- Της Δέσποινας Κρητικού
Η Θεσσαλονίκη μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν ένα βάσανο για κάθε οδηγό που κινούταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Βασιλίσσης Όλγας, στην Κ. Καραμανλή, στην Δελφών και στην λεωφόρο Στρατού, συνέβαλαν σε μια εκρηκτική κατάσταση. Ακόμη και στη Τσιμισκή αυτοκίνητα στάθμευαν ανενόχλητα αφαιρώντας την ελεύθερη διέλευση.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η έως τότε υποδιευθύντρια Τροχαίας Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, ανέλαβε το τιμόνι της Υπηρεσίας και πήρε στα χέρια της την καυτή πατάτα του κυκλοφοριακού και της άναρχης στάθμευσης την ώρα που σχεδιάζονταν η έναρξη των έργων του Flyover, με το μετρό να έχει έναρξη λειτουργίας πολλούς μήνες αργότερα.
Και όμως τα κατάφερε! Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» βελτιωμένες συνθήκες κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη, φέρουν την υπογραφή της καθώς από την ώρα που ανέλαβε, δεν άφησε μέρα ή ώρα που να μην διεκδικεί την καλύτερη εικόνα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με μεθοδικότητα και επιμονή κατάφερε να ενισχύσει την Τροχαία με έμψυχο δυναμικό, να έρθουν νέα οχήματα, γερανοί και τεχνικά μέσα για την καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Τα αιτήματα της έγιναν αποδεκτά ενώ η δουλειά και το αποτέλεσμα δεν επέτρεπε αμφισβήτηση από κανένα κυβερνητικό στέλεχος. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκωμίασε το έργο της πρώτης γυναίκας διευθύντριας Τροχαίας που «ξεμπλόκαρε» το φαύλο κύκλο του κυκλοφοριακού.
«Καμία ανοχή στους παραβάτες»
Το μποτιλιάρισμα για την Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, είχε μια λύση: Να αδειάσουν οι δρόμοι από παρκαρισμένα και να αξιοποιηθεί όλο το πλάτος του οδοστρώματος των μεγάλων οδικών αξόνων της πόλης.
Οι γερανοί βγήκαν στους δρόμους και σήκωναν αυτοκίνητα από λεωφορειολωρίδες, οι πεζοί τροχονόμοι γέμισαν με «ροζ χαρτάκια» τα παρμπρίζ χιλιάδων αυτοκίνητων που στάθμευαν παράνομα και μέσα σε λίγες ημέρες οι οδηγοί πήραν το μήνυμα: «Καμία ανοχή στους παραβάτες». Οι δρόμοι άδειασαν από σταθμευμένα και η ροή της κυκλοφορίας ήταν σε πολύ καλά επίπεδα.
Έχοντας καλή γνώση της Θεσσαλονίκης, καθώς από το 2016 υπηρετεί στην Τροχαία της πόλης, η κ. Παπαγεωργοπούλου έθεσε ως προτεραιότητα «τη συνεργασία αστυνομικού και πολίτη» όπως έλεγε σε δημοσιογράφους της πρώτες ώρες της ανάληψης των καθηκόντων της προτάσσοντας την σωστή διαχείριση της κυκλοφορίας. «Να ακούσουμε τη φωνή του απλού πολίτη, να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί», έλεγε σε δημοσιογράφους.
Από το γραφείο της στην οδό Μαργαροπούλου, η ταξίαρχος Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου έβαλε αρχικά έναν και μοναδικό στόχο: Τον αποτελεσματικό σχεδιασμό για μια βιώσιμη πόλη με την καθημερινή, εφαρμογή των μέτρων, με στόχο της απόλυτη τήρηση της νομιμότητας στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης.
Δυο χρόνια αργότερα, όλα δείχνουν ότι ο στόχος της ίδιας και όλου του επιτελείου της, επιτεύχθηκε. Άλλωστε όλοι οι εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης, από τους υπουργούς, τους βουλευτές μέχρι τους δημάρχους αναγνωρίζουν την Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου ως τον «άνθρωπο που έλυσε το κυκλοφοριακό». O χαρακτηρισμός αυτός και η καλή φήμη της πρώτης γυναίκας – ταξιάρχου στο τιμόνι της Τροχαίας, έφτασε μέχρι τα γραφεία των υπουργείων στην Αθήνα.
Εξασφάλισε επιπλέον 110 αστυνομικούς
Η διευθύντρια της Τροχαίας άρχισε την καριέρα της στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας, έχοντας στο δυναμικό της 350 αστυνομικούς για όλο τον νομό. Αφού κατανεμήθηκαν αναλόγως, διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν κενά. Παρ’ όλα αυτά, με μεθοδικότητα κατάφερε και ανέτρεψε την εικόνα της «εξαφανισμένης δύναμης της Τροχαίας απ τους δρόμους».
Μπροστά της η κ Παπαγεωργοπούλου είχε μόλις λίγους μήνες για να αλλάξει τα δεδομένα του κυκλοφοριακού, καθώς επρόκειτο να ξεκινήσουν τα έργα στον Περιφερειακό για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου- άρχισαν τον Νοέμβριο του 2023- γονατίζοντας κυριολεκτικά την πόλη κυκλοφοριακά. Πολύ γρήγορα η στρατηγική της Παρασκευής Παπαγεωργοπούλου άρχισε να υλοποιείται.
Ζήτησε περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και κατάφερε σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να εξασφαλίσει δύναμη επιπλέον 110 αστυνομικών αποκλειστικά για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Γεννημένη τροχονόμος
Η σχέση της κ. Παπαγεωργοπούλου με την Τροχαία αριθμεί πολλές δεκαετίες. Το μάθημα της «Τροχαίας» στη σχολή της Αστυνομίας, ήταν αυτό που την «τράβηξε» περισσότερο έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο της αστυνομίας, με την πρώτη ευκαιρία. Γεννημένη το 1976 στα Τρίκαλα, εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας την πρώτη χρονιά λειτουργίας της ως η μοναδική ένστολη στην οικογένεια της, ενώ μόλις αποφοίτησε, τοποθετήθηκε στην Τροχαία Ρόδου.
Ως ανήσυχο πνεύμα που ήταν και αριστούχα μαθήτρια έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ και έτσι μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, λόγω σπουδών. Υπηρέτησε στο πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Πόλης καθώς και στο Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος. Στη συνέχεια έγινε τμηματάρχης στο Τμήμα Τροχαίων Ατυχημάτων στο ΤΟΤΑ και ακολούθησε η τοποθέτηση της στο Β΄ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Από το 2016 τοποθετήθηκε ως Υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και από το 2023 είναι η Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης.