Η Meta Platforms Inc., η εταιρεία στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, μεταξύ άλλων, βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τη σύνδεση του Facebook με το Facebook Marketplace, κάτι που κατά την Κομισιόν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς άλλους παρόχους διαδικτυακών «μικρών» αγγελιών που «δρουν» μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τιμώρησε» τη Meta με πρόστιμο ύψους σχεδόν 800 εκ. ευρώ για καταστρατήγηση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, κατόπιν σχετικής έρευνας, ανακάλυψε ότι η εταιρεία παραβίασε το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, συνδέοντας η Meta το Facebook Marketplace με το Facebook «εξαναγκάζει» τους χρήστες της πλατφόρμας να έχουν πρόσβαση και τακτική έκθεση στο Marketplace, παρέχοντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτό, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.
The EU fined online giant Meta almost 800 million euros on Thursday for breaching antitrust rules by giving users of its Facebook social network automatic access to classified ads service Facebook Marketplace.https://t.co/wmEv0ndnOy pic.twitter.com/xaN98x7htg
— AFP News Agency (@AFP) November 14, 2024
Από την έρευνα της Κομισιόν, η οποία ξεκίνησε επίσημα τον Ιούνιο του 2021, προέκυψε, επίσης, πως η Meta χρησιμοποιεί δεδομένα άλλων διαφημιστών προς όφελος του Facebook Marketplace.
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν επέβαλε στη Meta πρόστιμο ύψους €797,72 εκ., λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη διάρκεια, όσο και τη βαρύτητα της παράβασης, καθώς επίσης και τα έσοδα του Facebook Marketplace. Η Meta απάντησε ότι θα ασκήσει έφεση, στο μεταξύ, όμως, θα συμμορφωθεί και θα αναζητήσει λύση αντιμετώπισης των ενστάσεων της Επιτροπής. Το συγκεκριμένο πρόστιμο-«μαμούθ» έρχεται δύο χρόνια μετά την αρχική προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύνδεση του Marketplace στο Facebook.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε διάφορες εταιρείες για παράβαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλονται στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ, βοηθούν οικονομικά την Ενωση και μειώνοντας αντίστοιχα τον φόρτο των Ευρωπαίων φορολογούμενων.