Μπορεί η ομιλία του πρωθυπουργού των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι για διπλά ευρωπαϊκά στάνταρτς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για την Ασφάλεια να προκάλεσε έκπληξη με την υποστήριξη που πρόσφερε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Ντ Βανς, ωστόσο φρόντισε να αναφερθεί και στις ενεργειακές ευκαιρίες που προσφέρει στη χώρα του η κατασκευή των ενεργειακών διαδρόμων 8 και 10.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» σημειώνει ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Συγκεκριμένα, υπερθεμάτισε τη θέση της περίκλειστης χώρας που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και αποκτά στρατηγική σημασία, καθώς ο Διάδρομος 8 θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική και όταν κατασκευαστεί, θα διαμορφώνει έναν ισχυρό άξονα μεταφοράς από την Ανατολή στη Δύση.
Στην ομιλία του, που την επόμενη ημέρα κυκλοφόρησε με τη μορφή επίσης κυβερνητικής ανακοίνωσης, ο Μίτσκοσκι υπογράμμισε ότι «αν η Θεσσαλονίκη γίνει ένα μεταφορικό επίκεντρο, τότε η Βόρεια Μακεδονία», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τη χώρα του, αν και δεν το συνηθίζει, «θα κερδίσει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα».
Χαρακτηριστικό είναι παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων Nova Makedonija, η οποία ανέφερε ότι «η κατασκευή σύγχρονων υποδομών κατά μήκος του Διαδρόμου 10 είναι ζωτικής σημασίας για τα Σκόπια εάν θέλουν να διασφαλίσουν την αναζωογόνηση της δικής τους οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ταχύτερη και φθηνότερη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στην περιοχή, καθώς και στην Ευρώπη ευρύτερα».
Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαδρομή του Διαδρόμου 8 περιλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, πολυτροπικούς κόμβους, οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές, συνολικού μήκους 1.270 χιλιομέτρων σιδηροδρόμου και 960 χιλιομέτρων οδικών δικτύων. Ο διάδρομος ξεκινά από τα νότια ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι, περνά από τα αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας και συνεχίζει μέσα από τις πρωτεύουσες Τίρανα, Σκόπια και Σόφια, φτάνοντας στα βουλγαρικά λιμάνια του Μπουργκάς και της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα.
Σκόπια και Σόφια όμως ερίζουν για την κατασκευή του, καθώς η διένεξη μεταξύ τους εμποδίζει και την εξέλιξη του Διαδρόμου. Από την άλλη πλευρά, ο Διάδρομος 10, που ήδη υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, συνδέει την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Ουγγαρία με την Ελλάδα.
Η κριτική στις Βρυξέλλες
Νωρίτερα, επιμένοντας να υπερασπίζεται την εθνικιστική ρητορική και την αντιβουλγαρική ατζέντα με τις οποίες εξελέγη, ο Μίτσκοσκι άσκησε αυστηρή κριτική στις Βρυξέλλες, την Αθήνα αλλά κυρίως στη Σόφια, λέγοντας πως ορισμένα κράτη αντί να εξευρωπαΐσουν τα Βαλκάνια, βαλκανοποίησαν τις Βρυξέλλες.
Συμμετέχοντας σε πάνελ που αφορούσε την εντατικοποίηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και δίπλα στον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, o Μίτσκοσκι πήρε τη σκυτάλη από τον απόηχο της ομιλίας του Τζέι Ντι Βανς και αναφέρθηκε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Μιλώντας για το ΝΑΤΟ, μην ξεχνάτε ότι η χώρα μου για να προσχωρήσει στη Συμμαχία άλλαξε όνομα. Η δέσμευσή μας δεν μπορεί να αμφισβητείται, γιατί με πολύ πόνο και ταπείνωση, προσχωρήσαμε στη ΒΑ Συμμαχία».
Mιλώντας για το «μακεδονικό ζήτημα» υπογράμμισε ότι επί δυο δεκαετίες δεν αλλάζει το ενταξιακό καθεστώς της χώρας του προς την ΕΕ λόγω «τεχνητών» θεμάτων και μίλησε για παρεμβάσεις στα εσωτερικά των κρατών: «Ακούσαμε φωνές στο Μόναχο σχετικές με τα εσωτερικά των κρατών. Όταν αλλάξαμε το όνομά μας, όταν αλλάξαμε νόμισμα, το συνταγματικό μας όνομα, αυτό τι ήταν; Δεν αποτελούσε αυτό παρέμβαση στα εσωτερικά και γιατί δεν το ανέφερε κανείς»; Ακόμη και τώρα αντιμετωπίζουμε το ίδιο, να πρέπει να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα και πάλι αν θέλουμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αυτό τι είναι; Δεν αποτελεί αυτό παρέμβαση στα εσωτερικά;» πρόσθεσε. «Αποτελούμε μέρος της Ευρώπης και θέλουμε να εφαρμόζουμε τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς διαφορετικό» τόνισε, σημειώνοντας ότι ορισμένες βαλκανικές χώρες εισήγαγαν βαλκανικές διενέξεις και αρχές στις Βρυξέλλες, αντί να συμβεί το αντίθετο.
Μάλιστα, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, καταδικάζει τη Ρωσία για την άρνηση της ουκρανικής ταυτότητας, αλλά σιωπά όταν η Βουλγαρία αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, παρά το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζεται, η μακεδονική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945.
«Λέτε πως η Ρωσία αρνείται την ουκρανική ταυτότητα, γλώσσα, εκκλησία. Πρόκειται για μια τρομερή επέμβαση, είναι πολύ λάθος στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Βουλή μιας από τις νεότερες χώρες της ΕΕ (εννοώντας τη Βουλγαρία), αρνείται τη “μακεδονική ταυτότητα”, “μακεδονική γλώσσα” η οποία είναι επίσημη γλώσσα στα Ηνωμένα Έθνη από το 1945 και διεθνώς κωδικοποιημένη από το 1977. Τότε γιατί μιλάμε; Γιατί όλοι σιωπούν;».
Η κυβέρνηση ακούει;Η αντιπολίτευση ακούει;Οι Ευρωβουλευτές μας ακούνε;Η πρόεδρος στις Βρυξέλλες;Η πρεσβεία μας στα Σκόπια;Το μη μόνιμο μέλος μας στον ΟΗΕ;Τα ΜΜΕ; Ακούει κανείς;Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτήν την ξεφτίλα, αυτόν τον εμπαιγμό,αυτό το τσίρκο;Τι γίνεται;Μουγκα;;
Δεν πρέπει κάποιος/κάποιοι να τον βάλουν στη θέση του;
Δεν πρέπει κάποιος/κάποιοι να του θυμίσουν τις συμφωνίες (παρόλο που εμείς τα δώσαμε όλα!!! έστω το erga omnes!)που έχει υπογράψει το κράτος του;; αλλά και με τη Βουλγαρία και με την Ε.Ε σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης;
Δεν πρέπει κάποιος/κάποιοι να του θυμίσουν τις φαιδροτητες και τις ανυπόστατες…. ταυτότητες στον ΟΗΕ που επικαλείται με παραπομπή στον Μπαμπινιώτη και την επιτροπή για το θέμα αυτό;Δεν πρέπει κάποιος/κάποιοι να καταγγείλουν το κράτος αυτό και τον εκπρόσωπο του για τις εκατοντάδες παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών; Πότε επιτέλους θα ΑΣΧΟΛΗΘΟΎΜΕ ΣΟΒΑΡΆ;