Το γευστικό ταξίδι της ΖΑΝΑΕ ξεκινά το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε σημειώνει συνεχή επιχειρηματική επιτυχία στον διεθνή κλάδο δημιουργίας, επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, μεταφέροντας παράλληλα την αυθεντική γεύση της ελληνικής παράδοσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και εισάγοντας καινοτομίες στην ελληνική αγορά. Φέτος γιορτάζει τα 95ατης γενέθλια με νέες «πράσινες» επενδύσεις και ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά νέες κατηγορίες προϊόντων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλαος Πέντζος, μοιράζεται με την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και μας ξεναγεί στον σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας και πρωτοποριών της.
Κύριε Πέντζο, πώς βρίσκει το 2025 την ΖΑΝΑΕ επενδυτικά;
Είμαστε μια εταιρεία πάρα πολύ προσανατολισμένη στο ESG (σ.σ. Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση). Θέλουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο πράσινοι περιβαλλοντικά, κοινωνικά υπεύθυνοι και με χρηστή διοίκηση και σε αυτήν την κατεύθυνση επενδύουμε σε γνώσεις και τεχνολογίες που επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο. Το 2022 άρχισε η επένδυση στο πρώτο μας φωτοβολταϊκό πάρκο, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 και πλέον ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά. Παράλληλα προχωρήσαμε σε αντικατάσταση του μαζούτ με ατμογεννήτριες. Το 2025 μας βρίσκει, λοιπόν, να έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις δύο επενδύσεις, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ και να κοιτάμε το επόμενο μας βήμα. Ποιο είναι αυτό; Με βάση ότι ο εξαγωγικός μας προσανατολισμός παραμένει έντονος και ότι το τμήμα R+D της εταιρείας επίσης αναπτύσσει ολοένα και παραπάνω νέα προϊόντα, το επόμενο βήμα της εταιρείας θα είναι μία επένδυση σε αποθηκευτικούς χώρους και συσκευασία και σε καλύτερο μηχανολογικό εξοπλισμό (αποθήκευση-logistics).
Το 2021 προχωρήσατε σε στρατηγική συνεργασία με την καναδική πολυεθνική εταιρεία του κλάδου ζυμών Lallemand. Τι απέφερε αυτή η συνεργασία για τη ΖΑΝΑΕ;
Η Lallemand πήρε τον κλάδο ζύμης, έχουμε αναπτύξει κοινό δίκτυο διανομής και logistics στην έδρα της ΖΑΝΑΕ στη ΒΙΠΕ Σίνδου και γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δυο εταιρειών με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προστιθέμενη αξία για τη ΖΑΝΑΕ από αυτήν τη συνεργασία. Αυτό μας δίνει μία επιπλέον δυναμική για να μπορούμε να κάνουμε τις επενδύσεις που προαναφέραμε.
Πώς εξελίχθηκε το 2024 όσον αφορά τις εργασίες και τις εξαγωγές της εταιρείας;
Το 2024 έκλεισε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με το 2023, δηλαδή κοντά στα 34,5 εκατ. ευρώ με διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας. Στόχος μας για το 2025 είναι να διατηρήσουμε τη μεγάλη εξαγωγική άνοδο του 2024. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 2021 μέχρι σήμερα έχει ανέβει ο τζίρος μας κατά 6 εκατομμύρια, ενώ έχει φύγει το κομμάτι της ζύμης. Πρώτος στόχος μας, λοιπόν, είναι να διατηρήσουμε αυτό επίπεδο και μετά να δούμε τα επόμενα βήματά μας, που αφορούν καινούριες κατηγορίες προϊόντων.
Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα γεγονότα-σταθμούς στον σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας της ΖΑΝΑΕ;
Σταθμός ήταν σίγουρα καταρχάς η ίδρυση της ΖΑΝΑΕ, ως «Ζύμαι Αρτοποιίας» το 1930, καθώς δεν υπήρχε η ζύμη αρτοποιίας στην ελληνική καθημερινότητα. Ο κόσμος έφτιαχνε μόνος τα ζυμάρια του και η ίδρυση της εταιρείας ήταν πραγματικά μια επανάσταση για την Ελλάδα.
Στη συνέχεια το 1940 η εταιρεία μπήκε στα έτοιμα φαγητά, σε μια περίοδο με μεγάλη επικινδυνότητα στα τρόφιμα, καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία και αποτέλεσε έναν μεγάλο βραχίονα ασφάλειας τροφίμων για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το 1974 δημιουργείται το εργοστάσιο ντομάτας στο Ζερβοχώρι Ημαθίας, όπου αναπτύχθηκαν περαιτέρω τα προϊόντα της εταιρείας και το 1980 φτιάξαμε και το «Κονκασέ», όνομα που έχει κατοχυρωμένο η ΖΑΝΑΕ και σημαίνει ψιλοκομμένη ντομάτα, διευκολύνοντας και πάλι τα ελληνικά νοικοκυριά. Μετά η εταιρεία έδωσε βάρος στον εξαγωγικό της προσανατολισμό, ο οποίος πλέον σήμερα είναι ακόμη πιο έντονος και είμαστε εξαγωγικοί κατά 68%-70%, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Το 1995 μπαίνει και η τρίτη γενιά στη διοίκηση της εταιρείας – ο αδερφός μου, εγώ και ο ξάδερφός μου – και αρχίζει νέος κύκλος επενδύσεων, άνοιγμα σε νέες αγορές, νέα προϊόντα, νέες συμφωνίες. Το 1990 έγινε το νέο εργοστάσιο ζυμών, το 2000 έγινε το νέο εργοστάσιο κονσέρβας με τα πιο σύγχρονα πρότυπα και το 2004 μεταφέραμε τα κεντρικά γραφεία μας στην ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου βρίσκεται το στρατηγείο μας. Το 2016-2017 δημιουργήσαμε ένα νέο και υπερσύγχρονο τμήμα R+D, χάρη στο οποίο αναπτύσσουμε ειδικές συνταγές και αρχίσαμε να παράγουμε πάρα πολλά νέα προϊόντα ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών σε διάφορες αγορές. Το 2021 ακολουθεί η στρατηγική συνεργασία με την καναδική Lallemandκαι το 2025 μας βρίσκει προσανατολισμένους σταθερά στις εξαγωγές και στο ESG.
Η ΖΑΝΑΕ είναι γνωστή επίσης και για την έντονη κοινωνική της συνεισφορά. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια σχετικά;
Θέλουμε αυτά που μας δίνει η κοινωνία να τα ανταποδώσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Έτσι, λοιπόν, είμαστε ένας πολύ καλός συνεργάτης του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής», που έχει συσταθεί από το 2013 από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και μεταξύ άλλων έχουμε υιοθετήσει μία από τις 35 οικογένειες που περιλαμβάνει το Δίκτυο. Παράλληλα, αναπτύσσουμε και αυτόνομες-απευθείας δράσεις σε τρόφιμα, ειδικά σε περιόδους που η Ελλάδα μας είχε προβλήματα, όπως οι πυρκαγιές.