Νέα παρατράγουδα με το Viber, καθώς λίγα 24ωρα μετά τις τηλεφωνικές απάτες μέσω της εφαρμογής, κάποιοι χάκερ, πιθανότατα μουσουλμάνοι, φαίνεται πως μπλόκαραν τη λέξη «Πάσχα».
Όσοι προσπάθησαν να στείλουν χθες (16/4) την ευχή «καλό Πάσχα» από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους μέσω της δημοφιλούς δωρεάν διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων διαπίστωσαν πως σβήνει η εφαρμογή πριν προλάβεις να συμπληρώσεις τη λέξη με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες.
Θύματα της αυτόματης διαγραφής της εφαρμογής έπεσαν πολλοί Έλληνες που χρησιμοποίησαν το Viber από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όταν γράψεις τη λέξη «Πάσχα» για να στείλεις ευχή σε μια ανοιχτή συνομιλία, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η σύνταξη της λέξης η εφαρμογή κλείνει!
Ενώ, λοιπόν, άρχιζαν να γράφουν κανονικά τη λέξη, «Πάσχ» στα ελληνικά ή με λατινικούς χαρακτήρες «Pasx», μόλις πληκτρολογούσαν το «α» ή το «a» αντιστοίχως, έκλεινε το Viber. Αντίθετα, όσοι στέλνουν την ευχή «Καλό Πάσχα» από το κινητό τους, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
Το θέμα έφερε στο φως το site «Ζούγκλα» που επικοινώνησε με προγραμματιστή, ο οποίος έδωσε μια πιθανή εξήγηση για το πρόβλημα. Όπως ανέφερε ο προγραμματιστής, «πρόκειται για μια ενέργεια από χάκερ και μάλιστα μουσουλμάνους, οι οποίοι μπλοκάρουν τη λέξη “Πάσχα”, πιθανόν λόγω του ότι είναι εβραϊκή».
Αντίθετα, άλλος προγραμματιστής έδωσε διαφορετική εξήγηση. «Όταν μέσω κινητού τηλεφώνου γράφεις στο Viber μια ευχή, όπως «χρόνια πολλά» ή «καλό Πάσχα», τότε η εφαρμογή «πετάει» εικονίδια με μπαλόνια ή ένα πασχαλινό αβγό ή έναν λαγό πασχαλινό. Συνεπώς, υπάρχει η πιθανότητα όταν γράφεις την ευχή «καλό Πάσχα», μέσω υπολογιστή να λείπει ή να μην έχει φορτωθεί κάποιο πακέτο φωτογραφιών, όπως το πασχαλινό πακέτο, με συνέπεια, αφού δεν βρίσκεται η φωτογραφία π.χ. με το αβγό, να κρασάρει το πρόγραμμα ρίχνοντας την εφαρμογή».
Το πρόβλημα στο Viber έρχεται να προστεθεί στις τηλεφωνικές απάτες που ήταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, με κλήσεις από άγνωστους αριθμούς του εξωτερικού και σκοπό το «ηλεκτρονικό ψάρεμα», ώστε να συγκεντρωθούν προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών.
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»