήστες δεν είχαν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365.




 

Το ζήτημα φαίνεται να σχετίζεται με μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την CrowdStrike. Φαίνεται η ενημέρωση ότι εγκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υπολογιστές δεν είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν σωστά στη συνέχεια. Στη συνέχεια η εταιρεία απέσυρε την ενημέρωση, αλλά αυτό δεν διόρθωσε τα προβλήματα.

 

Η CrowdStrike ανακοίνωσε ότι έχει λάβει γνώση για «αναφορές σχετικά με κολλήματα στα Windows, που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon». Το Falcon είναι ένα λογισμικό που παρακολουθεί υπολογιστές και όποιον προσπαθεί να τους «διαρρήξει».

Να σημειωθεί ότι βρετανική κυβερνητική πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι η βλάβη αυτή δεν αντιμετωπίζεται ως κακόβουλη ενέργεια.




 

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας και αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι η διακοπή επηρέαζε τις υπηρεσίες τους. Η Frontier Airlines καθήλωσε τα αεροπλάνα της μετά τη διακοπή λειτουργίας

Ένας άλλος οικονομικός αερομεταφορέας, η Sun County Airlines, επιβεβαίωσε επίσης ότι επηρεάστηκε. «Ένας από τους προμηθευτές πληροφοριών μας αντιμετωπίζει μια παγκόσμια διακοπή λειτουργίας που επηρεάζει πολλές αεροπορικές εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες από τις υπηρεσίες μας δεν είναι προσωρινά διαθέσιμες», ανέφερε η εταιρεία.

Το NBC4 και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία που χρησιμοποιούν τη Microsoft επηρεάστηκαν επίσης.

Προβλήματα σε αεροδρόμια και πτήσεις

Η κατάρρρευση έχει επηρεάσει τους servers των Windows σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας χάος και διακοπή σε πολλές υπηρεσίες διεθνώς. Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

«Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (…) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.




 

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι “ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

 

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία – ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης – ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

«Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Ελευθέριος Βενιζέλος: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ, εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στο Ελευθέριος Βενιζέλος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.




Aegean: Δεν έχει επηρεαστεί «σημαντικά» η επιχειρησιακή μας λειτουργία

Ανακοίνωση εξέδωσε η Aegean μετά την παγκόσμια τεχνική βλάβη που επηρεάζει αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και τράπεζες. Η εταιρεία σημειώνει πως δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική της επιχειρησιακή λειτουργία,  ωστόσο έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε υπηρεσίες του site της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Aegean:

«Η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί. Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Ηράκλειο: Χειροκίνητα η λειτουργία του αεροδρομίου από την κατάρρευση της Microsoft

Χειροκίνητα γίνεται η διαχείριση των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, λόγω της κατάρρευσης των ψηφιακών συστημάτων της Microsoft, που έχει επηρεάσει κομβικές λειτουργίες υποδομών και υπηρεσιών σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το cretalive.gr πρόβλημα υπήρξε σε τουλάχιστον οκτώ πτήσεις, καθώς, τα αεροπλάνα  προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο, αλλά δεν μπορούν να απογειωθούν καθώς οι πτήσεις είναι ενταγμένες στο σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όπως είπε στο cretalive.gr, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας γίνεται χειροκίνητα η διευθέτηση των πτήσεων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο επειδή είναι δεκάδες οι πτήσεις που έρχονται, προκαλείται μια γενικότερη πίεση στο σύστημα.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This