Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς οι Κινέζοι αποκτούν πρόσβαση σε αμερικανικές εφαρμογές & υπηρεσίες

Must Read

ΗΠΑ και Κίνα σε συνεχή μεταξύ τους κυβερνο…ζητήματα! Κινεζικοί οργανισμοί, που συνδέονται άρρηκτα με την κινεζική κυβέρνηση, χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, που παρέχονται από την Amazon και άλλους παρόχους, για πρόσβαση σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που δεν μπορούν να αποκτήσουν διαφορετικά! Όλα αυτά, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters…

Η Ουάσινγκτον πάντως, έχει περιορίσει την εξαγωγή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη την ανάγκη περιορισμού των σχετικών δυνατοτήτων του κινεζικού στρατού.

Πώς μία νεοσύστατη εταιρεία… τα βάζει με τους κολοσσούς Amazon και Microsoft

Αποδεικνύεται ότι η παροχή πρόσβασης σε τέτοια τσιπ ή προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω cloud, δεν αποτελεί παραβίαση των κανονισμών των ΗΠΑ, καθώς ρυθμίζονται μόνο οι εξαγωγές ή οι μεταφορές ενός εμπορεύματος, λογισμικού ή τεχνολογίας. Το Reuters απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 50 έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο χρόνο σε δημόσια διαθέσιμες κινεζικές βάσεις δεδομένων αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον 11 κινεζικές οντότητες έχουν ζητήσει πρόσβαση σε «προστατευμένες» τεχνολογίες των ΗΠΑ ή υπηρεσίες cloud. Μεταξύ αυτών, τέσσερις ονόμασαν ρητά την AWS ως πάροχο υπηρεσιών cloud, αν και είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες μέσω κινεζικών ενδιάμεσων εταιρειών και όχι απευθείας από το AWS.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς, για να περιορίσει την κινεζική πρόσβαση μέσω cloud

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν το εύρος των στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι κινεζικές οντότητες για να εξασφαλίσουν προηγμένη υπολογιστική ισχύ και να έχουν πρόσβαση σε μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Υπογραμμίζουν επίσης πώς οι αμερικανικές εταιρείες κεφαλαιοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας για υπολογιστική ισχύ. «Η AWS συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών νόμων, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών AWS εντός και εκτός Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης cloud της Amazon για το δημοσίευμα του Reuters.

Η AWS ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς υποδομής cloud, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys. Στην Κίνα, η AWS είναι ο έκτος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών cloud, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IDC. Το Πανεπιστήμιο Shenzhen ξόδεψε 200.000 γουάν (27.996 δολάρια) σε έναν λογαριασμό AWS για να αποκτήσει πρόσβαση σε διακομιστές cloud, που τροφοδοτούνται από τσιπ Nvidia A100 και H100 για ένα απροσδιόριστο έργο, σύμφωνα με ένα έγγραφο δημοπράτησης του Μαρτίου. Έλαβε αυτή την υπηρεσία μέσω ενός μεσάζοντα, της Yunda Technology Ltd Co, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι εξαγωγές στην Κίνα των δύο τσιπ Nvidia, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μοντέλων μεγάλης γλώσσας (LLM) όπως το ChatGPT της OpenAI, έχουν απαγορευτεί από τις ΗΠΑ. Το Zhejiang Lab, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που αναπτύσσει το δικό του LLM, GeoGPT, δήλωσε σε ένα έγγραφο διαγωνισμού τον Απρίλιο ότι σκόπευε να δαπανήσει 184.000 γουάν για να αγοράσει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους AWS, καθώς το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του δεν μπορούσε να λάβει αρκετή υπολογιστική ισχύ από την εγχώρια Alicloud (κλάδος της Alibaba).

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για να περιορίσει την πρόσβαση μέσω του cloud. «Αυτό το παραθυράκι μας απασχολεί εδώ και χρόνια και έχουμε καθυστερήσει πολύ να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην απομακρυσμένη πρόσβαση σε προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες μέσω του cloud από ξένες οντότητες.

Η νομοθεσία εισήχθη στο Κογκρέσο τον Απρίλιο για να εξουσιοδοτήσει το τμήμα εμπορίου να ρυθμίζει την απομακρυσμένη πρόσβαση στην τεχνολογία των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι σαφές εάν και πότε θα ψηφιστεί. Το υπουργείο Εμπορίου πρότεινε επίσης έναν κανόνα τον Ιανουάριο που θα απαιτούσε από τις αμερικανικές υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους να επαληθεύουν μεγάλους χρήστες μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και να αναφέρουν στις ρυθμιστικές αρχές όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ικανά για «κακόβουλη δραστηριότητα που ενεργοποιείται από τον κυβερνοχώρο». Ο κανόνας, ο οποίος δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα επέτρεπε επίσης στον υπουργό Εμπορίου να επιβάλλει απαγορεύσεις σε πιθανούς πελάτες.

Στο κάδρο και η Microsoft

Οι κινεζικές οντότητες αναζητούν επίσης πρόσβαση και στις υπηρεσίες cloud της Microsoft. Τον Απρίλιο, το Πανεπιστήμιο Sichuan δήλωσε σε ένα έγγραφο διαγωνισμού ότι κατασκευάζει μια πλατφόρμα δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης και αγόραζε 40 εκατομμύρια διακριτικά Microsoft Azure OpenAI για να υποστηρίξει την παράδοση αυτού του έργου. Το έγγραφο προμηθειών του πανεπιστημίου τον Μάιο έδειξε ότι η επαρχία Σιτσουάν Xuedong Technology παρείχε τα tokens. Η OpenAI ανέφερε ότι οι δικές της υπηρεσίες δεν υποστηρίζονται στην Κίνα και ότι το Azure OpenAI λειτουργεί σύμφωνα με τις πολιτικές της Microsoft.

Το Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας Suzhou του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (USTC) δήλωσε σε έγγραφο διαγωνισμού τον Μάρτιο ότι ήθελε να νοικιάσει 500 διακομιστές cloud, ο καθένας που τροφοδοτείται από οκτώ τσιπ Nvidia A100, για απροσδιόριστο σκοπό. Ο διαγωνισμός εκπληρώθηκε από την Hefei Advanced Computing Centre Operation Management Co Ltd, σύμφωνα με έγγραφο προμήθειας που παρουσιάστηκε, αλλά δεν κατονομάζεται ο πάροχος υπηρεσιών cloud. Η USTC προστέθηκε σε λίστα ελέγχου εξαγωγών των ΗΠΑ, γνωστή ως «Λίστα οντοτήτων» για την απόκτηση αμερικανικής τεχνολογίας για κβαντικούς υπολογιστές, που θα μπορούσε να βοηθήσει τον στρατό της Κίνας και για την συμμετοχή στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Διαφήμιση υπηρεσιών

Η Amazon έχει προσφέρει στους κινεζικούς οργανισμούς πρόσβαση όχι μόνο σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά και σε προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Anthropic’s Claude, στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση διαφορετικά, σύμφωνα με δημόσιες αναρτήσεις, προσφορές και υλικό μάρκετινγκ που εξετάστηκαν από το Reuters. Σε διάφορες αναρτήσεις στην κινεζική γλώσσα για προγραμματιστές και πελάτες του AWS, η Amazon τόνισε την ευκαιρία να δοκιμάσουν «μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παγκόσμιας κλάσης» και ανέφερε την κινεζική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Source Technology ως έναν από τους πελάτες της που χρησιμοποιεί τον Claude.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This