- Του Νίκου Φωτόπουλου
Έχει παρέλθει ένας χρόνος ακριβώς από τότε που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης διατύπωσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την απαίτηση απομάκρυνσης του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου από την πλατεία Αριστοτέλους, αλλά μέχρι και σήμερα το αίτημά του δεν έχει εισακουστεί και το τμήμα λειτουργεί κανονικά! Και μπορεί να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης εντός της ΔΕΘ προχωράει αλλά την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά αμφίβολη τόσο η λειτουργικότητα όσο και η βιωσιμότητα του…
Ήταν 4 Απριλίου 2024 όταν ο δήμαρχος είχε συναντήσει τον κ. Χρυσοχοίδη σε κλειστή σύσκεψη (μαζί με άλλους δημάρχους) στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συζητήθηκαν τότε τα τεράστια ζητήματα ανεπαρκούς αστυνόμευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος, των τροχονομικών ελέγχων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ζητήματα ασφάλειας, σταθμεύσεων, φορτοεκφορτώσεων, έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών…
Ο κ.Αγγελούδης τότε, μεταξύ άλλων, έθεσε μετ’ επιτάσεως την απομάκρυνση και μεταστέγαση των δύο μεγάλων αστυνομικών τμημάτων που επιβαρύνουν τη λειτουργία του κέντρου της πόλης – εκείνων της πλατείας Αριστοτέλους (ΑΤ Λευκού Πύργου) και της Δωδεκανήσου (ΑΤ πλατείας Δημοκρατίας). Σήμερα ωστόσο, οποιαδήποτε κινητικότητα για το δεύτερο έχει χαθεί και η μετεγκατάσταση του πρώτου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν προχωράει, αλλά μοιάζει ιδιαίτερα προβληματική…
Η μεταστέγαση είχε «παγώσει» καθώς η ΔΕΘ ζητούσε την υπογραφή διετούς συμβολαίου, ενώ η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επιθυμούσε πενταετή σύμβαση κατ’ ελάχιστο, που είναι άλλωστε και το λογικό. Διότι, τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου; Χρειάστηκαν έντονες πιέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για να συμφωνηθεί εν τέλει η υπογραφή συμβολαίου δύο ετών και ετήσια ανανέωση κάθε φορά.
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης πάντως, ο ίδιος εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι οι καθυστερήσεις δε θα συνεχιστούν και η μεταστέγαση του τμήματος είναι θέμα, το πολύ, μερικών εβδομάδων,.
Οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου που θα παραχωρηθεί εντός της ΔΕΘ βρίσκονται σε εξέλιξη και πάλι όμως, ο συγκεκριμένος χώρος δεν πείθει ότι είναι η κατάλληλη επιλογή…
«Επιβεβλημένη η μετεγκατάσταση»
«Η μετεγκατάσταση του Τμήματος Λευκού Πύργου από την πλατεία Αριστοτέλους ήταν επιβεβλημένη, διότι προφανώς υπάρχει και λειτουργικό και πρόβλημα αισθητικής όταν ένα αστυνομικό τμήμα λειτουργεί στην πιο εμβληματική πλατεία μιας πόλης. Τουρίστες και πολίτες αντιμετωπίζουν περιπολικά επάνω στο πεζοδρόμιο, διαχείριση κρατουμένων, αλλά και καθημερινές υπηρεσιακές ανάγκες που δημιουργούν προβλήματα τόσο υπηρεσιακά όσο και στην εικόνα της πόλης», αναφέρει στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ψαρογιάννης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο ούτε η ΔΕΘ είναι κατάλληλη επιλογή!
«Υπάρχουν δυο βασικά θέματα για μας. Πρώτον, η πληροφόρηση για μίσθωση δύο ετών του κτηρίου, με δυνατότητα επέκτασης ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι μετά μια τριετία θα αναζητούμε πάλι νέα στέγη, λόγω της επικείμενης ανάπλασης. Ξέρετε, η μετεγκατάσταση ενός αστυνομικού τμήματος, με ειδικούς χώρους, ασφαλή κρατητήρια, φύλαξη οπλισμού και εξοπλισμού, δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί ένα κατάλληλο κτίριο με πνοή στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών για μια δεκαετία τουλάχιστον.
Το δεύτερο είναι ότι το Τμήμα θα πρέπει να λειτουργεί εντός της ΔΕΘ, οπότε σκεφτείτε τι συνθήκες θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης, στην Agrotica και σε άλλες μεγάλες πολυσύχναστες εκθεσιακές δραστηριότητες. Πώς θα λειτουργούν ασφαλή κρατητήρια με γυψοσανίδες; Είναι σοβαρά θέματα αυτά για τα οποία δεν έχουμε κι επίσημη ενημέρωση. Ως Ένωση σκοπεύουμε να τα θέσουμε σε ανώτερο επίπεδο, στην ιεραρχία», εξηγεί ο κ. Ψαρογιάννης που είναι κι ο ίδιος διοικητής μεγάλου αστυνομικού τμήματος της πόλης.
Τμήμα με προϊστορία
Το ΑΤ Λευκού Πύργου προέκυψε το 1996, όταν αποκαλύφθηκε μεγάλη υπόθεση διαφοράς στο Πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας. Ο τότε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης και μετέπειτα υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Κώστας Οικονόμου πρότεινε «το τμήμα να σπάσει στα δύο», με το σκεπτικό ότι ένα πολυπληθές αστυνομικό τμήμα είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Τη σχετική εισήγηση είχε κάνει ο επίσης πολύπειρος ταξίαρχος εκείνη την εποχή, Ίκαρος Γιακοβής, άλλοτε διοικητής του περίφημου 3ου ΑΤ στην Αλεξάνδρου Σβώλου.
Σύμφωνα με την πρόταση που «πέρασε» δυο αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της πόλης, ένα δυτικά κοντά στα δικαστήρια κι ένα ανατολικά κοντά στην Καμάρα, θα ήταν πολύ καλύτερα λειτουργικά για την αστυνόμευση του κέντρου δημιουργώντας κλοιό ασφάλειας. Μόνο που… η εξαιρετική αυτή πρόταση κόλλησε στη χρηματοδότηση. Ενώ αρχικά είχε βρεθεί ως ιδανική επιλογή το κτίριο που άλλοτε στέγαζε το ΙΚΑ, στην Εγνατία, απέναντι από την Καμάρα, είχε φανεί στην ηγεσία του υπουργείου ακριβό!
Και τότε η ΔΕΘ περιλήφθηκε στις επιλογές, όμως απερρίφθη για τους ίδιους περίπου λόγους που προβάλλει και σήμερα η Ένωση Αξιωματικών…
Κατέληξαν έτσι, ως τελευταία επιλογή, στο κτήριο της Αριστοτέλους που ανήκε στον ΟΣΕ και ήταν πολύ φθηνότερο, αλλά εντελώς ακατάλληλο όπως φάνηκε κι από την πάροδο των ετών.
Τι θα γίνει λοιπόν τώρα; Μήπως εκτός από το αστυνομικό τμήμα που μετεγκαθίσταται στη ΔΕΘ μήπως… μετεγκαθίσταται και πάλι το λάθος;