Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Tα… μύδια έκαναν βιώσιμο το εντυπωσιακό μοβ ταρτάν του στίβου!

Ανακυκλωμένα κοχύλια που παράγονται από την αλιευτική βιομηχανία

Must Read

Κατά παράδοση, τα στάδια στίβου στους διάφορους αγώνες και τα πρωταθλήματα συνηθίζεται να είναι κόκκινα. Ωστόσο, στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ο στίβος είναι απόχρωσης μοβ, για να ταιριάζει με τα χρώματα της διοργάνωσης που επέλεξε η οργανωτική επιτροπή του Paris 2024…

Υπάρχει όμως και μία ακόμη διαφορά. Το στάδιο είναι κατασκευασμένο με ανακυκλωμένα κοχύλια, που παράγονται από την αλιευτική βιομηχανία, στο πλαίσιο της δέσμευσης τη επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, για βιωσιμότητα!

Τα ελαστικά δάπεδα, όπως εκείνα για τις πίστες τρεξίματος, κατασκευάζονται με ανθρακικό ασβέστιο, για το οποίο συνήθως χρειάζονται διάφορες εξορύξεις. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η Mondo, η εταιρεία που ανέλαβε την σχεδίαση και την κατασκευή του μοβ σταδίου, συνεργάστηκε με έναν αλιευτικό συνεταιρισμό, ώστε να συγκεντρώσει όστρακα δίθυρων μαλακίων από την Μεσόγειο Θάλασσα, όπως μύδια και αχιβάδες, τα οποία είναι πλούσια σε αυτό το υλικό. Αλλιώς, τα κελύφη θα πήγαιναν χαμένα…

Ο στίβος είναι λειτουργικά άψογος, καθώς δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τους κλασικούς, όμως πλέον η εταιρεία ανοίγει τον δρόμο ώστε να εδραιωθεί η δημιουργία ενός νέου, ανθεκτικού και βιώσιμου αθλητικού δαπέδου.

Η Mondo συνεργάστηκε με τον Nieddittas, έναν ιταλικό αλιευτικό συνεταιρισμό που ειδικεύεται στα μαλάκια, για να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά. Ψαράδες καθάρισαν και αποξήραναν τα άχρηστα κελύφη από τα μύδια και τις αχιβάδες που είχαν συλλεχθεί, τα άλεσαν, ώστε να προκύψει λεπτή σκόνη και έστειλαν το υλικό στην εταιρεία για την κατασκευή του σταδίου. Οι επιστήμονες, που ήταν υπεύθυνοι για το έργο, εργάστηκαν για την τελειοποίηση της τεχνικής επί τρία χρόνια…

H αθλητική βιομηχανία μπορεί να μειώσει τον οικολογικό της αντίκτυπο, χρησιμοποιώντας τα όστρακα με αυτό τον τρόπο. Η εξόρυξη ασβεστόλιθου και μαρμάρου για την συλλογή ανθρακικού ασβεστίου παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς και απόβλητα εξόρυξης.

Σύμφωνα με τη Mondo, η κατασκευή μίας αθλητικής πίστας με χρήση βιογενούς ανθρακικού ασβεστίου αντισταθμίζει τις εκπομπές ενός πετρελαιοκίνητου οχήματος Euro 4 που διανύει 60.000 χιλιόμετρα. «Το έργο χρησιμεύει ως ένα προοδευτικό παράδειγμα μακροπρόθεσμης δέσμευσης για την βιωσιμότητα και τις τοπικές κοινότητες», δήλωσαν εκπρόσωποι του Nieddittas σε δελτίο Τύπου.

Ο νέος στίβος έχει διαστάσεις 17.000 τετραγωνικών μέτρων, κόστισε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και έχει διάρκεια ζωής 10 ετών. Η Mondo έχει πλέον σχεδιάσει πίστες για 12 συνολικά διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της κόκκινης για το Τόκιο το 2020. Στο Τόκιο, το πάνω μέρος της πίστας αποτελούνταν από τρισδιάστατους κόκκους καουτσούκ με ένα σύστημα πολυμερών που τοποθετούνταν στο ανώτερο στρώμα. Με αυτό, οι αθλητές αναμενόταν να επιτύχουν μεγαλύτερη ταχύτητα – και πράγματι, αυτό ήταν το στάδιο στο οποίο η Τζαμαϊκανή αθλήτρια του στίβου Elaine Thompson-Herah κέρδισε το χρυσό στο αγώνισμα των 100 μέτρων γυναικών με χρόνο 10,61 δευτερόλεπτα και έγινε η δεύτερη ταχύτερη γυναίκα στην ιστορία. Συνολικά, οκτώ ολυμπιακά ρεκόρ στίβου καταρρίφθηκαν στους αγώνες του 2020.

Η Mondo λέει ότι έκτοτε έχει τελειοποιήσει περαιτέρω την τεχνολογία, πράγμα που σημαίνει ότι στον στίβο του Παρισιού θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα ρεκόρ.

Πηγή: pride.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This