- Της Χιονίας Βλάχου – Μπλιάτκα
Στις 12 Ιουνίου 1925, με την υπογραφή του Προέδρου της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη, δημοσιεύεται το ΦΕΚ ίδρυσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 22/6/1925). Ένα ίδρυμα που, έναν αιώνα μετά, συνεχίζει να γράφει ιστορία: επιστημονική, πολιτιστική, κοινωνική. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του και τα γιορτάζει όχι απλώς με τιμή, αλλά με εμβάθυνση, στοχασμό και όραμα.
Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, με τη μοναδική του ανάπτυξη σε ένα ενιαίο campus στην καρδιά της πόλης, έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον εθνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη, όπως γράφει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Για έναν αιώνα υπήρξε κοιτίδα γνώσης, ελευθερίας, έρευνας, πολιτισμού και πρωτοπορίας. Παράλληλα, αποτέλεσε θερμοκήπιο κοινωνικών ιδεών και χώρος ώσμωσης του φοιτητικού λόγου με την ίδια την κοινωνία.
Οι επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 επιδιώκουν να φωτίσουν την πολύπλευρη διαδρομή του ΑΠΘ μέσα στον χρόνο, να αναδείξουν μεγάλα ερευνητικά επιτεύγματα, την ευρωπαϊκή του διάσταση, ιστορικές στιγμές με μοναδικές μαρτυρίες, ντοκουμέντα , άγνωστες πτυχές της πορείας του, και να συνομιλήσουν με το παρόν και το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
«Να βγούμε στην πόλη»
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, σε συνέντευξη τύπου για τις εορταστικές εκδηλώσεις, τόνισε τη σημασία της επετείου για το Πανεπιστήμιο, την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία αλλά και ολόκληρη τη χώρα: «Γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια ενός πανεπιστημίου που διαρκώς μετασχηματίζεται και πρωταγωνιστεί σε μια νέα εποχή. Ένα πανεπιστήμιο που διεθνοποιείται, που συνδιαμορφώνει το μέλλον της εκπαίδευσης».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η επέτειος δεν είναι μόνο λόγος για εορτασμό, αλλά και καθήκον για αναστοχασμό. «Οργανώσαμε τις δράσεις μας σε θεματικούς κύκλους, με στόχο να βγούμε στην πόλη, να συναντηθούμε με την κοινωνία, να τιμήσουμε το παρελθόν μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».
Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει πάνω από εκατό εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό: πολιτιστικές, επιστημονικές, διαδραστικές, εκπαιδευτικές. Η Φοιτητική Εβδομάδα, με περισσότερες από 25 δράσεις, αναδεικνύει τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς.Οι θεματικές «Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ» και «ΑΠΘ την Κυριακή» μεταμορφώνουν το campus σε τόπο ανοιχτού διαλόγου, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Τον Σεπτέμβριο, σχεδιάζεται ιδιαίτερη συμμετοχή στη ΔΕΘ, ενώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο προγραμματίζονται δημόσιες συζητήσεις με αποφοίτους και προσωπικότητες του δημόσιου βίου.
Η κορυφαία στιγμή του εορταστικού έτους θα είναι η τελετή της 12ης Ιουνίου, ημέρα που υπεγράφη το ιδρυτικό ΦΕΚ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα συνδυάσει λόγο και τέχνη, σε ένα αφιέρωμα υψηλού συμβολισμού.
«Μια πράξη συμμετοχής»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 100 Ετών του ΑΠΘ, Καθηγητής Βασίλειος Γούναρης, χαρακτήρισε την εκατονταετηρίδα «ορόσημο ιστορικό, αλλά και σημείο επανεκκίνησης». Όπως δήλωσε: «Το πρόγραμμα εορτασμού συνδυάζει επιτυχημένες υπάρχουσες δράσεις – όπως η Φοιτητική Εβδομάδα, η Κυριακή στο ΑΠΘ και το ΑΠΘ στην Πόλη – με νέες θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τον διαχρονικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση, την καινοτομία, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό».
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της στήριξης από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό αλλά και φορείς της πόλης, ώστε «ο εορτασμός να μην είναι μια εσωστρεφής διαδικασία, αλλά μια πράξη συμμετοχής και κοινωνικού αντίκτυπου».
Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης σημείωσε από την πλευρά του πως το ΑΠΘ «λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό», ενώ επισήμανε τον κομβικό ρόλο της εξωστρέφειας και της σύνδεσης με την αγορά εργασίας στην επόμενη μέρα του Ιδρύματος.
Έναν αιώνα μετά την ίδρυσή του, το ΑΠΘ εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, δημιουργικό, ριζωμένο στον τόπο αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ένας ακαδημαϊκός θεσμός – είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία που υπηρετεί.
To αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο: https://100xronia.auth.gr